Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam cezası istendi

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam cezası istendi

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam ... Suudi Savcı, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 11 zanlıdan 5''i için idam cezası istedi.

Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayeti soruşturmasını yürüten savcı, cinayete katılan ve talimatı veren kişiler hakkında idam cezasının istendiğini duyurdu. Soruşturmada, Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili suçlanan 11 kişiden 5'i için idam cezası istendi.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ayrıntılar da belli oldu. Kaşıkçı'nın ölümünde boğuşma ve öldürücü dozda ilaç verilmesi etkili olduğu belirtildi. Kaşıkçı'nın cesedi parçalara ayrıldığı ve konsolosluktan da bu şekilde çıkarıldığı vurgulandı.

'YEREL İŞBİRLİKÇİNİN YAKLAŞIK GÖRÜNTÜSÜNE ULAŞTIK'

Açıklamada ayrıca, "Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaştık. Cinayet talimatını timin başındaki isim verdi" denildi. Şüphelilerden birinin ise, konsolosluktaki kameraları bozduğu bildirildi.

Gazeteci Toygun Atilla Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamaya Twitter'dan tepki gösterdi. 

'EKİP KURMA EMRİNİ ESKİ İSTİHBARAT BAŞKAN YARDIMCISI VERDİ, ÖLÜM EMRİ DE İSTANBUL'DA VERİLDİ'

Öte yandan, Kaşıkçı'nın ölüm emrinin de İstanbul'da verildiği belirtildi: "Kaşıkçı'nın öldürülmesi için ekip kurma emrini eski istihbarat başkan yardımcısı verdi."

Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında da soruşturma açıldı ve Suudi Arabistan'dan çıkışı yasaklandı. 

Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen, aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.

ORTAK ÇALIŞMA GRUBU KURULMUŞTU

Konuyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşan ortak çalışma kurulmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bir başsavcı vekili ile bir savcı koordinesinde konsolosluk binası ile Türkiye'den ayrılan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'nin konutunda inceleme yapılmıştı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nde, İlk Ders ve Fahri Doktora Unvanı Töreni'ne katıldı.

Burada Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda hunharca bir cinayete kurban gittiğini söyledi. Suudi Arabistan'ın bunu geç de olsa kabul ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün başsavcının yaptığı açıklamada, biraz daha detaylar geldi. Başsavcı bu açıklamayı yapmadan önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı beni aradı ve yaklaşık yarım saat sonra başsavcının bu açıklamayı yapacağını önceden şahsıma bildirdi, ben de Sayın Cumhurbaşkanımıza bu bilgileri arz ettim. Bugünkü açıklamaya baktığımız zaman 11 kişinin şu anda tutuklu olduğunu anlıyoruz. Daha önce 18 kişi tutuklanmıştı. Bu cinayeti gerçekleştirmek için İstanbul'a gelenlerin sayısı ise 15'ti. 11 kişinin 5'i ile ilgili idam istemi var ve yargılama sürecinin başladığını söylüyor başsavcı. Diğer taraftan diğer kişiler neden serbest bırakıldı? Tabii ki başsavcılık gerekli bilgileri bizim başsavcımıza da iletecektir. Ama burada bazı açıklamaları tatmin edici bulmadığımı da şahsen söylemek isterim. Bu şahsın ülkelerine geri götürülmesine direndiği için orada öldürüldüğü söyleniyor. Oysa bu cinayet daha önce de açıkladığımız gibi önceden planlanmıştır." 

Cesedin, Kaşıkçı öldürüldükten sonra parçalandığının belirtildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu bilgileri zaten biz biliyorduk" ifadesini kullandı. 

"NASIL ÖLDÜRÜLECEĞİ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ"

Cesedin parçalanmasının, anlık bir şey olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, "Önceden öldürülüp, sonradan cesedin parçalanması için gerekli şahıslar ve cihazlar buraya getirilmiştir. Yani bu şahsın nasıl öldürüleceği ve parçalanacağı önceden planlanmıştır" diye konuştu.

''KAŞIKÇI'NIN CESEDİ NEREDE?''

Ayrıca Türkiye'ye gelen 15 kişinin de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yargılanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü Viyana Sözleşmesi'ne göre de bu yargılamada ve soruşturmada Türk kanunları geçerlidir. Her ne kadar bu cinayet Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu içinde işlense de. Daha önce yerel işbirlikçiler konusunda bazı açıklamalar gelmişti, sonra bunlar da inkar edilmeye başlandı. Şimdi ise başsavcı bir yerel işbirlikçinin ya da işbirlikçilerin olduğunu söylüyor ve bunu konuyla ilgili bilgileri de bizim savcımızla paylaşacağını söylüyor. Fakat henüz daha cevaplanmamış bir soru var. Hunharca öldürülen ve cesedi parçalara ayrılan Kaşıkçı'nın cesedi nerede, nereye atıldı, nereye gömüldü, nerede yakıldı? Ne yapıldıysa? İşte bu konuda henüz ortada bir cevap yok. Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak bu cinayetin tüm boyutlarıyla açığa çıkması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."

Çavuşoğlu, bu konuda uluslararası camiayla bugüne kadar sürdürülen açık ve şeffaf işbirliğinin bundan sonra da devam edeceğini, ellerine bilgi ve delil geldikçe de paylaşacaklarını bildirdi.

Azmettiricilere ilişkin ise Çavuşoğlu, "Bugünkü açıklamada tabii ki cinayet konusunda talimat verildiği söylenen bazı kişilerle ilgili de tedbirler alındığı söyleniyor. Tüm bu adımları biz olumlu, fakat yetersiz buluyoruz. Ayrıca talimat verenlerin de gerçek azmettirenlerin de ortaya çıkması gerekiyor. Bu sürecin bu şekilde kapatılmaması gerekiyor. Bu işin takipçisi olacağız. Önümüzdeki süreçte gelişmeleri de tüm dünya kamuoyuyla paylaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam cezası istendi" haberi, 15 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 15 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam cezası istendi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişi için idam cezası istendi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  2. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  3. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  4. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  5. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  6. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  7. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  8. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  9. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  10. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  11. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  12. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  13. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  14. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  15. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  16. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  17. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  18. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  19. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  20. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
Politika Haberleri