Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması endişe veriyor

Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması endişe veriyor

Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması e... Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması ve Rusya’yla yakınlaşmasının en büyük endişe kaynağı olduğunu belirten Esper, "Türkiye'yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız" dedi.Savunma...

Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması ve Rusya’yla yakınlaşmasının en büyük endişe kaynağı olduğunu belirten Esper, "Türkiye'yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız" dedi.

Savunma Bakanı Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen "ABD’nin Suriye politikası" başlıklı oturumda ifade verdi.

Esper, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun genel olarak stabil olduğunu vurgulayarak, "Biliyorsunuz, hiçbir ateşkes mükemmel değildir. Buradaki joker karakterin Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak kanaatim, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusunu büyük miktarda istikrara kavuşturduğu yönünde." dedi.

Gelecek aylarda Türkiye'deki Suriyelilerin güvenli bölgeye dönme sürecini de izleyeceklerini belirten Esper, bu kişilerin bölgeye dönmesi ile Kürtler arasında bir karmaşa çıkabileceğini savundu.

"TÜRKİYE'Yİ NATO İÇİNE TEKRAR ÇEKMEMİN YOLLARINI ARAMALIYIZ"

Esper, Türkiye ve ABD'nin Suriye'deki öncelikler konusunda farklı bakış açılarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkler ile yaptığım son görüşmelerden onların bir numaralı önceliğinin Kürt teröristler olduğunu anladım. PKK'nın Türkiye'ye girip, Türk halkına yönelik saldırı düzenlemesinden endişeliler. Türkler ayrıca ev sahipliği yaptığı 4 milyon mültecinin durumundan ve bu durumu daha ne kadar sürdürebileceğinden de endişeli." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişki konusunda da Esper, "Suriye ve Türkiye ilişkisi konusunda en büyük endişem, Türkiye'nin NATO ekseninden kayması. Birçok kere de söyledim, Türkiye'yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız." diye konuştu.

Esper, "Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda etnik temizlik yaptığı ve savaş suçu işlediği" iddialarına da "Bu konuda herhangi bir bilgim yok." diye yanıt verdi.

"Rusya'nın Suriye'deki yayılmasından endişeli misiniz?" şeklindeki bir soruya ise Esper, "Rusya'nın Suriye'den ziyade Suudi Arabistan ve Mısır'daki yayılmasından daha çok endişeliyim." şeklinde cevap verdi.

Cumhuriyetçi Vekil Robert Wittman ise geçen yıl Türkiye'yi ziyaret ederek birçok yetkili ile görüştüğünü ve Türkiye'nin YPG/PKK'lı teröristlere ABD'nin verdiği eğitimden dolayı rahatsızlığını dile getirdiğini anımsattı.

Bunun üzerine Esper, "Sayın Wittman, bu konuda temel olarak Türkiye ile farklı görüşlere sahibiz. Biz YPG'yi terör örgütü olarak tanımıyoruz, birçok NATO müttefikimiz de tanımıyor ama Türkiye tanıyor. Şu anda da NATO'da bu konuda girişimlerde bulunuyorlar." dedi.

"KÜRTLERLE ÖZELLİKLE DE SDG İLE DEAŞ'I YENMEK ÜZERE EL SIKIŞTIK"

Esper, Suriye'den çekilerek "Kürtlerin yalnız bırakıldığını ve gelecekte yerel ortaklarla çalışmayı zorlaştıracağını" savunan bir vekile, "Biz Kürtlerle özellikle de SDG ile DEAŞ'ı yenmek üzere el sıkıştık. Biz onlara otonom bir Kürt devleti kurmaları için yardım etme sözü vermedik. Onlarla Türkiye'ye karşı savaşmalarına destek vermek için el sıkışmadık. Temel fark bu." cevabını verdi.

Hem Esper hem de Milley, Türkiye’nin operasyonu öncesinde kendilerinin Başkan Trump'a askerlerin bölgeden çekilmesi tavsiyesinde bulunduklarını ifade etti. Ancak bu yanıt bazı temsilcileri tatmin etmedi. Temsilciler bu sefer de ABD'nin diğer müttefiklerinin bu konudan haberdar olup olmadıklarını sordu.

Milley, Türkiye'nin operasyonu öncesinde bölgede 28 askerlerinin bulunduğunu ve bunların çekilmesi konusunda kendi aralarındaki görüşmenin dışında İngiltere, Fransa ve İsrail ile de istişare ettiklerini söyledi.

Temsilcilerden biri İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bundan haberdar olmadığını söylediğini aktarınca Milley, "Tüm hükümet üyelerinin bilip bilmediği konusunda konuşamam ama kendi mevkidaşlarımızla bu konuyu konuştuk." dedi.

"Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması endişe veriyor" haberi, 12 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması endişe veriyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pentagon: Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması endişe veriyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Dünya Haberleri