''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe götürüyor''

''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe götürüyor''

''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe ... Haftalık yayın yapan Die Welt Gazetesi, Erdoğan''ın seçimlerin ardından Türkiye''yi çöküşe götürdüğünü yazdı.

Almanya’da yayın yapan Die Welt Gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi çöküşe götürdüğünü yazdı. Erdoğan için “Ankara Sultanı” nitelendirmesi yapan gazete, Türkiye’nin büyük bir ekonomik kriz dalgasıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Gazetenin ekonomi editörü Holger Zschäpitz tarafından kaleme alınan yazıda, Ankara’nın ekonomik krizden kurtulmak için Uluslararası Para Fonu IMF’den yardım isteyebileceğine işaret edildi. Ekonomi editörü Zschäpitz “Ancak Erdoğan gururu nedeniyle bunu engelleyecek” yorumunu yaptı.

Die Welt gazetesi, Erdoğan’ın bakanlıkları devre dışı bıraktığını hatırlatarak Merkez Bankası’nın bağımsızlığı üzerinde baskı kurduğunu yazdı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’in analisti Kristin Lindow’un şu eleştirilerine yer verdi:

“Merkez Bankasına yapılan her politik müdahale, Türkiye’nin global ölçekte şu günlerde muhtaç olduğu yatırımcıları ve yabancı sermeyenin korkusunu daha da derinleştiriyor.” 

TL YORUMU

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı hükümet modeline geçişiyle yaptığı açıklamaların Türk lirasının dolar karşısında yüzde yedi oranında değer kaybettiğini yazan gazete, şu yorumda bulundu:

“Her şeyden önce bu gelişme Türk bankaları ve firmalarını vurdu. Bir çok Türk firması dolar bazında kredi çekti. Bunların gelirleriyse Türk lirasıyla. Eğer ürünler, iç pazarda büyük bir değer kaybına uğrarsa, firmalar, aldıkları kredi faizlerini ödemeyecek duruma gelirler. Bu kural bankalar için de geçerli. Son olarak Moody, Türk bankalarını bu konuda uyarmıştı. Türkiye ekonomisine dönük yapılan bu eleştirilerin gerçekten dikkate alınması gerekir. Ocak ayı sonu itibariyle, Türkiye’nin en büyük bankalarından Garanti, İş ve Halk Bankası hisse senetlerinde yüzde 40 dolayında bir değer kaybı yaşadı.”

YÜKSEK FAİZ VURGUSU

Değer kaybı bağlamında bankalarda yaşanan dalgalanmaların “kapıdaki krizin sismografı” olduğunu yazan gazete, “Para piyasalarındaki dalgalanmalarla bankalara bulaşan bu uğursuzluk, ikinci aşamada büyük bir arzuyla devlet krizinin kapısını aralar. Yatırım ve para fonları Türkiye için bu riskin yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunuyor ve Türkiye’nin hisse sentlerindeki borcunu yüksek faizle ödemek zorunda kalacağı uyasında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

'YABANCI SERMAYE KAÇIYOR'

Haftalık Alman Die Welt Gazetesi, enflasyonda yaşanan tırmanışa, işsizliğe ve hayat pahalılığına da dikkat çekti. Konuyla ilgili veriler üzerinde analizler yapan gazetenin ekonomi editörü Holger Zschäpitz, “Şimdiyse ülke, Türk lirasının değer kaybetmesiyle büyük bir durgunluk sarmalının içine girmiş durumda. Enflasyon yükseliyor, işverenler iflas ediyor, yabancı sermaye kaçıyor” tespitinde bulundu.

Uluslararası ekonomi uzmanlarının görüşlerine yer verilen analiz yazısında, Türkiye ekonomisinin kötü gidişatında Erdoğan’ın rolünün büyük olduğu hatırlatıldı ve şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası yatırımcılar, Türkiye kadar ekonomisi şişen hiç bir ülke görmedikleri eleştirisinde bulunuyorlar. Amerikan’ın büyük bankalarından olan CİTİ’nin yaptığı ankete göre, uluslararası yatırımcıların, yüzde 43 şu anda çekinceli davranıyorlar, bunlar her an Türkiye’deki yatırımlarını çekebilirler. Öyle anlaşılıyor ki, Türkiye son kez ekonomiyi güçlü bir şekilde soğuttu. Ancak önümüzdeki haftalarda IMF ile ekonomik kalkınma konusunda masaya oturulabilir.”

DAMAT ÜZERİNDEN ÇIKIŞ

Gazete, Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak üzerinden  ekonomide yaşanan darboğazdan çıkma arayışına girdiğine de vurgu yaptı. Şehir efsanelerinin Erdoğan rejimin kurtaramayacağını ifade edilen analiz yazıda, şu değerlendirme yapıldı:

“Kimi yatırımcılar ve spekülatörler, ekonominin rahatlayacağı tahminlerinde bulundu. Bu piyasayı rahatlatacak teoriler kulağa hoş geliyor. Harika. Ancak bu şehir efsaneleri piyasalarda ters tepti. Piyasaları dizginlemek öyle kolay bir şey değil. Piyasalar, Erdoğan’ın piyasa düşmanlığı ve otokratlığı nedeniyle alarm veriyor. Her ne kadar Ankara’nın yeni sistemi Cumhur hükümeti olarak nitelendirse de Ankara’nın Sultanı, ülkeyi varoluşsal bir krizin içine sokabilir. Bir ihtimal IMF ile bu kriz belki aşılabilir. Ancak bu da Erdoğan kendi gururu nedeniyle Washington’a yapılacak yardım çağrısını engelleyebilir. Uzmanlar, Türkiye’nin çıkışı zor gerilimli dönemin arefesinde olduğunu ve bunu kimsenin peşinen söylemek istemediğini belirtiyor.”

Türkiye ekonomisinin sarsıcı bir şokun beklediğine vurgu yapan gazete, Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içerisinde çözmesi gereken 180 milyarlık dolarlık dış borcuna işaret etti.

"''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe götürüyor''" haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe götürüyor'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Erdoğan, Türkiye’yi varoluşsal bir çöküşe götürüyor'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  2. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  3. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  4. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  5. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
  6. 10:44 Mansur Yavaş, Ankara'da son anket sonuçlarını açıkladı
  7. 10:42 Fenerbahçe’nin Trabzon’daki Faciası:Acun Ilıcalı sessiz kalmadı!
  8. 10:40 AK Partililer okullara gitmeye başladı: Öğretmen ve velilerden oy istediler
  9. 10:38 MHP'li vekil: "Gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz.."
  10. 10:35 Beşiktaş'ta devrim gibi karar! Sezon sonunda büyük değişiklik kapıda!
  11. 10:35 CarrefourSA, Migros, ŞOK'ta fırsat yağmuru! Koli koli al, %35 Kazan!
  12. 10:33 Karar yazarı Akif Beki: Gözünüz aydın, yeni vergi artışlarınız yolda
  13. 10:31 BluTV’nin Prens Dizisi İkinci Sezonuyla Geri Dönüyor,2.Sezon Afişi Yayınlandı!
  14. 10:27 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 47 ilaç, geri ödeme listesine alındı
  15. 10:23 Beşiktaş'tan Cenk Tosun ve Salih Uçan kararı
  16. 10:20 Gerçek mi, Yapay Zeka mı? YouTube Şimdi Şeffaflık Sağlıyor!
  17. 10:19 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu
  18. 09:50 Yurt çamaşırhanesinde ilişkiye 8 milyonluk şantaj
  19. 09:47 Ali Yerlikaya: İki suç örgütü çökertildi, 25 şüpheli yakalandı
  20. 09:45 Prens William ile İlişkisi Olduğu İddia Edilen Rose Hanbury Gündemde!
Politika Haberleri