Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya çıktı

Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya çıktı

Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya ç... Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, AKP''nin Katar ve Çin''den aldığı yardımların ''bedeli''ne ilişkin iddialarda bulundu.

24 Haziran öncesi sinyalleri gelen, seçim sonrasında da ABD ile yaşanan ev hapsindeki Rahip Andrew Brunson krizi ile iyice gün yüzüne çıkan Türkiye ekonomisindeki krizi aşmak için Çin, Rusya ve Katarla girişilen işbirliğinin Ankara'yı kimi önemli dış politik konularda taviz vermeye ittiği iddia ediliyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, Türkiye'nin çok önemli bir ekonomik kriz içine girdiğini belirttikten sonra, AKP öncesi hükümetin IMF'den alınan 'acı reçete'si sayesinde AKPnin 16 yıldır bir kriz yaşamadığını ifade ediyor. 

Ancak krizi kapısında bulan AKP'nin Çin, Rusya ve Katar gibi ülkelere başvurarak kredi ve yatırım almaya çalıştığını hatırlatan Gürcanlı, hepsinin bir bedeli olduğuna dikkat çekiyor.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Çin'den sağlanan 3.6 milyar dolarlık krediyi büyük bir başarıymış gibi kamuoyuyla paylaştı. Ne Albayrak'ın, ne AKP'nin, ne de yandaşların paylaşmadığı ise bu kredinin bir “bedeli” olduğuydu" satırlarını kaleme alan Gürcanlı, yazısını şöyle sürdürdü:

"O “bedel”in ne olduğu ise geçen hafta BM Etnik Ayrımcılığı Önleme Komitesi'nin Cenevre'de yaptığı toplantıda kendini gösterdi. Komitede görev yapan uzman Gay McDougall, Çin'de 1 milyondan fazla Uygur Türkü'nün ülkedeki siyasi toplama kamplarında zorla tutulduğunu açıkladı. Bitmedi; aynı uzman bu bir milyon kampa hapsedilmiş Uygur Türkü'ne ek olarak, 2.2 milyon Müslüman Uygur'un da bu kamplara günü birlik alınarak, “siyasi eğitime” tabi tutulduğunu anlattı. Sahi, Çin'den 3.6 milyar dolar kredi alan AKP hükümetinden bu konuda herhangi bir ses duydunuz mu?"

Gürcanlı, Katar'dan geleceği ilan edilen 15 milyar dolarlık yatırımın da bir bedeli olduğunu savunuyor ve ekliyor:

"Peki, Emir'e “kurtarıcı” muamelesi yapan AKP hükümetinin, Katar milli petrol şirketi Amerikan Exxon Mobil ile Kıbrıs açıklarında petrol/doğalgaz aramaya başlayınca ne yapacak? Şubat ayında İtalyan ENİ şirketi Kıbrıslı Rumlarla anlaşıp Kıbrıs adası açıklarında doğalgaz aramaya kalkınca, Türkiye bölgeye savaş gemilerini göndermiş, İtalyanlara çok sert çıkmış, sonuçta ENİ'nin araştırma gemisi geri çekilmek zorunda kalmıştı. Aynı sertlik, Amerikan-Katar ortak petrol arama operasyonuna da gösterilebilecek mi?"

Gürcanlı, 'dost' diye yanaşılan bir diğer ülke olan Rusya'ya verildiği iddia edilen tavizle ilgili de, "ABD ile yaşanan krizde Türkiye'nin “dost” diye yanaştığı üçüncü ülke ise Rusya. ABD ile girilen “sağırlar diyaloğunda” Moskova yönetimi Türkiye'nin yanında durdu. Türkiye üzerinden, kendisine de yaptırım uygulayan ABD'ye adeta kafa tuttu. Ve elbette Ankara'ya bunun da bir bedeli oldu: Basına pek yansımadı ama Ankara, Kırım konusunda çok önemli bir adım attı.

Rusya'nın Kırım'ı işgaline AKP hükümeti karşı çıkmış, Ruslar çekilmeden Kırım'la olan ekonomik ilişkileri de doğrudan feribot seferlerini de durdurmuştu.

Ve Kırım'la Türkiye arasında iki yıldır yapılmayan feribot seferlerinin -ne değiştiyse- sonbahar aylarında yeniden başlayacağı açıklandı. AKP hükümeti bu adımla, zımnen Rusya'nın Kırım'ı işgalini de “kabullenmiş” oldu" eleştirisini getiriyor.

"Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya çıktı" haberi, 20 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya çıktı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Katar''dan gelen yardımın karşılığı ortaya çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  2. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  3. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  4. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
  5. 13:17 Elma Sirkesi: Kilo Dostu Mucize İçecek
  6. 13:16 Arat üstünü çizdi! Fernando Santos'un yerine Hollandalı hoca geliyor!
  7. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  8. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  9. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  10. 12:59 Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz konuştu: "İnsani olarak şiddete reaksiyon gösterdim"
  11. 12:58 William'ın Prenses Kate'i aldattığı söylenen Rose Hanbury konuştu
  12. 12:57 Sürpriz! Yeni James Bond hayranların favorisi!
  13. 12:57 Sosyal medyada tıkladığınız linklere dikkat edin! Dolandırıcılar kol geziyor!
  14. 12:57 Enflasyon Artıyor, Fed’in Kararı Ne Olacak?
  15. 12:56 Tunç Soyer mal varlığını açıkladı! Banka hesaplarında ne kadar para var?
  16. 12:52 Dünya Hava Kalitesi Raporu: Temiz Hava İçin Küresel Çağrı
  17. 12:46 FIFPRO, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı
  18. 12:46 Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 819'a ulaştı
  19. 12:46 Müge Anlı’nın Programında Şok İtiraf: Eşim Annemle Kaçtı!
  20. 12:40 Uzaylı Yumurtası mı? Oklahoma Gölü’nde Bulunan Bryozoa Keşfi
Politika Haberleri