HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gündeminde

HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gündeminde

HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gü... HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğuyla ilgili verilen önergede, “Mahkemeye talimat mı verildi?” diye soruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in seçilmiş milletvekili olarak halen hapishanede olmasına dair soru önergesi verildi.

29 Haziran'da Leyla Güven'in tahliye edilmesi için Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonuçlanmış Güven için tahliye kararı çıkmıştı. Ancak, Güven ile ilgili verilen tahliye kararına savcılık bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Savcılık itirazını değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararını kaldırmıştı.

Demokratik Topluk Kongresi Eş Başkanıyken tutuklanıp Diyarbakır Cezaevine gönderilen Leyla Güven, 24 Haziran seçiminde, Hakkari’den HDP Milletvekili seçildi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Güven’in yargılandığı mahkemenin, Güven’in dokunulmazlık kazandığı gerekçesiyle oy birliği ile tahliye kararı verdiğini hatırlattı.

Güven için 11 Temmuz tarihli duruşmada da tahliye kararı çıkmadı. Bir sonraki duruşma 4 Kasım 2018’de.

'SAVCI BU TALİMATI KİMDEN ALDI?'
Önergede, “Milletvekili Güven’in tutukluluk halinin, Anayasanın 83. maddesinin 2. Fıkrasına açıkça aykırı olduğu” ifade edildi.

Anayasa’nın 83/2 maddesi şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Bakan Gül’den şu soruları cevaplaması istendi:

  • Leyla Güven neden Anayasa’daki açık hükme ve bu doğrultuda verilen mahkeme kararına rağmen cezaevinde?
  • 29 Haziran 2018 tarihinde davanın görüldüğü mahkemece Leyla Güven hakkında milletvekilliği dokunulmazlığını kazandığı gerekçesiyle oybirliği ile tahliye kararı verilmiş olmasına rağmen Güven daha cezaevinden çıkmadan savcılık hangi gerekçe ile tahliye kararına itiraz etti? Savcıya bu yetki hangi merci tarafından tevdi edildi?
  • Savcı neden Güven hakkındaki tahliye kararına rağmen Güven’in cezaevinden çıkışına izin vermedi? Bu talimatı nereden aldı? Bakanlığınızın konuya bir dahli sözkonusu mu?
  • Savcının Güven’in tahliyesine rağmen cezaevinden çıkışına izin vermemesi aynı zamanda hürriyeti tahdit suçu teşkil etmiyor mu? Savcı hakkında soruşturma başlatıldı mı/başlatılacak mı?
  • 29 Haziran’da Leyla Birlik hakkında oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme daha sonra Güven’in tutukluluğunun devamlılığına oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme heyeti aynı dava dosyası hakkında bu kadar kısa sürede nasıl fikir değiştirdi?
  • Tahliye kararı veren mahkeme heyetinin fikir değişikliği arkasındaki saik nedir? Bu konuda mahkemeye talimat mı verildi?
  •  Mahkeme heyetinin bu tavrı aynı zamanda hukukun güvenirliğini ve toplumdaki adalet duygusunu zedelemiyor mu? Hukukun üstünlüğünü korumakla mükellef olan yargı organları neden hukuki kaideleri alt üst ederek hukuk devleti ilkesini ihlal edebiliyorlar?
  • Leyla Güven hakkındaki tutuklama kararı seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale değil mi? Mahkemeler bu müdahale yetkisini nereden alıyor?
  • Leyla Güven hakkındaki tutuklama kararı halk iradesini tanımama anlamına gelmiyor mu? Hükümetiniz neden halkın kararlarını uygulamama hususunda ısrarcı? 

"HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gündeminde" haberi, 17 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gündeminde haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP''li Leyla Güven’in tutukluluğu Meclis gündeminde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:51 Fenerbahçe Opet,Sultanlar Ligi'nde Eczacıbaşı'yı Yenerek Şampiyon!Kutlama'daki Fotoğraf Gündem Oldu
  2. 14:47 Rakıya zam geliyor: Tarih açıklandı
  3. 14:45 Rakı severlere kötü haber: TBYD Başkanı zam için tarih verdi!
  4. 14:42 Araç Kiralama Giderlerinde Kamuda İsraf Alarmı
  5. 14:34 Sığınmacıları Ruanda'ya Gönderme Kararı: İngiltere'nin Tartışmalı Adımı
  6. 14:31 Güneş Kremi: Yaz Aylarının Vazgeçilmezi ve Cilt Dostu Koruyucunun Faydaları!
  7. 14:30 Heyecanla Beklenen Ölümlü Dünya 2'nin Netflix Yayın Tarihi Belli Oldu!
  8. 14:30 Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden müjde! 1 Mayıs itibariyle 1 TL'ye düşürülüyor
  9. 14:26 Boeing'in 787 Üretimindeki Sorunlar ve FAA Gözetimi: Havacılık Devi Zorluklarla Karşı Karşıya
  10. 14:24 ABD Kısıtlamalarına Rağmen: Nvidia Çipleri Çin'de Alıcı Buluyor
  11. 14:20 Kağıthane'de Tehlikeli Yolculuklar: Çocuklar Risk Altında!
  12. 14:15 Türkiye'nin iş gündemi Beştepe'de: Çalışma Meclisi'nde neler konuşulacak?
  13. 14:15 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  14. 14:09 Albanese, Elon Musk'ı Twitter'daki Tutumu Nedeniyle Eleştirdi
  15. 14:06 Kayseri’den milli takıma 13 sporcu birden gitti!
  16. 14:06 Beşiktaş Transfer Çalışmaları: Nicolas Valentini İddiaları ve Boca Juniors'tan Açıklama
  17. 14:03 Duracell ve Doğa Koleji İş Birliğiyle Atık Pil Toplama Kampanyası: Battery Friend Forever
  18. 14:00 Cübbeli Ahmet'ten şeyh açıklaması geldi: İsmailağa Cemaati'nde 'Post'a kim oturacak?
  19. 13:59 Derbide Taraftar Dehşeti! O Yıldız Futbolcunun Başına Bıçak Denk Geldi!!
  20. 13:58 Hazine İki Tahvil İhalesiyle Toplamda 31.7 Milyar TL Borçlandı
Politika Haberleri