Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? Bakanlık tüm sorulara cevap veremedi

Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? Bakanlık tüm sorulara cevap veremedi

Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? ... Yılın ilk günlerinde zam yapılacağı iddia edilen plastik poşetlere ilişkin çarpıcı bir veri ortaya çıktı. CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine

Yılın ilk günlerinde zam yapılacağı iddia edilen plastik poşetlere ilişkin çarpıcı bir veri ortaya çıktı. CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugüne kadar satılan toplan poşet sayısının 1,5 milyar adet olup, poşet satışından elde edilen Geri Kazanım Katılım Payı gelirinin 221.681.000 TL olduğunu açıkladı.

2019 yılında 0,25 kuruşa satılmaya başlanan plastik poşetlerden elde edilen gelirin nereye gittiğini soran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

Bakanı Kurum, bu güne kadar satılan toplam poşet sayısının yaklaşık 1,5 milyar adet olup, poşet satışından elde edilen Geri Kazanım Katılım Payı gelirini 221.681.000 TL olarak açıkladı.

Elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlandığı bilgisini veren Bakan Kurum, “Bu kapsamda Bakanlığımızca yerel yönetimlere 2019 yılındaki yardım tutarı ise 527 milyon TL' dir. Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren poşet kullanımı %78 oranında azalmıştır” şeklinde yanıt verdi.

'SORULARIN TÜMÜNÜ YANITLAMAKTAN KAÇINIYORLAR'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “01.01.2019 tarihinden bu yana Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"da anılan satış noktaları tarafından tüketicilere kaç poşet satılmış, satışlardan ne kadar ücret toplanmıştır? Toplanan ücretlerden Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılan katkı payı ne kadar olmuştur ve bu paralar nerelere harcanmıştır? Bakanlığınız tarafından geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları mevcut mudur? Geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına Bakanlığınız tarafından ne kadar idari para cezası verilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir? Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bugün itibariyle ülkemizde plastik poşet tüketiminde yaşanan değişim nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istemişti. Bakanın verdiği cevaba bakıldığında soruların tümünü yanıtlamaktan kaçındığı görülüyor..

'AZALMA NEYE GÖRE ÖLÇÜMLENDİRİLDİ?'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şu bilgileri kaydetti:

“Ülkemizde yılda 30-35 milyar adet plastik poşet üretildiği, kişi başı poşet kullanım miktarının ise 440 adet olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanı geçtiğimiz tarihte verdiği yanıtla açıkladı. Ocak 2019’da yürürlüğe giren marketler ve alışveriş merkezlerinde plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle ilgili uygulamada poşetin ücretli olmasının tüketimi azaltacağı ifade edilerek vatandaştan poşet parası tahsil edilmeye başlandı. Uygulamada çevre için düşünülen bu düzenlemenin yansıması ve genel durumunun araştırılması, bu yolla marketlerin, bakanlığın ve hazinenin poşet bedellerinden sağladığı kazançların ve bunun atık bertarafında kullanılıp kullanılmadığının da araştırılması önemlidir. Sayın Bakanı’ın vermiş olduğu azalma oranı neye göre ölçümlenmiştir. Bazı marketler poşet boyutunu küçültmüştür. AVM’lerde ve marketlerde poşetlerin küçüldüğüne tanık oluyoruz, bu durumda poşet kullanımın artması gerekir. Bir poşet yerine en az 3-4 poşet kullanılması gerekmektedir. Çevre bilinci düşünülüyorsa plastik poşetler tamamen kalkmalı farklı alternatifler sepet, file vb. teşvik edilmelidir” dedi.

ZAM YAPILACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

2020 yılının ilk günlerinde plastik poşetlere zam yapılacağı konuşulmuş, ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan bir açıklamayla, poşet fiyatının 25 kuruş olarak kalacağı belirtilmişti.

"Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? Bakanlık tüm sorulara cevap veremedi" haberi, 04 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? Bakanlık tüm sorulara cevap veremedi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Poşet satışından kaç milyar lira kazanıldı? Bakanlık tüm sorulara cevap veremedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  2. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  3. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  4. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  5. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  6. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  7. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  8. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  9. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  10. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  11. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  12. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  13. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  14. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  15. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  16. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  17. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  18. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  19. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  20. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
Ekonomi Haberleri