ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: Halkçı ve devrimci bir CHP

ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: Halkçı ve devrimci bir CHP

ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: H... İbrahim Utku Nar yazdı...

Seçimlere yönelik hepimizin büyük bir beklentisi vardı. 16 yıldan sonra, siyasi iktidarın devrilebileceğine dair içimizde esaslı bir umut yeşermişti. Seçimler en kötü ikinci tura kalır, Meclis’teki çoğunluk muhalefetin eline geçer demiştik. Seçimler, beklentilerimizin çok ötesinde, hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Muharrem İnce’nin 50 günlük süre içerisinde yakaladığı dinamizm, Ankara, İstanbul ve İzmir’de milyonların katıldığı mitingler, mitinglere gençlerin olağanüstü katılımı, sosyal medyadaki etkileşim vd. birçok etken, inancımızı büyütmüştü. Olmadı. Bir şekilde seçim kaybedildi. MHP’nin beklenmedik oy oranı, Cumhurbaşkanı adaylığında Akşener’in, Meclis’te ise İyi Parti’nin beklenilen altında oy alması, Temel Karamollaoğlu ve Saadet Partisi’nin seçmen nezdinde bir varlık gösterememesi, CHP’nin tartışmalı aday listesinin gölgesinde oldukça düşük bir oy alması seçimin kaderini muhalefet aleyhine belirleyen faktörler oldu. Bunun yanı sıra HDP’nin Doğu ve Güneydoğu’da, Haziran ve Kasım seçimlerine nazaran oylarını düşürmesi, baraj sorununu Batı’dan gelen oylarla çözmesi de not edilmesi gereken bir diğer olgudur.

Burada kritik önem taşıyan soru; Millet İttifakı’nın ilgili partilere ne kazandırıp, ne kaybettirdiğidir. Kabaca beş benzemezin bir araya gelerek oluşturduğu bu ittifak, ideolojik-politik bir birlikteliğe dayanmasa da, ittifak unsurları, seçim stratejisi noktasında birbirleri aleyhine propagandada bulunmayarak, AKP ve MHP’ye büyük bir alan açtı. Türk Sağı’nın klasik CHP ve sol düşmanlığından kaçınarak özgün bir hat inşa etmesinin, pratikte bir karşılığının olmadığını geçmiş yıllardaki seçim sonuçları gösteriyor. AKP ve MHP’ye alternatif sağ bir blok olarak, ülkücü kadrolar ve eski DYP ve ANAP’lı merkez sağ kökenli politikacılarla siyasi hayata adım atan Meral Akşener liderliğindeki İyi Parti, beklenilen sıçramayı yapamadı.

İyi Parti, 16 Nisan 2017’deki referandumda yüzde 49’luk hayır bloku içinde yer alan, cumhuriyetin temel değerleri noktasında hassas ve AKP’ye cepheden karşı milliyetçi ve merkez sağ seçmeni konsolide ederken, karşı mahallede bir yarılmaya yol açamadı. Bu durumun birçok nedeni var ama en belirgin nedeni; CHP ile aynı ittifak cephesinde yer almaları ve CHP tabanına şirin gözükme kaygısı. Bu kaygı, İyi Parti’yi, CHP ve sol eleştirisi yapmaktan kaçınmaya zorlamış ve geleneksel olarak CHP karşıtı olan karşı mahalledeki seçmen nazarında bir etki yaratamamıştır. Kabaca, yeni bir Tansu Çiller olması beklenen Meral Akşener, Emine Ülker Tarhan’ın kötü bir taklidi olmuştur.

Özellikle İç Anadolu’da ve muhafazakar kentlerde İyi Parti’nin bir varlık gösterememesi bu durumun bir sonucudur. CHP’nin Millet İttifakı’nda yer alması, hem CHP’ye hem de ittifakın diğer unsurlarına bir katkı sağlamamıştır. Eğer Millet İttifakı, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulmuş olsaydı, ittifak sadece AKP ve MHP karşıtlığı üzerinden yürümeseydi, % 51’lik Evet bloku içinde bir karşılığı olabilirdi.

Seçimlerin bir diğer kaybedeni CHP de ise sular yakın bir zamana kadar durulacağa benzemiyor. Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu yönetimine bayrak açması, delegelerin olağanüstü kurultay için imza toplamaya başlaması yerel seçimler öncesi CHP’de taşların yerinden oynayacağını gösteriyor.

Muharrem İnce’nin yanı sıra, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in önderlik ettiği “Gelecek için Biz” grubu da olağanüstü kurultaya çağrı metni yayınladı. 24 Haziran seçim sonuçlarının CHP’de uzun döneme yayılmış siyasetsizliğin bir eseri olduğunun vurgulandığı metinde, yeni bir siyasi program ve tüzük önerisi dile getirildi. Partinin “sağdan oy alma” kaygısıyla içine düşürüldüğü siyasetsizlik ve ideolojik kafa karışıklığının acilen giderilmesi gerektiğinin belirtildiği metinde şu sözlerle olağanüstü kurultay çağrısı yapıldı:

24 Haziran Seçimleri sonrasında halkımız hak etmediği bir moral bozukluğuna itilmiştir. Partimize gönül veren geniş halk kesimlerinde mevcut yönetimin inandırıcılığını yitirdiği görülmektedir. Bu nedenle, Partimizi tekrar umut haline getirecek, Türkiye’yi içinde bulunduğu karanlıktan çıkaracak yeni bir yönetim iradesinin oluşmasına olanak sağlanmalıdır. Genel Merkezimizin bu olumsuzluklar karşısındaki kayıtsız duruşu, parti içinde de hoşnutsuzlukları artırmıştır. Faşizme karşı omuz omuza mücadele etmesi gerekenlerin karşı karşıya gelmesine, yoldaşlık hukukunun bozulmasına izin vermemiz mümkün değildir. Bütün bu tespitler ve seçim sonrasında ortaya çıkan durum, Partimizin vakit geçirmeden Olağanüstü Kurultaya gitmesinin zorunlu hale geldiğine işaret etmektedir.”

CHP’nin esas sorunu, daha önce birçok yazarın dile getirdiği gibi ideolojik ve politik eksenin net olmayışıdır. Merdan Yanardağ’ın sosyal medyada belirttiği gibi, "CHP'de ne sorunların kaynağı Kılıçdaroğlu ne de çare İnce'dir. CHP'de asıl sorun ideolojik-politik çizgi boşluğudur. Kitle partisiyiz diye CHP'yi merkez sağa çekenler, onun farkını yok etti. CHP, ya cumhuriyetçi, aydınlanmacı, halkçı ve devrimci olur ya da tükenir."

İbrahim Utku NAR


 

"ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: Halkçı ve devrimci bir CHP" haberi, 19 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: Halkçı ve devrimci bir CHP haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC Kritik | İbrahim Utku Nar | Tek çözüm: Halkçı ve devrimci bir CHP 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Politika Haberleri