‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek’

‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek’

‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler ... Abdulkadir Selvi, sandığa gitmeyecek seçmenler üzerinden araştırmaları aktardı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kararsız seçmenleri şöyle aktardı:

Öyle ki “Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek” denilecek kadar ciddi bir durumla karşı karşıyayız. “

Selvi’nin “Anketler ne diyor, kararsızların oranı ne?” başlıklı yazısı şöyle:
Seçim meydanları ısınmaya başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 ilde miting yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir, Bursa, Antalya ve Batman’da sahaya indi. Meral Akşener ise henüz meydanlara çıkmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 17 Mart’ta İzmir’de, 23’ünde Ankara’da, 24’ünde ise İstanbul’da ortak miting yapma kararı aldılar. Kılıçdaroğlu ile Akşener ise 6 Mart’ta Denizli’de, 7 Mart’ta Aydın’da, 17 Mart’ta ise Balıkesir’de birlikte miting yapacaklar.

Bu seçimler aynı zamanda “stratejilerin çarpıştığı” seçimler olarak dikkati çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 50’ye yakın yerde miting yapmayı planlarken, İstanbul ve Ankara için özel bir çalışma yürütüyor. Ankara’nın ilçeleri Keçiören, Sincan, Altındağ, Mamak ve Etimesgut’ta miting düzenleyen Erdoğan, önümüzdeki günlerde diğer ilçeleri gezecek. Erdoğan son haftayı ise İstanbul’un ilçelerine ayıracak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise büyük mitingler yapmak yerine iddialı oldukları seçim bölgelerinde salon toplantıları yapmayı planlıyor. Kılıçdaroğlu, bu seçimlerde İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Bursa, Antalya, Adana ve Mersin ağırlıklı bir kampanya yürütecek. Bu illere birkaç kez gidecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Denizli, Balıkesir, Burdur, Isparta ve Düzce’ye ağırlık verecek.

HDP ise farklı bir strateji izliyor. Güneydoğu’da kayyımda olan belediyeleri yeniden kazanmanın peşindeyken, batıda ilginç ittifaklar geliştiriyor. HDP, Şanlıurfa ve Adıyaman’da Saadet Partisi adaylarını, Gaziantep’te ise DSP adayı Celal Doğan’ı destekleyecek. Batıda AK Parti-MHP adaylarının karşısında CHP ve İYİ Parti adaylarından en güçlü olanın yanında yer alacak. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP ve MHP’yi geriletecek adayları destekleme düşüncesindeyiz” demişti.

SANDIĞA GİTMEYECEKLERİN ORANI

Seçimlere damgasını vuracak olaylardan biri de kararsız seçmenlerin oranı. Öyle ki “Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek” denilecek kadar ciddi bir durumla karşı karşıyayız.

15 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında yapılan araştırmalarda kararsızların oranı yüzde 25-30 seviyesindeydi. Peki seçimler yaklaştıkça kararsızların cephesinde tablo ne? GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, Andy-Ar Araştırma Başkanı Faruk Acar, ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ve Optimar Araştırma’dan Hilmi Daşdemir ile görüştüm.

Partilerin oy oranını sormadım. Kararsızların durumunu soruşturdum. Seçimler yaklaştıkça kararsızların oranında kısmi bir gerileme olduğunu söylediler. Ancak belirli bir oranda kararsız seçmenin varlığını koruduğunu ifade ettiler. Belediye başkan adaylarının belirlenmesi ve ittifak adayları nedeniyle yeni bir olguya dikkat çekildi. “Hiçbiri” diyenlerin oranında bir artış dikkati çekiyor. Diğer yerel seçimlerde tam aksi olur, adaylar belirlendikten sonra hızlı kaymalar yaşanırdı. Ancak bu kez farklı. Aday belirleme sürecinde yaşanan sancılar ve ittifaklar nedeniyle kararsızlar belli bir oranı koruyor. Kararsız seçmende “ekonomi”nin etkisi üzerinde duruluyor.

Kimi yerlerde “Ekonomi Partisi”, muhalefet liderlerinden daha etkili oluyor. Bizde seçimlere katılım oranı yüzde 85-86 seviyesinde oluyor. 2014 seçimlerinde FETÖ’yle hesaplaşma adına bu oran yüzde 89’a çıkmıştı. Yukarıdaki nedenlerden dolayı 31 Mart’ta seçimlere katılım oranının düşeceği tahmin ediliyor.

KARARSIZLARIN DURUMU

İki tür kararsızdan söz ediliyor.

1- Partisine karşı kararsız olanlar.

2- İttifaklara karşı kararsız duranlar.

AK Parti kararsızlarından ve CHP kararsızlarından söz ediliyor. “AK Partili kararsızların” başka bir partiye gitmediği dikkat çekiyor. Erdoğan’ın kendilerini yeniden ikna etmesini bekliyorlar. CHP’nin kırgınları ise aday belirleme sürecinde yaşananlar ve ittifakların bir sonucu olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting performansı biliniyor. Muhalefet liderleri henüz üç yerde miting yapamadı ama Erdoğan bir günde 3 miting yapıyor. Mitinglerde HDP’lilerin konuşmalarını izleterek, ayrıca “Kürdistan” sözlerine karşı çıkışıyla MHP seçmenini konsolide etmeye çalışıyor. Erdoğan’ın sahaya çıkmasıyla birlikte havanın değişmeye başladığı söyleniyor. Yine de bu seçimde hiçbir yerin hiçbir parti açısından çantada keklik olmadığının altı çiziliyor.

Kararsızların dağılımına gelince, son 10 güne dikkat çekiliyor.

"‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek’" haberi, 28 Şubat 2019 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Bu seçimlerin sonucunu sandığa gitmeyenler belirleyecek’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  2. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  3. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  4. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  5. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  6. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  7. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  8. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  9. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  10. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  11. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  12. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  13. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  14. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  15. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  16. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  17. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  18. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  19. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  20. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
Politika Haberleri