CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayamadık

CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayamadık

CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tama... Kurultay için imza çağrısında bulunan CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Gaye Usluer, "Adalet Yürüyüşü’nün devamı tüzük kurultayında parti içi demokrasi vb. gerçekleştirmekti. Adalet Yürüyüşü’nü taçlandıramadık, tamamlayamadık" dedi.

Seçimlerin ardından CHP içindeki tartışmalar, olağanüstü kurultay çağrısı ile sürüyor. Kurultay çağrısında bulunan Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Erdal Aksünger, Necati Yılmaz gibi isimlere, Mehmet Ali Çelebi, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner de katıldı.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, Kurultay için imza çağrısında bulunan heyetin sözcüsü, Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, CHP’nin kendisini doğru yerde tanımlaması, sol ve sosyal demokrat ilkelere bağlı niteliğinden vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Tüzük kurultayında da bu talepleri dile getirdiklerini belirten Usluer, seçimli kurultay çağrılarının nedenlerini anlattı. Öncelikle kendilerinin muhalif bir hareket olmadıklarını belirten Usluer, bu talepleri milletvekili olduğu dönemde de dile getirdiklerini ifade etti. Bu nedenle milletvekili olmayan kişilerin oluşturduğu bir hareket algısı yaratılarak kurultay çağrısının daraltılmak istendiğini söyleyen Usluer, “Diyoruz ki; 24 Haziran’da bir seçim kaybedildi. Partinin oyları yüzde 22’ye düştü ve rejim değişti. Bunların ardından hiçbir şey olmamış gibi yapıp alışılmış siyaset yöntemleriyle herhangi bir etkinlik gösterme şansımız yok. Yeniden toplumun güvenini sağlamak ve toplumsal hareketin öncüsü olmak için ideolojik olarak kendimizi doğru yerde konumlandırmalıyız. İkincisi partinin yönetim anlayışında sorunlar var. Aday belirleme süreçlerinden, parti içi disiplin ve demokrasi işleyişlerine kadar sorunlar var. Tüm adaylıklar ödün verilmeksizin ön seçimle belirlenmeli. Çağrımızı genel başkan o değil, bu olsun diye basite indirgemiyoruz” dedi.

Kurultay çağrısının gerekçesini “İdeolojik tutarlılık, yönetim anlayışında değişim ve kadro yenilenmesi” olarak özetleyen Usluer, hedeflerinin CHP’nin iktidar olması için yapılacaklara kafa yormak olduğunu dile getirdi.

YEREL SEÇİMLERİ BEKLEYEMEYİZ

24 Haziran seçimleriyle birlikte Türkiye’de rejimin değiştiğini ifade eden Usluer, “Meclisin hiçbir işlevi kalmamış, ülke KHK’lerle yönetilir hale getirilmiş ama biz hâlâ Mecliste iyi bir muhalefet oluşturacağız, komisyonlarda şunu yapacağız diyorsak; biz mevcut sistemi görmezden geliyoruz demektir. Biz bunu görmeyip özeleştirimizi yapmazsak, kasımda veya martta da olsa yerel seçimlerde başarı öyküsü yaratma şansımız yok. Bu nedenle ‘Hele yerel seçimleri bekleyelim’ savını doğru bulmuyoruz” dedi.

İlhan Cihaner ile Selin Sayek Böke’nin de olağanüstü kurultay çağrısı yapmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Usluer, ‘Gelecek İçin Biz’ adıyla yapılan açıklamayı, partinin öz değerlerine sahip çıkılmasını, delegeye vereceğimiz güven açısından önemsiyoruz” dedi.

SAĞ FİGÜRLERİ ADAYLAŞTIRARAK BÜYÜYEMEYİZ

CHP’nin karşı mahalleye seslenmek isterken AKP’ye benzer davranışlardan oy kazanmanın doğru olmadığını söyleyen Usluer, çünkü zaten bu işi yapan bir partinin olduğunu dile getirdi. CHP’nin kendi değerlerinden ödün vermemesi gerektiğini belirten Usluer, “Diğer mahallenin aktörlerini yanımıza alarak milletvekili, belediye başkanı yaparak CHP’yi büyütemeyiz. Sağın güçlü siyasi figürlerini adaylaştırarak CHP’yi büyütmüş olmayız” dedi.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ

Partilerin yakın dönemdeki en iyi ve en kötü hamlelerini de söyleyen Usluer, “Adalet Yürüyüşü iyi ki yapıldı ama devamını getiremedik. Adalet Yürüyüşü’nün devamı tüzük kurultayında parti içi demokrasi vb. gerçekleştirmekti. Adalet Yürüyüşü’nü taçlandıramadık, tamamlayamadık. Diğer yandan dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili verilen desteğin doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim de iki arkadaşımız da dahil olmak üzere çok sayıda milletvekilinin içeride olduğunu ve buradaki payımızı da düşünürsek, partinin yaptığı en büyük yanlışlardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRMEK GEREK

Siyasetin sadece Meclis içine bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Usluer “16 Nisan’da nasıl ‘hayır’ çatısı altında bütün demokrasi güçleri birleşti. Mecliste olan olmayan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri vardı. Yine aynı toplumsal hareketliliği de oluşturmak ve toplumun tüm bileşenleriyle yeni siyaset biçimini örgütlememiz lazım.

Siyaseti sadece Meclis içinde bırakırsanız sonuç ortada. Sözlü soru önergeleri ortadan kaldırılmış, gensoru önergelerinin yapılamadığı bir Mecliste ne tür bir siyaset olabilir. Salı günleri grup toplantılarıyla siyasetin ülke çağında örgütlenmesi mümkün değil. Türkiye bugün hem siyasetin yapılış biçimi, hem de ekonomik olarak bir baskı sürecinden geçiyor” dedi.   Sadece CHP’lilerin değil toplumda bir değişim ve umut talebi olduğunu söyleyen Gaye Usluer partinin ideolojik yenilenmeye de ihtiyacı olduğunu ifade etti.

"CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayamadık" haberi, 20 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayamadık haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP PM üyesi Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayamadık 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  2. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  3. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  4. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  5. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  6. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  7. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  8. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  9. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  10. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  11. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  12. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  13. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  14. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  15. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  16. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  17. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  18. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  19. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  20. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
Politika Haberleri