CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş cinayetleri...

CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş cinayetleri...

CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş... CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, 20 Temmuz 2016''da ilan edilen olağanüstü halin etkilerini ve sonuçlarını ele alan bir rapor hazırladı.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın hazırladığı "OHAL'le Geçen 2 Yıl/Sivil Darbenin Bilançosu" adlı raporda, OHAL'in işçi ve sendikalar, ekonomi, eğitim, basın, kamu çalışanları, cezaevleri ve sivil toplum üzerindeki etkileri ile bu dönemde yaşanan intiharlar ele aldı.

OHAL'in, AKP hükümetlerinin yıllardır gündeme getirip kamuoyu baskılarıyla geri adım attığı kamu personeliyle ilgili düzenlemeleri hayata geçirmek ve haklarını isteyen işçilerin, emekçilerin mücadelelerine müdahale etmek için bir fırsat olarak kullanıldığı savunulan raporda, OHAL'le hayatın her alanında yasaklamalar, baskılar, hukuksuzluklar yaşandığı vurgulandı.

Raporda, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) Türkiye'yi yasaklar ülkesi haline getirdiği, Suruç, 10 Ekim, Soma, Uludere anmalarından ağıt yakma, türkü söylemeye kadar onlarca etkinlik ve anmanın yasaklandığı belirtildi.  

EMEK DÜŞMANI POLİTİKALAR

OHAL, AKP hükümetlerinin yıllardır gündeme getirip kamuoyu baskılarıyla geri adım attıkları kamu personelleriyle ilgili düzenlemeleri hayata geçirmek için ve haklarını isteyen işçilerin, emekçilerin mücadelelerine müdahale etmek için bir fırsat olarak kullanılmıştır.

Arka arkaya yayımlanan KHK’lar ile özellikle emek cephesinin gücünün azaltılması hedeflenmiştir. Kamu emekçilerinin iş güvencelerini ortadan kaldırmayı amaçlayan düzenlemeler, 125 Bin 800 kamu personelinin işlerine son verilmesi noktasına gelmiş, grev kararı alan işçilerin en haklı talepleri bile OHAL gerekçesiyle sürekli ertelenmiştir.

Sendikal mücadelenin önündeki engeller yetmezmiş gibi 15 Temmuz sonrası bir de OHAL engeli ile karşı karşıya bırakılmıştır. AKP çalışma hayatının olmazsa olmazı sendikaları da OHAL eliyle dizayn etmeye çalışmış, sendikal hak ve özgürlükler KHK’lar yoluyla ortadan kaldırılmış, sendikal eylem, basın açıklaması gibi en temel haklar bile valilerin iznine tabi bırakılmıştır.

AKP iktidarları döneminde ‘erteleme’ adı altında yasaklanan grev sayısı 15 dir. AKP iktidara geldiği 2002’den bu yana aralarında Şişecam, Petlas, Erdemir’in gibi firmaların da olduğu 15 grevi yasaklamıştır. Bu grevlerin 7’si OHAL döneminde yasaklanmıştır. 2003-2018 yılları arasında yasaklamalar yoluyla grev hakları hükümetçe gasp edilen işçi sayısı ise 200 bine yaklaşmıştır.

TAŞERONA KADRO BİLE KHK İLE

Taşeron işçiler AKP Hükümetleri tarafından yıllarca ‘kadro’ yalanı ile oyalanmış, 2017 yılı sonlarında çıkarılan 696 sayılı KHK ile ismine kadro denilen ancak kadro haklarından mahrum bırakılarak bir düzenleme getirilmiştir.Düzenleme KHK ile yapıldığı için başta güvenlik soruşturması olmak üzere çeşitli sebeplerle sözde kadroya alınmayanlar da hukuken hakkını arayamamışlardır.On binlerce işçi halen kadro kapsamına alınmadıkları için taşeron sisteminde çalışmaya devam etmektedir.

OHAL’DE İŞ CİNAYETLERİ

İş cinayetleri de OHAL den payını almıştır. AKP Hükümeti, OHAL döneminde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerini içeren yasaların yürürlük tarihini erteleyerek, yeni iş kazalarına ve iş cinayetlerine ortam hazırlamıştır. 2016 yılında 1970 olan tespit edilebilen iş cinayeti sayısı, 2017 de 2006’ya çıkmıştır.2018’in ilk 6 ayında en az 907 işçi yaşamını yitirmiştir.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in ardından işçi ölümlerinin yüzde 10 arttığı görülmektedir. OHAL işçiye güvencesizlik, tedbirsizlik, örgütsüzlük ve sonuçta iş cinayeti olarak dönmektedir. Türkiye’nin emek cephesi OHAL ile birlikte çok daha kötü bir dönem yaşamaya başlamıştır.

AKP, OHAL’den de yararlanarak 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kamu kurumlarına ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli özel işletmelere iş güvenliği uzmanı istihdamını zorunlu kılan hükümlerin yürürlük tarihini 2020’ye erteleme kararı almıştır.

EMEK DÜNYASINA OHAL BASKILARI

OHAL döneminde sadece grev ertelemeleri değil, çalışma yaşamının her alanında baskı ve yasaklamalar yaşanmıştır.

Toplu iş sözleşmesindeki taleplerini açıklamak isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Alstom işçilerinin basın açıklaması, 'OHAL'e dayandırılarak valilik kararıyla engellenmiştir.

İstanbul İMES sanayi sitesinde zam isteyen işçilere “OHAL” sopası gösterilmiş, işverenin işçilere “Bu yasalarla sizi bedava bile çalıştırırım” dediği iddia edilmişti..

Gemlik Gübre’de işçilerin işyerine giriş ve çıkışlarda ıslıklı protestoları “OHAL” gerekçesiyle engellenmeye çalışılmıştır.

 AKSA Elektrik Elazığ Şubesi’nde çalışan işçilerin maaşlarına zam yapılması isteğiyle başlattıkları iş yavaşlatma eylemleri “OHAL” nedeniyle 3. Gününde polis engeline takılmış, 25 işçi gözaltına alınmıştır.

Sendikalaşma aşamasındaki Türkiye genelinde faaliyet gösteren Tedi Mağazası işçilerine OHAL engeli çıkarılmış, OHAL yasakları ileri sürerek işçilerin biraraya gelmeleri engellenmiştir.

Birleşik Metal-İş üyesi General Elektrik işçilerinin yürüyüşü OHAL gerekçesiyle engellenmiştir.

Ermenek’te Özkar Madencilik’e ait maden ocağında çalışan işçiler ücretlerini alamadıkları için açlık grevine başlamış, aynı gün madene giren Jandarma komutanı, OHAL’i gerekçe göstererek işçilerden eylemlerini bitirmelerini istemiştir.

Bursa’da DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişleri OHAL gerekçesiyle yasaklanan MSC Medlog Lojistik işçilerinin basın açıklaması OHAL gerekçesiyle engellenmek istenmiştir.

Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları bahanesiyle işten atılmaları üzerine direnişe geçen Yüksel Endüstri işçilerine polis saldırısı gerçekleştirilmiştir.


 


 

"CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş cinayetleri..." haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş cinayetleri... haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''den ''OHAL'' raporu: Grev yasakları, iş cinayetleri... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  2. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  3. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  4. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  5. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  6. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  7. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  8. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  9. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  10. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  11. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  12. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  13. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  14. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  15. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  16. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  17. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  18. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  19. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  20. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
Politika Haberleri