Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran Adam’ı getirdiler

Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran Adam’ı getirdiler

Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran A... Osman Kavala ile “hiyerarşik bir düzen içerisinde” oldukları savunulan akademisyenlere yöneltilen suçlamalar...

Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi'nden iki akademisyen ile sivil toplum örgütlerinden 13 kişinin gözaltına alındığı soruşturmanın gerekçesinde “sivil itaatsizlik”, “şiddetsiz eylem”, “profesyonel eylemci getirmek”, “yeni medya oluşturmak”, “biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışma” gibi fiiller bulunuyor.

Bugün gözaltına alınanlar: Prof. Betül Tanbay, Prof. Turgut Tarhanlı, Yiğit Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Asena Günal, Meltem Aslan, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Yusuf Cıvır, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu ve Çiğdem Mater.

Emniyet bugün gözaltına alınan akademisyen ve hak savunucularının 19 Ekim 2017’de gözaltına alınan ve 1 Kasım 2017’de tutuklanan ve hala iddianamesi hazırlanmayan Osman Kavala ile “hiyerarşik bir düzen içerisinde” oldukları savunuldu.

Duran Adam

Emniyetin suç olarak gösterdiği “profesyonel eylemci getirmek” için Gezi eylemlerinde “Duran Adam” “Kırmızılı kadın” “Piyano Çalan Adam” notları düşülmüş.

Emineyet’in Duran Adam olarak kodladığı Erdem Gündüz. Gündüz eylemine 17 Haziran 2013 günü başlamıştı. Polisin insanları Taksim meydanına çıkartmamasını protesto ediyordu. Taksim Metro çıkışında yüzü Atatürk Kültür Merkezi’ne dönük bir biçimde dimdik ayakta durmuş ve hiç konuşmamıştı. Yaklaşık sekiz saat süren eylemine yanında ve ülkenin birçok merkezinde aynı biçimde ayakta hareketsiz ve konuşmadan duran birçok insan katılmıştı.

Gündüz hakkında yaptığı kanun dışı olmadığı için işlem yapılamadı.

Emniyet’in basın bilgi notunda “yurtdışından getirilmesi” meselesi muhtemelen Ege Üniversitesi’nden mezun olması sonrası The John Kennedy Center Gösteri Sanatları Sanatçı Değişim Programı ile Washington ve New York’ta modern dans üzerine eğitim almış olması olabilir. Gündüz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosu ve İstanbul Dans Tiyatrosu topluluklarında çalıştı.

Kırmızılı Kadın

Emniyet’in andığı diğer “profesyonel eylemci” Kırmızılı Kadın ise Ceyda Sungur. FETÖ soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli ile Grup Amiri Mehmet Zeki Bayrak Ceyda Sungur'a biber gazı sıktığı gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen polis memuru Fatih Z'yi azmettirdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. Yani Emniyet’e göre Ceyda Sungur kendisine biber gazı sıktırtmak marifetiyle gündem yaratarak profesyonel eylemci oluyor.

Gaz sıktıran için yakalama kararı

Davada dün görülen duruşmada Ramazan Emekli hakkında, duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.

Ceyda sungur ise İstanbul Teknik Üniversitesi şehir planlamacılığı bölümünde akademisyen. Polisin Gezi Parkı’nda eylemlerin artması ve yayılmasına neden olan ilk polis saldırısında yakın mesafeden yüzüne biber gazı sıkılmıştı. O sırada adı bilinmediği için üzerindeki kırmız kıyafet nedeniyle haberlerde “Kırmızılı Kadın” olarak adlandırılmıştı. 

Gezi eylemlerinin hemen başlangıcında parkta kurulan çadırlara müdahale eden polis, daha sonra ‘Kırmızılı Kadın’ı olarak anılacak Ceyda Sungur’un üzerine gaz sıkarken görüntülendi. 27 Mayıs 2013 günü çekilen fotoğraf eylemlerin sembolü haline geldi. Kırmızı elbisesi, omzundaki alışveriş çantası ve polisin sıktığı biber gazının etkisiyle saçları arkaya savrulan Sungur’un, geri çekilmemesi büyük yankı uyandırdı. O dönem iktidar cephesinden yapılan farklı açıklamalarda bu müdahalenin ‘ölçüsüz’ olduğu belirtilmişti. Sungur 2013'te İstanbul Teknik Üniversitesi şehir planlamacılığı bölümünde akademisyendi

Piyano Çalan Adam

Almanyalı piyanist Davide Martello ise 13 Haziran 2013 gecesinden ertesi güne kadar, 14 saat boyunca, Taksim Meydanı’nda piyano çaldığı için “Piyano Çalan Adam” olarak adlandırılmıştı. Martello sadece Taksim’de değil Fransa’da Bataclan saldırılarının ardından Paris’te, ABD’nin Boston kentindeki Copley Meydanı’nda ve Rusya’ya karşı Ukrayna’nın Donetsk Valiliği önünde eylem amaçlı piyano çalmıştı.

Biber gazının engellemek

Basın Bilgi Notu’nda Osman Kavala’ya Gezi ile ilişkili yöneltilen diğer ilginç suçlama ise biber gazı kullanımını engellemeye çalışmak.

Emniyet’e göre Kavala “Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışma” yapmış.

Biber gazının kullanımı hakkında Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) Kimya Mühendisleri Odası’na (KMO) meslek odaları, bilim insanları, uluslararası hak örgütleri tarafından tehlikeli kabul ediliyor. Örneğin Uluslararası Af Örgütü 13 Eylül 2013 günü internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamayla, bütün ülkelere Türkiye’ye biber gazı ithal etmeyi bırakma çağrısı yapmıştı. 

"Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran Adam’ı getirdiler" haberi, 16 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran Adam’ı getirdiler haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Akademisyenlere gözaltı... Suçlama: ‘Duran Adam’ı getirdiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  2. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  3. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  4. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  5. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  6. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  7. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  8. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  9. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  10. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  11. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  12. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  13. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  14. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  15. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  16. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  17. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  18. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  19. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  20. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
Politika Haberleri