CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. yılında demokratik, laik anayasa için çalışacağız

CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. yılında demokratik, laik anayasa için çalışacağız

CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. y... CHP İstanbul milletvekili adayı anayasa hukukçusu ve Akademisyen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TELE1 televizyonunda 24 Haziran seçimlerine 2 gün kala önemli değerlendirmelerde bulundu.

ABC Haber Merkezi

24 Haziran baskın seçimlerinde son dönemece girerken Millet İttifakı, mecliste çoğunluğu alması halinde parlamenter sisteme geçeceğini söylüyor.

CHP İstanbul milletvekili adayı anayasa hukukçusu ve Akademisyen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TELE1 televizyonunda konuştu. 

CHP'li Kaboğlu, milletvekili adayı olmasının altında yatan nedenleri şöyle anlattı: "Gerçekten 16 nisan 2017'de oylanan anayasa değişikliği tarihimizde ilk kez Meclisi değersizleştirme amacını güden bir değişiklik oldu. Benim adaylığım ile Meclisin değersizleştirilmesi açısında doğrudan bir ilişki var. Türkiye'de anayasal düzenin ortadan kalkması, anayasasızlaştırma, hukukun güvenirliğinin ortadan kalkması adaylık sürecimi getirdi."

'BENİM UZMANLIĞIMA SİYASAL AKTÖR AYAĞI EKLENMESİ GEREKİYORDU'

Sivil Toplum Kuruluşları'nda, uluslararası alanda çok sayıda çalıştığını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, "Benim uzmanlığıma artık siyasal aktör ayağı eklenmesi gerekiyordu. Bu hukuksuz duruma bir tür Meclis yoluyla müdahale edebileyim istedim. Eğer siyasal çoğunluğu elde edersek anayasallaşma sürecini
hemen başlatmamız gerekiyor. Bunu bir görev atfettim. Her ne kadar Kanun Hükmünde Kararname ile tamamen hukuka, ahlaka aykırı bir şekilde meslekten çıkarılmam yer alsa da uluslar ve uluslararası çalışmamı aksatmadım. Siyaseti de bir görev atfettim.

'YILDIRIM SEÇİM'

Bu seçimde halkın neyi oylayacağı sorusunu yanıtlayan Kaboğlu, "Bu seçim kararı baskın ve anayasaya aykırı bir yöntemle alındı. Bu seçim kararının alınmasının altında 16 Nisan referandumu yatıyor. Burada yatan husus, parlamentoda çoğunluğa sahip olan bir partinin ne olursa olsun gücünü sürdürmek istiyor olması.
7 Haziran'daki gibi çoğunluğu kaybetmek istemediği için bir baskın seçim, bir yıldırım seçim yoluna gitti." dedi.

'TÜRKİYE TOPLUMUNUN  GELECEĞİ OYLANACAK'

Anayasal değişikliğe neden itiraz ettiklerini anlatan CHP İstanbul milletvekili adayı Akademisyen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "Birincisi OHAL koşullarında yapılmaz. İkincisi bu yaptığınız değişikliğin anayasayla ilgisi yok. Dolayısıyla 'güçlendirilmiş Meclis' ifadesi söylemi bize esasen Ağustos 2014'ten yana sürdürülen anayasal kirlilik; bir algı operasyonunun parçası olduğunu gösteriyor. Halk neyi oylayacak, halk resmen Millet Meclisi üyelerini seçecek cumhurbaşkanı seçecek ama esasen Türkiye toplumunun geleceğini oylayacak" şeklinde konuştu.

'HUKUK UMUDU, ANAYASA UMUDU'

Kaboğlu, "Millet İttifakı ve HDP'ye oy verecek olanlar hukuk umudunu, anayasa umudunu oylayacaklar. Bu partiler sadece kendi seçmenleri için değil, bütün Türkiye Cumhuriyeti  yurttaşları için 16 Nisan metninin sürdürülemez olduğunu söyleyerek yeni anayasayı oylayacaklar" dedi.

Mecliste çoğunluğun muhalefetin eline geçmesi durumunda ilk yapılması gereken işleri anlatan CHP İstanbul milletvekili adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "Çoğunluğu almamız durumunda ilk iş OHAL kaldırılacak. Türkiye parlamenter sisteme geri dönecektir ve anayasa değişikliği yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

OHAL kaldırıldıktan sonra AKP'li vekillerin önemli bir kısmının bir anayasal geçiş düzenine evet diyeceklerini belirten Kaboğlu, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında demokratik, yurtta barış, dünyada barış hedefi doğrultusunda; eşit yurttaşlık ve laiklik vurgulu bir anayasa için çalışacağız" diye ekledi.
 

"CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. yılında demokratik, laik anayasa için çalışacağız" haberi, 22 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. yılında demokratik, laik anayasa için çalışacağız haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''li İbrahim Kaboğlu: Cumhuriyetin 100. yılında demokratik, laik anayasa için çalışacağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:55 İsrail Savunma Bakanı: Lübnan'da Hizbullah Komutanlarının Yarısı Öldürüldü
  2. 16:52 Türkiye Çöl Tozları ve Sıcak Hava Dalgasıyla Mücadele Ediyor
  3. 16:48 EURO 2024: Portekiz ve Türkiye, F Grubu Liderliği İçin Kıyasıya Mücadele Ediyor
  4. 16:47 Kısa vadeli dış borçta yeni rekor belirlendi! Merkez Bankası verileri paylaştı
  5. 16:45 Dolandırıcılar kara para aklamak için her şeyi denedi: Kiralık hesap oyunu
  6. 16:39 Mustafa Keser'e İbrahim Tatlıses'ten Ağır Sözler: "Kör Ol Fakat Nankör Olma!"
  7. 16:38 Yeni Mercedes-Benz G 580, ziyaretçileri ile buluşacak!
  8. 16:38 Gazze'deki Hastanede toplu mezar! Ellerini arkadan bağlayıp infaz etmişler
  9. 16:38 25 Nisan 2024 günlük burç yorumarı
  10. 16:32 Kireç Kalıntılarına Doğal Çözüm: Limon Tuzu ve Suyla Parlaklık Kazanın!
  11. 16:30 İrfan Can Kahveci'ye Dev Bir Teklif Geldi!
  12. 16:30 Yargıtay'da belirsizlik devam ediyor: 30 gündür başkan seçilemedi
  13. 16:29 İngiltere Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri, Polonya Ziyaretinde Güçlü Savunma Taahhüdünde Bulundu
  14. 16:28 Dışişleri açıkladı: 1915 olayları hakkındaki tek taraflı açıklamaları reddediyoruz
  15. 16:25 BDDK'dan bankalara "limitleri artırmayın" talimatı geldi
  16. 16:25 Gazze'de Toplu Mezar Dehşeti: Elleri Bağlı Cesetler Nasır Hastanesi'nde Bulundu
  17. 16:23 Damacana su fiyatlarına rekor zam! Bir bardağı 2 buçuk liraya içiyoruz
  18. 16:20 Beyaz ette yeni kriz: 5 ayda yüzde 200 zam geldi
  19. 16:17 Trabzonspor'u kahreden haber geldi! Efsane başkan hayatını kaybetti
  20. 16:14 ABD Senatosu 95 Milyar Dolarlık Dış Yardım Paketini Onayladı: Bernie Sanders Karşı Çıktı
Politika Haberleri