ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala''nın Nobel adaylığı gündemde

ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala''nın Nobel adaylığı gündemde

ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala... Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala''nın Nobel Barış Ödülü’ne adaylığı gündemde. ABD''li Politico dergisi, Kavala’nın bu ödülü kazanmasının ‘Erdoğan’ın hak ihlallerine dikkat çekecek küresel bir bildiri olacağını’ savunan bir yazı yayımlandı.

ABD’de Politico dergisinde Stephen Kinzer imzasıyla “Türkiye’nin Erdoğan karşıtı Nobel Barış Ödülü’nü hak ediyor” başlıklı bir makale yayımlandı.

Makalede Kavala’nın ödülü kazanmasının “Erdoğan’ın hak ihlallerine” dikkati çekeceği savunularak bunun “bir zamanlar demokratik olup tiranlığa doğru kayan ülkeler” konusunda “küresel bir bildiri” anlamına geleceği ileri sürüldü.

Kavala’nın anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla bir yılı aşkın süredir mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bulunduğuna işaret edilen yazıda, “sürgündeki bir grup Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi”nin Kavala’yı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiği belirtildi.

Makalenin yazarı Kinzer, normal koşullarda Norveç’teki Nobel Enstitüsü’nün ödülü “tek bir talihsiz ülkedeki baskılar” nedeniyle tutuklu bir kişiye vermeyi tercih etmeyeceğini ancak bu yıl durumun "farklı" olduğunu savundu.

“ABD’den Polonya’ya, Macaristan’dan Filipinler ve Brezilya’ya kadar otoriter yönelimin yeni küresel eğilim olduğu” görüşünü savunan yazar, Erdoğan’ın da bu “pis kokulu otokratlar galaksisindeki en büyük yıldız olduğu” ifadelerine yer verdi.

Bu nedenle makalenin yazarı Kinzer’e göre “Kavala’ya Nobel Ödülü’nün verilmesi dikkatleri Türk Cumhurbaşkanının hak ihlallerine çekecek”.

Kavala’nın “demokrasi ve etnik çoğulculuğa bağlılığının” onu birçok yönden tipik bir Erdoğan karşıtı yaptığını savunan Kinzer, “Kavala’nın dramı yeni antidemokratik rejimlere karşı demokrasiyi savundukları için hapsedilen binlerin dramına ayna tutuyor” diye yazdı.

NE OLMUŞTU?

Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterdiğinde sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Kavala, Gaziantep’te gözaltına alındı. Ardından İstanbul’daki il emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Kavala’nın gözaltı gerekçesi ilk anda öğrenilemedi. Soruşturmanın gizli olduğu söylendi. Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak iddianamesiz aylarını geçireceği Silivri Cezaevi’ne kondu.

İş insanının tutuklanmasına ise iki gerekçe gösterildi: ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

Kavala, 2013’te Türkiye’de 80 kentte yapılan Gezi Parkı eylemlerinin finansörü olmakla suçlandı. Duran Adam, Piyano Çalan Adam ve Kırmızı Kadın figürlerinin tamamının ayarlanmış eylemler olduğundan bahsedilirken olayların yaygınlaştırılması için Anadolu Kültür’e ait mekanda toplantılar yapıldığı söylendi.

Bunlara ek olarak Kavala’nın Avrupa’da çok sayıda kurum ve kişiyle görüşerek Türkiye’ye biber gazının satışının yasaklanması için uğraştığı ifade edildi.

Gezi Parkı olaylarının nihai amacının ise AKP hükümetini devirmek olduğu öne sürülüyor.

"ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala''nın Nobel adaylığı gündemde" haberi, 22 Ocak 2019 tarihinde yazılmıştır. 22 Ocak 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala''nın Nobel adaylığı gündemde haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD''li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala''nın Nobel adaylığı gündemde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  2. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  3. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  4. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  5. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  6. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  7. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  8. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  9. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  10. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  11. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  12. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  13. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  14. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  15. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  16. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  17. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  18. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  19. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  20. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
Politika Haberleri