Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyeceksiniz'' dediği mahkeme başkanından yanıt: Ben tarafım

Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyeceksiniz'' dediği mahkeme başkanından yanıt: Ben tarafım

Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyecek... Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava Sincan Cezaevi Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Demirtaş, tutuklu yargılandığı davada duruşmaya katılarak mahkeme heyetinin çekilmesi gerektiğini söyledi. Sahte bir Twitter hesabından atılan tweetlere dayanılarak tutuklandığını söyleyen Demirtaş, "Beni yargı arenasına attınız. Resmen aslanlar parçalasın diye" ifadesini kullandı.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava bugün Sincan Cezaevi Adliyesinde görülmeye başlandı. 

Dava öncesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aydınlar ve akademisyenler ile düzenlediği ortak basın toplantısıyla duruşmaya çağrıda bulundu. HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davaya çağrı yapan aydın ve akademisyenler, "Demirtaş eninde sonunda çıkacak" dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AİHM'nin Demirtaş kararında Türkiye için ilk defa siyasi gerekçelerle tutuklama olarak ihlal kararı verildiğini söyledi.

"5 YIL OLSA YARGITAY'A GİDEBİLECEKTİK"
Türkiye'deki bütün tutuklamaların siyasi nedenlerde yapıldığını belirten Kertestecioğlu, “İstinaf mahkemesi de hemen verilmiş olan kararı onayarak 4 yıl 8 ay verdi. Öyle ki 5 yıl olsaydı biz Yargıtay'a gidebilecektik. Tutukluluk tedbirdir lafı, esas haline gelmiştir. Bir korku tüneli yaratılmaya çalışılıyor. Selahattin Demirtaş'ın söyleyeceklerini hepimiz merak ediyoruz. Bütçe görüşmelerinde bile en çok Selahattin Demirtaş ve tutuklu HDP'li vekiller konuşuldu.” dedi.

'DEĞİŞİM UMUDU VERDİĞİ İÇİN REHİN'
KHK ile işinden ihraç edilen Sosyolog Veli Saçılık, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluk halini “Gayrinizami hukuk” olarak nitelendirdi. Kürt halkına, devrimcilere yöneltilen suçların yargı tarafından ayrı bir kesede değerlendirildiğini belirten Saçılık, “Demirtaş eninde sonunda çıkacak ve bu kararı verenler yargılanacaklar” dedi.

Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, bu meselenin kaynağında siyasi bir karar olduğunu ifade etti. "Önemli olan milletvekili dokunulmazlığının nasıl kaldırıldığı" diyen Demirkent, bugün Türkiye'de düşman hukuku olduğu için değişim umudu veren Demirtaş'ın rehin tutulduğunu söyledi.

Şair Ahmet Telli ise iktidarın bugünü ele geçirebileceğini fakat yarının Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının olacağını ifade etti.

SAVUNMASINA KÜRTÇE BAŞLADI

Bugünkü duruşmada savunmasına Kürtçe başlayan Demirtaş, ilk olarak açlık grevindeki Leyla Güven'i selamladı. Demirtaş, mahkeme heyetine seslenerek, "Yargılamayı tarafsız yürütemeyeceğiniz gerekçesiyle öncelikle heyet olarak çekilmelisiniz, aksi halde reddi hakim talebinde bulunacağız" dedi.

'MAHKEME HEYETİ ÇEKİLMELİ'

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, Demirtaş savunmasında şunları söyledi:

— Mahkeme heyetinden iki talebim olacak. Mahkeme heyeti olarak tarafsız ve bağımsız yürütemeyeceğiniz gerekçesiyle öncelikle heyet olarak çekilmelisiniz, aksi halde reddi hakim talebinde bulunacağız.

— Beni sahte bir Twitter hesabından atılan tweetlere dayanarak tutukladınız. Üstelik bu deliller bugün cemaat üyesi olmakla suçlanan kişiler tarafından hazırlandı ve siz bunlara dayanarak beni tutukladınız. 24 Haziran'da düzenlenen seçimde cumhurbaşkanı adayı olmama rağmen tahliye talebimi reddettiniz. AKP seçimi kazansın diye beni içeride tuttunuz. Bir hücrede seçim çalışması yürüttüm ve buna siz sebep oldunuz. Ben içeride olduğum için AKP seçimleri kazandı. Heyet olarak tutukluluğun devamı kararlarınızla AKP'ye açık destek sundunuz. Ben sizden ne adli kontrol ne tahliye talep ettim. Kovsanız da kaçmam. Edirne'den atsanız da geri dönerim. Siz beni yargı arenasına attınız. Resmen aslanlar parçalasın diye. Ama partimin de halkımın da avukatlarımın da desteğiyle buradayım.

Adalet Bakanlığı'na ‘biz bu AİHM kararını ne yapalım' diye sormuşsunuz. Adalet Bakanlığı kim? Benim AİHM'de karşı tarafım. ‘AİHM kararı ne zaman kesinleşmiş?' Bu kadar hukuk bilginiz vardır herhalde sayın hakim. AİHM'in aldığı karardan sonra tahliye talep ettik, siz hükümetin tavrını görmeyi beklediniz. Tahliye talebimizi reddettiğiniz kararınızın gerekçesi AKP'nin hazırlamış olduğu AİHM kararı hakkındaki rapor ile aynı. Bari gerekçelerinizin farklı yazsaydınız, daha saygın olurdu. Mahkeme heyetine, tahliye talebimi incelerken, AİHM kararı kesinleşti mi diye Adalet Bakanlığı'ndan görüş istediniz. Adalet Bakanlığı hükümeti AİHM'nde temsil eden kurumdur, yani taraftır. Siz davamda taraf olan bir kurumdan görüş isteyerek alenen taraf tuttunuz."

'BUNA SON VERİLMELİ'

Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın da, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karardan söz edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.  Aydın, “Biz sizin bu ret kararını vermenizin güç olduğunu biliyoruz, ancak buna bir son verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

'İHLAL DEVAM ETTİ'

Avukat Benan Molu ise, reddi hakim gerekçelerine dair şunları söyledi: "AHİM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal Tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir.” 

SİVİL POLİSLERE SARI BASIN KARTI!

Savunmanın devam ettiği sırada bazı sivil polislere gazeteci kimliği verildiği ve salonda avukatların ayakta kalması üzerine avukatlar ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli gerginlik oldu. Salonda duruşmayı takip eden bir gazeteci, "Polislere gazeteci kimliği veriliyor. Duruşma sivil polislerle doldu" diye tepki gösterdi. 

Söz alan avukat Alişan Şahin, "Mahkemeyi halktan kaçırdınız, buraya getirdiniz. Boş sandalyeler olmasına rağmen ve avukat olmamıza rağmen oturacak yer bulamıyoruz" diye tepki gösterdi. 

MAHKEM BAŞKANI: BEN TARAFIM

Daha sonra avukatlar, mahkemenin taraflı davrandığı yönünde eleştirilerini sürdürdü. Bunun üzerine mahkeme başkanı "Ben tarafım" dedi ve salonda gerginlik yaşandı. Ardından mahkeme başkanına tepki gösterenler arasında yer alan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "mahkemenin düzenini bozduğu" gerekçesiyle, duruşmaya 10 dakika ara verildi.

DEMİRTAŞ'IN TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme, Selahattin Demirtaş'ın reddi hakim talebini reddetti

"Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyeceksiniz'' dediği mahkeme başkanından yanıt: Ben tarafım" haberi, 12 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyeceksiniz'' dediği mahkeme başkanından yanıt: Ben tarafım haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş''ın ''Davayı bağımsız yürütemeyeceksiniz'' dediği mahkeme başkanından yanıt: Ben tarafım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri