Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna kadar devam edebilir

Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna kadar devam edebilir

Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna ka... Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüse karşı dünya genelinde başlatılan eve kapanma uygulamasının 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla

Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüse karşı dünya genelinde başlatılan eve kapanma uygulamasının 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceğine dair bir rapor açıklandığını söyledi.

Açık Radyo'da yapılan Korona Günleri program serisinde konuşan Badur, İngiltere'deki Imperial College tarafından matematiksel bir model üzerinden hesaplamalar yapıldığını ve hazırlanan raporda bu verilerden yola çıkarak koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan eve kapanma önleminin 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceği sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüse karşı alınan tedbirler arasında yer alan eve kapanma uygulamasının, sadece salgının insanlara bulaşmasını engellemek ve sağlık sisteminin çökmesine engel olmak amacıyla yapıldığını, bu uygulamanın insanlarda bir bağışıklık gelişmesine yönelik etkisi bulunmadığına dikkati çekti.

EVE KAPANMALAR ARALIKLARLA DEVAM EDEBİLİR

İngiltere'de bulunan Imperial College tarafından Covid-19 üzerine hazırlanan 9 numaralı raporla, eve kapanmaların aralıklarla devam edeceğinin belirtildiğini dile getiren Badur, “Matemetiksel bir model ile hazırlanan bu rapor ile biriken vakalar ve tibbi yardım gerektiren komplike vakaların, sağlık sistemini tehdit altında tutmayacak bir düzeye inmesine bağlı olarak, eve kapanma uygulamalarının 2021 yılının kasım ayına kadar devam edeceği saptandı” dedi.

KİMLERE TEST YAPILMALI?

Türkiye'de tartışılan test konusuna değinen Badur, herkese test yapılmasının doğru olmadığını çünkü negatif çıkan testin birkaç gün sonra pozitif çıkabileceğini bu nedenle de testlerin bilimsel bir yaklaşımla yapılması gerektiğini ifade etti. Badur, “Hastalığın semptomlarını gösterenlere test yapmanız lazım. Bugün saptanan bir pozitif hastanın çevresindekilere test yapabilirsek bu en doğru yaklaşım olur” dedi.

KORONAVİRÜS SÖYLENTİLERİNE YANIT

Türkiye'de bazı gıdaların koronavirüse iyi geldiği söylentilerine de değinen Badur, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuya ilişkin bir rapor hazırladığını ve sanıldığının aksine tuzlu su, soğan, sarımsak, sivrisinek ısırması gibi etkenlerin virüsle ilgili bir etkisi olmadığının ortaya konduğunu söyledi. Aynı raporda havaların ısınması ile birlikte salgının da azalacağına yönelik söylemlere de değinildiğini belirten Badur, “Raporda havalar ısınınca enfeksiyonların görülmesi azalır mı sorusuna yönelik herhangi bir bulgu olmadığını aynı şekilde kar ve soğuğun da etkili olmayacağını belirtiyorlar” dedi.

'İKİNCİ DALGA GELDİĞİNDE DAHA ÖLÜMCÜL OLABİLİR'

Çin ve G. Kore'nin salgınla mücadeledeki başarısının bir umut olduğunu dile getiren Badur, “Ama unutmayalım ki solunum enfeksiyonlarında ikinci dalga geldiğinde daha ölümcül olabilir. İkinci dalganın ne zaman nasıl geleceği bilinmez” dedi. Badur, Güney Kore'nin salgınla mücadeledeki başarısının hastaları kendi içinde ayırması ve bunlara farklı yaklaşımlar geliştirilmesi olduğunu söyledi. Badur, G. Kore'de hastaların 4'e ayrıldığını, birinci grupta temaslı ama semptom göstermeyen, ikinci grupta hafif vakalar, diğerlerinin de ağır ve kritik vakalar şeklinde olduğunu söyledi.

Trump: 100 bin ila 200 bin ölümle bu işten çıkarsak, iyi iş çıkardık

Koronavirüse karşı uyguladığı serbest dolaşım politikası nedeniyle salgından en çok etkilenen ülkeler arasında bulunan İngiltere'nin virüsle mücadelesini de takip ettiğini ifade eden Badur, acil olmayan ameliyatların 3 ay ertelendiğini ve tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin erken mezun edilmesine yönelik karar alındığını söyledi. Badur Fransa'da da maske krizi yaşandığını, Fransa Sağlık Bakanlığı'nın kısa süre önce maske için ayrılan bütçeyi kıstığını belirterek bu konudaki yetersizliğin hükümette tepkiye neden olduğunu ifade etti. Badur ayrıca Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırmasının insanların gelecekteki günlerin daha kötü olacağını düşündüğünü ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi.

"Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna kadar devam edebilir" haberi, 30 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna kadar devam edebilir haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rapor açıklandı: Eve kapanma, 2021 sonuna kadar devam edebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  2. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  3. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  4. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  5. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  6. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  7. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  8. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  9. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  10. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  11. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  12. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  13. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  14. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  15. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  16. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  17. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  18. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  19. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  20. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
Yaşam Haberleri