Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı!

Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı!

Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı! Türkiye ve ABD arasında krize neden olan ve Gezi''nin organizatörü iddiasıyla da yargılanan rahip Brunson, bugün 4. kez hâkim karşısına çıkacak. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Evine döneceğinden çok umutluyum" dedi.

İZMİR'de FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4'üncü kez hakim huzuruna çıktı Brunson, duruşmada hazır bulundurulmak üzere bu sabah erken saatlerde İzmir Alsancak’ta bulunan ev hapsinde tutulduğu evinden görevlilerce alındı.

CANLI| DAVADAN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

10.35: Duruşma başladı.

10.45: Son bir haftadır süren düşüşünü bugüne de taşıyan dolar/TL, 5,8328 ile yaklaşık son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Bu seviyeden yeniden yönünü yukarı çeviren kur, 5.9866 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 10:45'te 5.96 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,5 artışla 6.9120'den işlem gördü.

12.05: Duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi. Bu bölümde 4 tanık dinlendi ve yüzleştirme yapıldı. Dinlenen tanıklardan birisi ifadelerini değiştirdi.

NTV Ege Temsilcisi Merih Ak, davaya ara verilmeden önce yaşananları şöyle anlattı:

"Yaralanan terör örgütü üyelerinin İzmir’e getirildiği ve Folder’ın hastanesinde tedavi edildiği iddiası vardı. Büşra da bunu ilk kez duyuyorum dedi. Diana Helen Power’ın Brunson’ın kilisesinin üyesi olduğu ve çıkmadığı yönünde iddialar vardı. Mahkeme başkanı nereden bildiğini sordu. Büşra da, gazeteden okudum dedi. Bunun üzerine 'Hangi kiliseye gittiğini bilmiyorum’ diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine katılan darbecilerin Alsancak'taki dua evinde saklandığı iddia edilmişti. Yılmaz Demircan'ı çağırdı bugün heyet, o da "Bu evde sadece Korelileri gördüm" dedi. Mahkeme başkanı Levent Kalkan'a döndü. O da, "Ben böyle bir şey söylemedim, beni yanlış anlamışsınız" dedi. Dikkat çekiciydi.

AGİT, Brunson'ın yardımcısı olarak görülüyor. Kalkan bu iddiada bulunmuştu. PKK'nin bombacısı olduğunu, dağda eylemlere katıldığını öne sürmüş ve Volkan Sürer'den duyduğunu söylemişti. Sürer de, "Ben aslında ondan duymuştum bu iddiayı" dedi.

Hakim, Levent Kalkan'a döndü, o da "Ben ondan duymuştum bu iddiayı, çok şaşırdım" dedi. Sürer, ifadesinde "Ben bombacı, bomba, terörist falan görmedim" dedi.

Davanın temelini oluşturan bu noktalar (15 Temmuz ve PKK) dayanaklardı. Bu iddialar boşa çıkmış gibi duruyor.

Bugün söz savunma makamında. Mahkeme ara vermeden önce savunmanın ilk tanığını dinledi. Manisa'da bir kilise derneğinin başkanı. Gizli tanık Serhat vardı, Brunson'ın Manisa'da cemaat oluşturup para topladığını, bu paraların PKK'lılara, FETÖ'cülere dağıtıldığını iddia ediyordu. Savunmanın tanığı, "Böyle bir şey yok, ben şahit olmadım" dedi.

12.35: Duruşmaya 1 saat ara verildi.

Saat 14.00 itibariyle duruşma yeniden başladı.

Savcı esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı...

15.22: Savcı soruşturmanın genişletilmesini istemedi.

Mütaala sonrası sanığın savunması alınacak.

Ardından da karar ya da ara karar açıklanacak.

15.31: Rahip Brunson davasında savcı adli kontrolün kaldırılmasını istedi

15.36: Savcı Brunson'ın 'örgüt üyeliğinden' 10 yıla kadar hapis talebinde bulundu. Brunson'a alt sınırdan ceza verilirse yattığı süre de göz önüne alınarak tahliye edilmesi bekleniyor.

15.46: Savcının mütalaasının ardından mahkeme karar için duruşmaya ara verdi.

16.03: Brunson: “Türkiye'yi seviyorum, masumum.”

16.30: Rahip Brunson serbest bırakıldı.

Mahkeme, Pastör Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı; ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HSK BAŞKANVEKİLİ YILMAZ'DAN BRUNSON AÇIKLAMASI

Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz duruşma sürerken“Brunson davasında mahkemenin kararına güvenelim, izleyelim. En adil sonuca onlar varacaktır” açıklamasında bulundu.

İZMİR’DE EV HAPSİNDE

Son duruşmanın ardından tutukluluğu 25 Temmuz'da ev hapsine çevrilen Brunson’un yargılandığı davanın duruşması Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılacak. Brunson’un evinin bulunduğu sokakta geniş güvenlik önlemleri sürerken evine duruşma öncesi ABD’li ziyaretçiler de geldi. 

35 YIL İSTENİYOR

ABD’li pastör Andrew Craig Brunson, İzmir’de Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı ancak Aralık ayında FETÖ’ye üye olma suçlamasıyla tutuklandı. Brunson hakkındaki iddianame Mart 2018'de hazırlandı, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Brunson için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi.

3 EKİM’DE AYM’YE BAŞVURDU

Yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan ve bugüne kadar 3 kez hakim huzuruna çıkan Brunson’la ilgili İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2018’de dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Halen ev hapsinde tutulan ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt'un tutukluluğa itirazları bugüne kadar reddedildi. İtirazların reddedilmesi üzerine Brunson'un avukatı Halavurt, bu kez de 3 Ekim’de bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.


POMPEO: UMUTLUYUM

Duruşmanın başlamasına saatler kala ABD’den yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’daki Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü’nün (JINSA) yıllık akşam yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de ev hapsinde bulunan ABD’li papaz Andrew Brunson ’ın bugün yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi. Pompeo, “Yapılması gereken doğru şey bu. Türkiye’nin yapması gereken insani bir şey... Çok yakında (Brunson) ve eşinin Amerika’ya geri dönebileceğinden çok umutluyum” dedi. Serbest bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkileri için ne anlama geleceğinin sorulduğunda Pompeo, “Bu önemli bir adım” dedi.

"SERBEST KALABİLİR"

Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, bugün görülecek davada müvekkiline yönelik adli kontrolün kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Halavurt, “Başından beri zaten serbest kalmasını bekliyoruz. Artık ona tahliye demeyelim, teknik olarak cezaevinden tahliye edilmiş durumda. Artık kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep edeceğiz. Bize göre zaten çoktan serbest bırakılması gerekiyordu” dedi. Halavurt, kontrol hükümleri kaldırıldığı takdirde, “hem ev hapsinin hem de yurtdışına çıkış yasağının kaldırılacağını” düşündüğünü söyledi. Duruşmadan beraat kararı çıkmasını beklemediklerini söyleyen Halavurt, “Beraat çıkmaz. Yargılama devam ediyor. Bizim taleplerimiz devam ediyor. Yakın zamanda bir karar çıkma olasılığı yok” dedi. Halavurt, Brunson’ın tahliyesiyle ilgili “çok fazla parametre mevcut olduğunu” ifade etti. İddianame savcısının yerinin değişmesini de “olumlu” bir gelişme olarak değerlendiren avukat Halavurt, bu değişimin Brunson’a yönelik adli kontrol hükümlerinin kaldırılması için “tek başına yeterli olup olmayacağını bilmediğini” belirtti.

Fotoğraf:Taylan YILDIRIM (DHA)

"Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı!" haberi, 12 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahkeme Brunson kararını verdi: Papaz kaçtı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  2. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  3. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  4. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  5. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  6. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  7. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  8. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  9. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  10. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  11. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  12. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  13. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  14. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  15. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  16. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  17. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  18. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  19. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  20. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
Politika Haberleri