İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler

İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler

İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler "Mezarıma ağlamaktan şişmiş gözler değil, işçilerden iyi haberler getirin." diyen, işçi sınıfının unutulmaz devrimci önderi, DİSK''in kurucu genel başkanı Kemal Türkler''in, faşist çeteler tarafından katledilişinin 38''inci yılı.

Türkiye işçi sınıfı tarihinin en önemli isimlerinden biri, belki de en önemlisi hiç kuşkusuz Kemal Türkler’dir.. O, sendikal hareketin ve işçi sınıfının ölümsüz önderlerinden biriydi.. Türkiye'nin bir döneminde bir fırtına gibi esen Devrim İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kurucu genel başkanlığını yaptı. Saniyi işçilerinin efsane sendikası Maden-İş'in genel başkanıydı. Türkiye'de 1 Mayıs'ın kutlanma yasağını kırarak ilk kez kitlesel şekilde kutlanmasını sağlayan yine Kemal Türkler'di. DİSK'in 1970'li yılların sonuna doğru bir milyon üyeyi aşarak -ki toplam sigortalı çalışan sayısı üç-üç buçuk milyon civarındaydı- dev bir örgüt haline gelmesinin de mimarıydı.

Kemal Türkler, 38 yıl önce bugün, 22 Temmuz 1980 tarihinde, Türkiye'yi 12 Eylül darbesine taşımak isteyen faşist güçler tarafından, Merter'deki evinin önünde koruma görevlisiyle birlikte katledildi. Bu cinayet üzerine Türkiye baştan başa, grevler, boykotlar, protesto eylemleriyle sarsıldı. Fabrikalarda üretim, liselerden üniversitelere kadar okullarda eğitim, çarşıda pazarda alış-veriş kesildi. Türkiye'de hayat durdu.

Kuşağının sendikacıları arasında bilgili ve birikimli özellikleriyle de öne çıkan Kemal Türkler, katledildiği güne kadar işçi sınıfı davasının kararlı bir savunucusu ve öncüsü oldu. Sosyalizm davasına inanan, kapıtılana kadar Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olan Kemal Türkler’i, katledilişinin 38. yılında saygıyla anıyoruz. 

İŞÇİ SINIFININ ÖNDERİ!

12 Eylül’e doğru giden süreçte önemli bir dönüm noktası olan Kemal Türkler suikasti, aynı zamanda Türkiye işçi sınıfı mücadelesine karşı faşist baskı ve terörün ne boyutlara varacağının da göstergesiydi. 12 Eylül faşist darbesine doğru giderken, faşist cuntanın ana eksenin işçi sınıfı düşmanlığı olduğunun net kanıtı Kemal Türkler’in öldürülmesiyle başlayan süreçte yatmaktaydı.

Kemal Türkler sadece bir sendikacı değil, aynı zamanda bir işçi sınıfı önderiydi. Türkiye işçi sınıfının dalgalı, kesintili mücadele tarihindeki portrelerine baktığımızda Kemal Türkler’in ayrı bir yeri bulunuyor. “46 sendikacılar kuşağı” olarak adlandırılan ve 60-80 arasında damga vuracak işçi sınıfı mücadelelerinin öncü kuşağını oluşturan mayalanmanın ilk öğrencilerindendi Türkler. Bu kuşağın ilk yetiştirdiği işçi sınıfı önderi olarak Türkler, katledildiği güne kadar işçi sınıfı davasının kararlı bir savunucusu, militan bir eylemcisi olmuştu.

Günümüze ışık tutan bir mücadele yaşamı olan Türkler, işçiliğe pek isteyerek başlamamıştı. İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde okurken geçimini sağlamak için başladığı dönemin büyük fabrikalarından olan Emayetaş fabrikasında 4 yıl birfiil çalıştı. Bu dönemde İstanbul Demir ve Madeni Eşya Sendikaları’na üye olan Türkler, işyeri temsilcisi seçildi. İşyerinde yaşanan uyuşmazlık sonucunda işten atılan Türkler, daha sonra hukuki mücadele ile işe iade hakkı kazandı. Çok istediği hukuk fakültesini maddi nedenlerle devam edemeyen Türkler 1952 yılından itibaren “profesyonel sendikacılık” yapmaya başladı.

MÜCADELECİ SENDİKACILIKTAN SINIF SENDİKACILIĞINA

Özellikle 1950’li yıllarda sendikalarla Demokrat Parti arasındaki organik ilişki Türkler’in de dahil olduğu mücadeleci bir sendikacılık anlayışına sahip sendikacılar kuşağını da etkilemişti. Aziz Çelik’in aktarımına göre 1959 yılında doğrudan dönemin Başbakanı Adnan Menderes’e mektup yazan Türkler, 27 Maysıs sonrası Menderes hükümetinin uygulamalarına karşı sert bir tutum takındı. Bu durum pek çoklarının “rüzgar nereden esiyorsa oraya doğru yönelme” olarak okunabilecek olsa da, esas olarak gelişmekte işçi sınıfı mücadelesi ile alakalıydı. Türkiye işçi sınıfı hareketi 1960 sonrasında asla eskisi gibi olmamış ve mücadeleci sendikal anlayış hızla sınıf sendikacılığı çizgisine doğru yaklaştı ve sosyalist görüş hakim hale geldi.

Kemal Türkler asıl olarak 1961 yılından sonra etkin bir rol oynamaya başladı. Önce Saraçhane mitingi, ardından 1963 yılındaki Kavel direnişi Maden-İş sendikasını öne çıkartmış ve Türkler Türk-İş’in geleneksel Amerikancı sendikal anlayışı ile ters düşer hale gelmişti. 1961 yılında 12 sendikacı ile “işçi sınıfının siyasal alanda temsilcisi olması gerektiği iddiasıyla” Türkiye İşçi Partisi’nin kurulmasının ardından siyasal alana da giren Türkler, Parti’nin kurucusu olmasına karşın hiçbir zaman Parti’de etkin bir faaliyet göstermedi. Öte yandan Parti’nin kapatıldığı 1971’e kadar GYK üyesi olarak bulunmayı sürdürdü.

DİSK TARİH SAHNESİNDE

1966 yılında yaşanan Paşabahçe grevi sonrasında Türk-İş içinde yaşanan  kriz DİSK’in kuruluşuna yol açmıştı. DİSK, Türkiye işçi sınıfı hareketinin o dönemki ileri çıkışı, Amerikancı sarı sendikal anlayışın terk edilişinin göstergesiydi. Kemal Türkler DİSK’in kurucu başkanı olarak görev almış ve DİSK’in ilk 10 yıllık dönemine damgasını vurmuştu. Özellikle bu dönemde 15-16 Haziran direnişi, DGM direnişi, MESS grevi ve irili ufaklı onlarca grevi örgütleyen DİSK, işçi sınıfı hareketini zaman zaman kesintiye de uğrasa artan bir ivmeyle büyütmüştü. Tüm siyasal eksikliklerine karşın ise Türkler bu dönemin baş mimarlarındandı.

1974 sonrası özellikle dönemin TKP MK üyesi olan İbrahim Güzelce’nin DİSK Genel Sekreterliği’nde aktif faaliyet yürütmesinin ardından Kemal Türkler’de CHP ve TKP arasında bir çizgiye yerleşti. Milliyetçi Cephe’nin kurulmasının ardından TKP’nin öncülüğünü yaptığı Ulusal Demokratik Cephe fikriyatı o dönem DİSK tarafından dile getirilmiş ve Kemal Türkler bu cephenin çağrıcısı olmuştu.

Bununla birlikte Kemal Türkler 1974-77 arasında DİSK’te artan TKP etkinliğine karşın TKP üyesi olduğuna dair hiçbir iz bulunamamıştır. Dönemin tanıklarının ifadelerine göre Türkler hiçbir zaman TKP üyesi olmamış ancak yakın bir çizgi izlemiştir.

1976 yılında Taksim’de kutlanan 1 Mayıs’ın ardından, 1977 yılında da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını sağlayan Türkler, 34 kişinin katledildiği 77 1 Mayısından sonra adım adım DİSK’ten tasfiye edildi. DİSK’in 6.Kongresinde Genel Başkanlığı kaybeden Türkler, ölümüne kadar Maden-İş sendikasının başında kaldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kurucu Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 36. yılında anılıyor. İşçi sınıfının unutulmaz önderi Türkler, 22 Temmuz 1980 günü İstanbul Merter’de, sabah evinden çıkıp sendikaya gitmek üzere arabasına binerken kurşunlanarak katledilmişti. 

KATİLİNİ AKP SERBEST BIRAKTI

Türkler 22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Merter'deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Katili ülkücü faşist Ünal Osmanağaoğlu, 12 Eylül sonrasında yurt dışına kaçtı. Sonra sanki aranmıyormuş gibi Türkiye'ye döndü. Susurluk olayı öncesinde Abdullah Çatlı'yla buluştuğu iddia edildi. Kuşadası'nda kardeşinin kimliğiyle yaşarken, 1999'da yakalandı ve 7 kez müebbete çarptırıldı.

İşlediği tek cinayet Türkler suikasti değildi, 1978'de 7 sosyalist öğrenciyi Ankara Bahçelievler'de vahşice öldüren katillerden biriydi. AKP Hükümetinin yargıda yaptığı düzenlemeye son dakikada sokulan bir madde ile serbest bırakıldı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise serbest bırakılan katile iftar yemeği verdi. Faşist katil 2014'te öldü.

"İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler" haberi, 22 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşçi sınıfının unutulmaz önderi: Kemal Türkler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  2. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  3. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  4. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  5. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  6. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  7. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  8. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  9. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  10. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
  11. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  12. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  13. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  14. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  15. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  16. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  17. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  18. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  19. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  20. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
Politika Haberleri