Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018

Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018

Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018 ABC Kitap''a ulaşmak için iletişim: [email protected]

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Aldatıldık' dememek için, 'aldanmamak' için ve ülkemizde ve dünyada olan bitenlerin farkında olmak için okumak ve daha fazla okumak gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta bir sakınca görmüyoruz.

Kürk Mantolu Madonna'nın popçu Madonna olduğunu zanneden medya figürlerine ülkenin teslim edildiği bir dönemde, daha fazla okumanın bir ödev olduğunu bilen okurlarımıza yeni bir seçki sunuyoruz.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

Kitap dünyasındaki son gelişmelerden haberdar olmak için ABC Kitap sayfalarını takip etmeniz sizin için yeterli.

ABC izleyicilerine keyifli okumalar diliyoruz...

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Tom Butler-Bowdon

50 POLİTİKA KLASİĞİ

Özgürlük Eşitlik İktidar

Çeviren:Kemal Küçükgedik, Can Görtan

Pegasus Yayınları

Zihinleri değiştiren fikirler dünyayı değiştiren kitaplar.

50 politika klasiği, dünyada gerçek değişikliklere neden olan Abraham Lincoln'den Nelson Mandela'ya, Aristoteles'ten George Orwell'e kadar başlıca liderlerin ve ünlü düşünürlerin kitaplarının, risalelerinin ve konuşmalarının özünü alıyor.

Solu ve sağıyla, düşünürleri ve yapanlarıyla, 2.500 yılın üstünden geçen Tom Butler-Bowdon'ın yeni kitabı eylemcileri, savaş stratejisi uzmanlarını, öngörülü liderleri, ekonomistleri, özgürlükçü filozofları, feministleri, muhafazakârları ve çevrecileri,Su TerazisiveNo Logogibi modern klasiklere kadar kapsıyor.

Kendinizi muhafazakâr, liberal, sosyalist ya da Marksist olarak nitelendirmeniz fark etmeksizin bu kitap, yaşadığımız siyasi gerilimli dönemde, önemli kilit fikirleri daha iyi anlamanızı sağlayacak.

Önemli düşünürlerin özgürlük, eşitlik ve iktidar konusundaki fikirlerini keşfedin!


Ne tür bir toplum, üyelerine en çok özgürlük ve en fazla eşitlik şansı tanır? Düşünce özgürlüğüne ve bireysel özgürlüklere ne tür sınırlandırmalar getirilebilir? Ne tür bir devlet en iyisidir? Bu sorular Antik Yunan'da olduğu kadar günümüzde de bizim için önemlidir ve50 klasiği, zihinleri ve dünyayı değiştiren, eski ve yeni, meşhur politik yazılardaki en çarpıcı cevapları keşfediyor.

50 politika klasiği, Abraham Lincoln ve Winston Churchill'den Gandi'ye ve Martin Luther King'e, Margaret Thatcher ve Nelson Mandela'ya kadar başlıca liderlerin konuşmalarının ve kitaplarının içyüzünün anlaşılmasını sağlıyor. Yazar, bu siyasal liderlik efsanesinin ardındaki gerçek insanlara dair bir bilinç oluşturuyor.

Politikada yazılı ifade önemlidir. Bu kitap, kilit fikirlerin ve onların Aristoteles'inPolitika'sından, Hobbes'unLeviathan'ına, Thomas Paine'inSağduyu'suna ve Orwell'inHayvan Çiftliği'ne ve günümüzün Francis Fukuyama ve Naomi Klein gibi düşünürlerine kadar klasik metinlerle arasındaki bağlamı analiz ediyor.

Post Amerikan Dünya'da mıyız?Medeniyetler Çatışmasıdiye bir şey var mı?Tarihin Sonunedir?50 Politika klasiği, jeopolitik, kültürel kimlik ve küresel–siyasal ekonomi konularındaki kilit kitapları, başlıkları anlamlandırarak ve yakın dünya tarihine daha geniş bir bakış açısı sağlayarak inceliyor.

İdeolojik konumumuz ne olursa olsun, hepimiz politikaya dair kilit yazılar ve fikirler hakkında daha fazla bilgiden fayda sağlayabiliriz. İsabetli yorumlar, aydınlatıcı biyografiler ve konuyla alakalı alıntılarla50 politik klasiği, geniş bir politik felsefe ve fikir yelpazesinin müthiş bir takdimi.

384 s.

İstanbul 2018

Sevgi Soysal

TEKLİĞİN TÜRKÜSÜ

Kitaplaşmamış Metinler

İletişim Yayınevi

Tekliğin Türküsü, Sevgi Soysal'ın kitaplarına girmemiş hikaye, çeviri, eleştiri yazısı gibi edebi metinleriyle kendisiyle yapılmış söyleşi ve soruşturmalardan oluşuyor. Bu farklı türdeki metinler arasında bütünlük ve devamlılık kurmak başta zor gibi görünse de, dikkatli bir okumayla, bu yazıları Sevgi Soysal'ın bir tür edebi biyografisi gibi değerlendirmek mümkün. Okur, kitap boyunca yazarın ilham kaynaklarına, etkilendiği sanatçı ve düşünürlere, imge dünyasının oluşumuna şahit oluyor, böylece onun eşsiz birikiminin ve etkisi bugüne dek uzanan eserlerinin ortaya çıkış sürecini izleyebiliyor.

Genç yaşından itibaren Ankara'nın 1960'lardaki canlı edebiyat dünyasının içinde çevirileri
ve öyküleriyle yer alan Sevgi Soysal, ilk kitabı Tutkulu Perçem'i 1962 yılında yayımladı. 12 Mart'ın ardından uzaklaştırılmasına değin TRT Ankara Radyosu'nda program uzmanı olarak çalıştı. Radyo için yazdığı öyküleri kitaplaştırdığı Tante Rosa (1968) farklı üslubuyla edebiyat çevrelerini şaşırttı. Çocukluktan itibaren biçimlenen yönleriyle kadın-erkek ilişkilerini işlediği ilk romanı Yürümek'le (1970) TRT Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü'nü kazandı. 1973'te yayımlanan Yenişehir'de Bir Öğle Vakti, 12 Mart ile bastırılmaya çalışılan gençlik hareketi ile Ankara'nın gündelik yaşamını devrilen bir kavağın etrafında kesiştirmesiyle büyük ilgi gördü ve 1974 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı.

Adana'da sürgünde bulunan bir kadının gözünden 12 Mart'ı eleştirdiği romanı Şafak, 1975'te yayımlandı. Önce Politika gazetesinde tefrika olarak yayımlanan cezaevi anıları, Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu adıyla kitaplaştırıldı (1976). 1968 ile 1976 yılları arasında yazdığı öykülerini Barış Adlı Çocuk (1976) kitabında bir araya getirdi. Bu kitaptaki “Bir Ağaç Gibi” adlı öyküsüne de yansıttığı hastalığı nedeniyle, son romanı Hoş Geldin Ölüm'ü tamamlayamadan, 22 Kasım 1976'da hayatını kaybetti. Politika, Yeni Ortam ve Yenigün gazetelerinde yazdığı yazılar, Bakmak (1977) ve Türkiye'nin Kalbi, Kabul Günleri (2014) adlı kitaplarda toplandı. Londra'dayken BBC TürkçeServisi için yazdığı konuşmalar Radyo Sohbetleri (2005) ve TRT'de çalışırken kaleme aldığı radyo oyunları Venüslü Kadınların Serüvenleri (2017) adıyla kitaplaştır.

368 s.

İstanbul 2018

Mike Davis

ESKİ TANRILAR, YENİ BİLMECELER

Marx’ın Kayıp Teorisi

Çeviren:Şükrü Alpagut

Yordam Kitap

Marx geri döndü, ama hangi Marx?

Yakın geçmişte yayımlanan yaşamöyküleri, onu bir 19. yüzyıl figürü olarak konumlamakta ısrarlı. Mike Davis'in Marx ve Marksizm hakkında tezlerini ilk kez doğrudan kaleme aldığı bu kitapta ise, sadece geçmişe değil bugüne dair de konuşan bir düşünür çıkıyor karşımıza.

Bir dizi araştırıcı ve kışkırtıcı makaleyi bir araya getirdiği kitabında Davis, Marx'ın zamanımıza dönük iki temel sorgulamasını keşfe çıkıyor: “Toplumun devrimci dönüşümüne kimler önderlik edebilir” ve “Gezegenimizdeki çevresel krizin nedeni ve çözümü nedir?”

Davis, Marx'ın kuramsal metinlerinin ve siyaset yazarlığının yeni boyutlarını aydınlatmak için emek tarihinin o geniş arşivine başvuruyor. Bize “kayıp bir Marx” öneriyor. Bu Marx'ın, tarihin aktörlerine, milliyetçiliğe ve sınıf mücadelesinin “arada kalan sınıflarla ilgili görünümü”ne dair çözümlemeleri, bizim karanlığa gömülmüş çağımızda devrimci düşüncelerin yeniden canlandırılması için kritik önemde. Davis, küresel istihdam krizi ile giderek bozulan iklim şartlarını da ele aldığı çözümlemesinde kapitalizmin insanlığın devamını sağlama konusundaki başarısızlığına dikkat çekerken, “insanlık çağına” dair fetişizmi de kıyasıya eleştiriyor.

Eski Tanrılar, Yeni Bilmeceler'in son bölümünde, artık unutulup gitmiş eski bir tartışmaya, “alternatif sosyalist kentçilik” (1880-1934) tartışmalarına bakan Mike Davis, sürdürülebilir bir çevrede evrensel ölçekte yüksek nitelikli bir yaşamın temel kavramlarını aramaya koyuluyor.

Tarihsel sosyoloji, kültürel analiz ve strateji alanında bir el kitabı olduğu kadar, Marksist tartışmalara mükemmel bir giriş de olan Davis'in bu kitabı, eyleme geçirici bir silah özelliği de taşıyor.

– Robert Brenner

Marx'ın Manifesto ve 18 Brumaire'de ortaya koyduğu o derin ve yoğun siyasi analiz mirasını inşa etmede, Mike Davis kadar başarılı bir isim daha yok.

– Leo Panitch

336 s.

İstanbul 2018

"Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018" haberi, 17 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Editörün Seçtikleri | 17 Aralık 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  2. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  3. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  4. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  5. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  6. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  7. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  8. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
  9. 21:08 İsrail-İran Gerilimi Yükseliyor: Tel Aviv Karşılık Hazırlığında
  10. 21:06 Fatih Terim'e TFF Başkanlığı Teklifi: Türk Futbolunda Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
  11. 21:05 Hazine 46,8 milyar TL borçlandı
  12. 21:02 AKP kulislerinden sarsıcı iddialar! Erdoğan, AKP'yi terk mi ediyor?
  13. 21:02 Dejan Radonjic'dan açıklama; "Oyun planımıza sadık kalarak mücadele edeceğiz"
  14. 21:01 Mehmet Şimşek: "KDV oranlarında artış yapmadık"
  15. 20:59 Evlerde sıkça tercih edilen çay markasının konkordato ilanı geldi: Mahkemeden şaşırtıcı karar!
  16. 20:59 Hazine Bakanı Şimşek'in Politikası: Türkiye İçin Zor Günler mi Başlıyor?
  17. 20:57 Türkiye'nin önde gelen çay markası konkordato ilan etti!
  18. 20:54 CHP'den 4 Milletvekili Belediye Başkanlığına Geçti: TBMM'deki Sandalye Dağılımı Değişti
  19. 20:53 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük karşılaşmasının VAR kayıtları yayınlandı
  20. 20:48 Tyler Dorsey Fenerbahçe'den Ayrılıyor mu?
Politika Haberleri