Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne karşı güç birliği çağrısı

Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne karşı güç birliği çağrısı

Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne ka... Adana''daki sendika, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve inanç örgütlerinin bir araya gelmesiyle kurulan ''Adana Demokrasi İnisiyatifi'', yerel seçimlerde güç birliği yapılması çağrısında bulundu.

Açıklama öncesi, inisiyatifin nasıl bir ihtiyaçtan kurulduğunu anlatan 'Adana Demokrasi İnisiyatifi' sözcüsü Yaşar Gökoğlu, Adana’da CHP, HDP, ÖDP, EMEP gibi birçok siyasi parti, DİSK, KESK, TMMOB, TTB gibi sendika ve meslek odaları ile inanç örgütlerini ziyaret ettiklerini söyledi.

İnisiyatif'in yerel seçimlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Gökoğlu, muhalefetin tek adam rejimine karşı mücadele birliği yapması gerektiğine vurgu yaptı:

“Belediye başkan adayı isimlerinin konuşulduğu bugünlerde ‘nasıl bir belediyeciliğe ihtiyacımız olduğu’ sorusunun kimsenin aklına gelmediğini görmekteyiz. Ülkemizde hiçbir siyasi akım örnek alınabilecek bir yerel yönetim modelini pratik olarak ortaya koyamamıştır” dedi. Yerel yönetimlere ilişkin taleplerini sıralayan Gökoğlu, “Ülkede hakim kılınmaya çalışılan tekçi zihniyete ve merkezileşmeye karşı olmalıdır. ‘Yerinden yönetim’ ilkesi uygulanmalıdır.”

"SEÇİMLERDE GÜÇBİRLİĞİ SAĞLAMANIN YARATICI YOLLARINI BULMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Adana’da sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve inanç örgütleri tarafından oluşturulan 'Adana Demokrasi İnisiyatifi'nin yerel seçimler için güç birliği çağrısında bulunduğu açıklamada şu ifadelere yer verilsi:

"Adana’da bulunan sivil toplum, meslek ve kitle örgütleri temsilcileri ve bireysel katılımcılar olarak, aramızda kalıcı bir güçbirliği oluşturmak ve yaklaşan yerel seçimlere demokrasiden yana taraf olabilmek için yaklaşık iki aydır sürdürdüğümüz çalışmaları sonuçlandırmış bulunmaktayız.

Belediye başkan adayı isimlerinin konuşulduğu bugünlerde “nasıl bir belediyeciliğe ihtiyacımız olduğu” sorusunun kimsenin aklına gelmediğini görmekteyiz. Demokrasinin işletilmediği, ön seçimin yapılmayacağı, siyasi parti merkezleri tarafından adayların tayin edileceğinin belli olduğu günümüzde bu kentte yaşayanların ve oy gücünü elinde tutanların temsilcileri olarak sessiz kalmamakta, seyirci olmamakta kararlıyız. Çünkü bu kentte bizler yaşıyoruz, seçim sonuçları en çok bizleri etkileyecek. Mademki anlatılan bizim hikayemiz, o halde bu hikayenin aktörleri olmak durumundayız.

Şu acı gerçeği hatırlatmak istiyoruz: Ülkemizde hiçbir siyasi akım örnek alınabilecek bir yerel yönetim modelini pratik olarak ortaya koyamamıştır. Buradan hareket ederek, nasıl bir yerel yönetim istediğimizi aşağıda ana başlıkları ile belirtmeyi gerekli görüyoruz."

ADANA DEMOKRASİ İNİSİYATİFİ'NİN YEREL YÖNETİM İLKELERİ

'Adana Demokrasi İnisiyatifi, yerel yönetim ilkelerini 13 ana başlıkla anlattı:

  • Seçilecek yerel yönetimler “yerel demokrasi” anlayışını benimsemeli, “yerinden yönetim” ilkesine uygun davranmalı, ülkede hakim kılınmaya çalışılan tekçi zihniyete ve merkezileşmeye karşı olmalıdır.
  • Belediye hizmetleri kamucu bir anlayışla, kamu eliyle yerine getirilmelidir.
  • Belediye hizmetlerinde yurttaşların eşitliği esas alınmalı, bölgecilik yapılmamalı, siyasi aidiyetler rol oynamamalıdır.
  • 'Kentsel dönüşüm' adı altında yoksullar bulundukları yerlerden dışlanmamalı, aksine belediye öncülüğünde oluşturulacak halk kooperatifleri eliyle yaşadıkları mahallelerde sağlıklı konutlara sahip olmaları sağlanmalıdır.
  • Kadın dostu belediyecilik esas alınmalı, temsilde, işgücünde ve hizmetlerde kadınlara eşitlik sağlayıcı uygulamalar yapılmalıdır.
  • Katılımcılık ilkesi hayata geçirilmeli, çalışanların ve beldede yaşayanların yönetime katılmasını sağlayıcı mekanizmalar yaratılmalıdır.
  • Belediyeler emeklilerin ve yaşlıların dostu olmalı, yaşlı kreşleri açılmalı, bakıma muhtaç olanlara evde hizmet verilmeli, yaşlı dinlenme evleri açılmalı ve emekli ve yaşlıların toplumsal hayata katılmasını sağlayıcı aktiviteler düzenlenmelidir.
  • Belediyeler ekolojik dengeyi gözetmeli, yaşanan iklim krizine karşı önlemler geliştirmeli, tarım topraklarının kentleşmeye kurban edilmesini önlemeli, nükleer ve kömür santrallerine, AVM’lere karşı çıkmalı, su rezervlerini koruyucu önlemler almalıdır.
  • Kırsal alanda yaşayan ve geleneksel üretim yapan küçük üretici ile kentte yaşayan tüketicilerin buluşmasını sağlayıcı pazarlar açılmalı, gıda üretim ve tüketim kooperatifçiliği teşvik edilmelidir.
  • Anadil ve inanç özgürlüğünü gözetici uygulamalar içinde olmalıdır.
  • Merkezi idarenin iyice ihmal ettiği koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirmelidir.
  • Farklı topluluk ve sosyal çevrelerin kente uyum ve entegrasyonunu sağlayacak, kent demokrasisi, empati ve çoğulculuk anlayışıyla görev yapacak eğitim ve etüt merkezleri kurulmalıdır.
  • Engelliler için “engelsiz bir kent yaşamı” sağlamak adına gereken bütün çalışmalar yapılmalıdır.

"Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne karşı güç birliği çağrısı" haberi, 21 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne karşı güç birliği çağrısı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Adana’da ''tek adam, tek parti rejimi''ne karşı güç birliği çağrısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  2. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  3. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  4. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  5. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  6. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  7. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  8. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  9. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  10. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  11. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  12. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  13. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  14. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  15. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  16. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
  17. 14:06 "Meteoroloji'den Fırtına Uyarısı: Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Etkili Olacak"
  18. 14:02 "Prens William, Çevre ve Topluluklarla Çalışan Kuruluşları Ziyaret Etti"
  19. 13:54 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belli oldu! Siyah-beyazlılar, yeni hocayı İngiltere'de buldu
  20. 13:54 Ünlü ekonomist, et fiyatlarına gelecek olan yüzde 50'lik zam için tarih erdi
Politika Haberleri