Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti

Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti

Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin ipt... Danıştay 2. Dairesi TSK''de kadın personele başörtüsü serbestisi getiren düzenlemenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. HKP tarafından yapılan açıklamada ise Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti olarak servis edilen haberler gerçeği yansıtmamaktadır ifadeleri kullanıldı.

Danıştay 2. Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) kadın personele başörtüsü serbestisi getiren düzenlemenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Halkın Kurtuluş Partisi tarafından TSK’de türban serbestliğine karşı açılan idari davada, Danıştay Savcısı, esas hakkındaki mütalaasında dava konusu düzenlemenin iptali yönünde görüş bildirmişti.

Savcının mütalaasında şöyle denilmişti:

“Anayasanın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilmiştir. Kamu hizmetinde 'laiklik ilkesi' tarafsızlık ilkesinin bir unsuru olup, dinsel alanda tarafsızlık, laiklik olarak da tanımlanabilir. Tarafsızlık, kamu hizmetine hakim olan temel ilkelerden biridir. İdareye yüklenmiş bir ödev niteliğini taşıyan tarafsızlık ilkesi ile kamu hizmetini yürüten personele siyasi, sosyal ve dinsel eğilimlerini dışa yansıtmama yükümlülüğü getirilmiş, kamu hizmetinin düzenli ve her türlü kuşkudan uzak bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır."

Mütalaada “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 6. maddesinde yer verilen tarafsızlık ve eşitlik ilkesine bağlı kalmakla yükümlü bulunan kamu personelinin, hizmetin yürütümünde taraflı davrandığı yönünde şüpheye neden olmaması, siyasi görüşlerini, dinsel aidiyetlerini hiçbir şekilde belli etmemesi gerekir” denilerek şu ifadelere yer verilmişti:

“Her ne kadar davalı idarece, düzenlemenin dini inanç ve ibadet hürriyetini güvence altına alarak, kadın personele istemesi halinde belirli şekil ve şartlar altında başını kapatma özgürlüğü tanıdığı belirtilmekte ise de; idarenin düzenleme alanının kamu hizmetinin gerekleri ve kamu yararıyla sınırlı bulunması, kamu hizmetinin ana ilkelerinden olan tarafsızlık ilkesinin idarece öncelikle gözetilmesinin gerekmesi nedeniyle, kamu hizmetini yürütmekle yükümlü bulunan ve bu statüye girerken belirli ilkelere uymayı kabul eden kamu görevlilerinin, din ve vicdan hürriyetinden bahisle dinsel mensubiyetlerini öne çıkarmalarına olanak sağlayacak şekilde kural getirilmesi, Anayasanın 2. maddesinde yer alan 'laiklik ilkesi' varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez.

Din ve vicdan özgürlüğü bağlamında kamu personelinin dinsel aidiyetini göstermesine imkan tanınmasının; kamu görevini yerine getirirken ne kadar tarafsız davranırsa davransın, hizmetten yararlanan kişilerde şüpheye yol açabileceği ve bundan da kamu hizmetinin zarar göreceği açıktır.

Belirtilen nedenlerle, dava konusu düzenlemenin iptali gerekeceği düşünülmüştür.”

BAŞVURUYU YAPAN AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Peki, servis edilen habere başvuruyu yapan avukatlar ne diyor? Odatv’ye açıklamada bulunan HKP’nin avukatları, “Türk Silahlı Kuvvetlerinde türban serbestisi anayasal düzene kesin karşıtlık halindedir. Danıştay Savcısının bu konuda açtığımız davadaki mütalaasından sonra, Danıştay henüz yeni bir karar vermiş değildir” dedi.

HKP’nin avukatları açıklamalarında şunları kaydetti:
“Danıştay Dairesinin 20.12.2017 tarihli yürütmenin durdurulması ret kararı, sanki yeni bir kararmış, savcıya karşı verilmiş bir kararmış gibi servis edilmektedir. Bu yalandır. Son usul işlemi Danıştay Savcısının iptal yönündeki mütalaasıdır. Danıştay Dairesi esastan karar verecektir. Düzenlemenin iptal edilip edilmeyeceği esas hakkındaki karar ile görülecektir.

Laiklik ilkesinin değiştirilemez bir ilke olduğu anayasal düzen şayet kaldıysa, bu düzenin silahlı kuvvetleri üniformasıyla birlikte hiçbir dini simge taşıyamaz. İnançlara saygı ve inanç özgürlüğü, tüm inançlara eşit mesafede olması gereken, bu ülkedeki herbir inancı eşit bir şekilde koruması gereken ordu için ancak böyle sağlanabilir.

Yandaş basın tarafından Laiklik ilkesine çok uygun bir anayasal mütalaa sunan Sayın Danıştay Savcısı’na yapılan hakaretamiz saldırıları da kınıyoruz. Laiklik ilkesi uğruna mücadelemiz sürecektir.”

"Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti" haberi, 06 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 06 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Danıştay ''TSK’da türban'' serbestisinin iptali talebini reddetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Politika Haberleri