Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutun içine koydular!

Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutun içine koydular!

Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutu... Soma Maden faciası davasında bugün karar verildi. Soma maden faciasında yaşamını yitiren Uğur Çolak''ın annesi Gülsüm Çolak, ''Adaleti tabutun içine koydular, çocuklarımız gibi gömdüler'' ifadeleriyle karara tepki göstererek, HSK''nın önüne yürüyeceklerini söyledi.

Soma Maden faciası davasında bugün karar verildi. Facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı bulunduğu Soma Holding'in Başkanı Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 36 sanığını beraatini kararlaştıran mahkeme heyeti, 9 tutuksuz sanık hakkında ise adli kontrol kararı verdi. Verilen bu karara aileler ve avukatlatler tepki gösterirken mahkeme salonunda bayılanlar oldu. Verilan bu karra tepki gösteren aileler ve avukatlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aileleri savunan avukatların, davayı izleyen özgür gazetecilerin içeri alınmadığını, davanın takipçilerinin yıldırıldığını vurgulanyan Özgür Özel, "O pahalı avukatlar hukukun değil ama kazanmanın gereği neyse onu yaptı. Gün geldi şikayetler geri çektirildi, ifadeler değiştirildi. Hukukun, savunmanın değil ama kazanmanın gereğini çok iyi bilen savunma avukatları, Türkiye'nin en pahalı avukatları Türkiye'nin en ağır bedel ödemiş olan iş cinayetinde bizim karşımızda durdular." ifadelerini kullandı.

Özel, faciada yaşamını yitiren 301 kişinin anasının, çocuğunun, eşinin adını bilen, herkesin ondan razı olduğu hakimin önce tehdit edildiğini, şantaj yapıldığını, sonra da terfiyle buradan uzaklaştırıldığını öne sürerek, hep canıyla bedel ödeyenleri suçlu bulmuş, şirketleri aklamış birilerinin buraya getirildiğini iddia etti.

'ONLARIN İŞBİRLİKÇİLERİNİ YARGILAMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'

Kararın açıklanmasının 2 gün ertelendiğini, bunun üzerine oturma eylemi yapıldığını hatırlatan Özel, şöyle devam etti:

"Çok oturma eylemi gördük biz, oturma eylemi kararı aldık ve çok da oturduk. Ama ilk kez şöyle bir şey gördük, hani diyordu ya herkes, 'unutursak yüreğimiz kurusun' diye. O unutmamaya söz verdiğimiz 301 evladın analarının o karardan sonra dizinde derman kalmadı. Oldukları yere çöktüler de o yüzden oturma eylemi oldu burada. Eve gidecek halleri kalmadı. Biz bunun hesabını divana bırakmayız. Bunun hesabını görmek bu halkın boynun borcudur." 

Özel, yeni bir yürüşün örgütlendiğini ifade ederek, "Çünkü biz haklıyız, onlar zengin, biz haklıyız, onlar güçlü, biz haklıyız onların reisi var. Ama hepimizin bu davayı sonuna kadar sürdürmek ve bir şekilde katilleri ve onların iş birlikçilerini yargılamak boyunumuzun borcudur." diye konuştu.

'ADALETİ TABUTUN İÇİNE KOYDULAR'

Şehit madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak da adaleti bulamadıklarını kaydederek, "Burada adaleti tabutun içine koydular, çocuklarımız gibi gömdüler." dedi. Yürüyüş kararı aldıklarını dile getiren Çolak, "Bir anne olarak bütün ezilen anneleri toplayarak HSK'nin önüne gidiyorum. Bu kaç gün sürer bilmiyorum ama herkesi desteğe bekliyorum." ifadelerini kullandı.

'YARGI SÜRECİ BİTMEDİ'

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da faciada yakınlarını kaybedenlerin acılarının bir nebze olsa da dinmesini umut ettiklerini ancak açıklanan kararla beklentilerinin boşa çıktığını söyledi. 

Mağdur ailelerle dava sürecini yakından takip ettiklerini belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Bugün bu sürece gelirken yaşanan olaylarda hukuka olan güvenimizi kaybetmemeye çalıştık ve ailelere hep bu noktada telkinlerde bulunduk. Mahkemenin savcıları ve mahkeme heyeti üyelerinin tamamı değişti. 'Bunlar hep olağan şeyler, tayinleri çıkmış olabilir ama bir gün gelecek adalet gerçekleşecek, sanıklar layık oldukları cezaları alacak.' dedik. Bugün ne yazık ki biz hukukçuların ve ailelerin beklemediği bir kararla karşı karşıya kaldık. Açıklanan karar, ailelerin vicdanını yaraladı. Mahkeme karar verdiğinde bu olayı sanki normal bir trafik kazasıymış gibi, taksirli bir suç olarak değerlendirmesi biz hukukçuları ve aileleri tatmin etmedi. Bu verilen cezalar ailelerin vicdanında yara açtı, acıları daha da büyüttü. Hepimizin de gördüğü gibi mahkeme heyetine salonda büyük tepki gösterildi. Bu tepki ailelerini vicdanında devam ediyor." 

Arslan, yargı sürecinin bitmediğini bu konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

'YASAL YOLLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fezyioğlu Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açıklanan Soma davası kararlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fezyioğlu, ortamın gergin olmasının nedeninin hükmün açıklanmasındaki gecikme olduğunu söyledi. 

"Sonucun adaletli olup olmadığı tartışmasına girmek istemiyorum" diyen Feyzioğlu istinaf temyiz gibi yasal yolları takip edeceklerini söyledi. 

Fezyioğlu, davayla ilgili hükmün açıklanmasının beklendiği sırada Haziran ayındaki yaz kararnamesinde duruşmayı takip eden hakimlerin tayinlerinin çıkmasının gerginliğe sebep olduğunu söyledi. 

Fezyioğlu “Şuana kadar okunan hükümlerde maden sahiplerinden Can Gürkan’a 15 yıl verildi. İddianame biliyorsunuz kasten adam öldürmektendi, yeni savcı tarafından verilen esas hakkında mütalaa ise taksirle adam öldürmek gibi hafifletildi” açıklamalarında bulundu.


 

"Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutun içine koydular!" haberi, 11 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutun içine koydular! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma Davası’nda karar: Burada adaleti tabutun içine koydular! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  2. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  3. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  4. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  5. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  6. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  7. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  8. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  9. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  10. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  11. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  12. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  13. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  14. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  15. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  16. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  17. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  18. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  19. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  20. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
Politika Haberleri