Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz verdi…

Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz verdi…

Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz... Ukrayna'dan yapılan açıklamada Ruhani'nin, Ukraynalı mevkidaşına Tahran'da havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın vurulmasına neden olanların cezalandırılacağına dair...

Ukrayna'dan yapılan açıklamada Ruhani'nin, Ukraynalı mevkidaşına Tahran'da havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın vurulmasına neden olanların cezalandırılacağına dair söz verdiği belirtildi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy'den özür dileyerek sorumluları cezalandırma sözü verdi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Ukraynalı mevkidaşına Tahran'da havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait PS752 sefer sayılı uçağın vurulmasına neden olanların cezalandırılacağına dair söz verdiği belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, İran’ın 'yanlışlıkla' vurduğunu açıkladığı Ukrayna uçağı ile ilgili olarak, Ukrayna tarafına bütün görsel verilerin ve soruşturma için gerekli diğer materyallerin verildiğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, İran’a giden Ukrayna heyetine, İran tarafının bütün fotoğraf, video ve Tahran’da hala devam eden sürecin değerlendirilmesi için gerekli olan diğer bütün malzemelerin verdiği belirtildi. Açıklamada ayıca, Ukraynalı uzmanların gerekli bütün hukuki süreçleri işletebilmek için bölgede çalışmaya devam ettikleri ifade edildi.

İRANLI MUHALİFLER DE TEPKİLİ

İran'ın yolcu uçağını düşürmesine ilişkin, ülke içindeki muhaliflerden de tepki geldi.

İranlı reformist siyasetçi Mustafa Taczade, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mir Hüseyin Musevi, Ali Ekber Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi dönemlerinde bakan yardımcılığı yaptığını hatırlatarak, "Devlet işlerini biliyorum. İran'da örtbasın, yalan dolanın bu kadar revaçta olduğuna asla inanmıyordum. Neden ve nasıl bu hale geldik? Üzgünüm ve milletten özür diliyorum." ifadelerini kullandı.

Tahran Üniversitesinden siyaset bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Zibakelam ise Ukrayna'ya ait uçağın vurulmasının ABD'nin 1988'de İran'a ait Airbus uçağını düşürdüğü olaya benzediğini ifade ederek, şunları aktardı:

ABD'liler yaptıkları yanlışı anladıklarında zaman kaybetmeden itiraf ettiler. Biz ise 3 gün dünyaya ve insanlara yalan söyledik. Propagandamızı yapanlar da her zaman olduğu gibi millete komplo teorilerini anlattılar.

Reformistlerin önemli isimlerinden Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki de kasım ayındaki benzin protestolarında hayatını kaybedenlere atıfta bulunarak, "Kasım ayı protestolarında hayatını kaybedenlerin ve yaralıların sayısını gizlediniz. Eğer yapabilseydiniz uçağın düşüş sebebini de gizlerdiniz." değerlendirmesinde bulundu.

UKRANYA'DAN AÇIKLAMA

 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, İran’ın başkenti Tahran yakınlarında düşen Ukrayna uçağı ile ilgili olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi yaptığını ifade ederek İran’ın Ukrayna’dan özür dilediğini ve tazminat ödemeyi kabul ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Zelenski, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı görüşmenin ardından yayımladığı video konuşmasında, İran yönetiminin Ukrayna’dan ve Ukrayna halkından özür dilediğini, uçağın füzeyle vurulduğunu kabul ettiğini ve tazminat ödeyeceğini ifade ettiğini aktardı. Ukrayna yönetiminin olaydan sonra son derece etkin davrandığını dile getiren Zelenski, uçağın düşmesinin ardından Ukrayna’da farklı branşlardan en önde gelen 45 kişilik bir uzman ekibinin İran’a, olay mahalline giderek yoğun bir inceleme yaptıklarını ve böylelikle olayın nedenlerinin gizlenmesine imkan bırakmadıklarını söyledi. Ukrayna yönetiminin olayın ardından hem İran yetkilileriyle hem de dünyanın önde gelen ülkelerinin liderleriyle irtibata geçtiğine değinen Zelenski, bu sayede uluslararası toplumun da Ukrayna’nın yanında durduğunu ve bugünkü sonucun alınmasını sağladığını dile getirdi. Zelenski, bu konuda özellikle ABD, Kanada ve İngiltere liderlerine teşekkür ettiğini ifade etti.

"UKRAYNA DÜNYANIN HER YERİNDEKİ VATANDAŞINI KORUYACAKTIR"

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin Ukrayna’ya getirileceğini, böylelikle sevdikleriyle vedalaşma imkanına sahip olacağını dile getiren Zelenski, Ukrayna yönetiminin insan hayatı konusunda her türlü hassasiyeti göstereceğini, zira insan hayatının dünyadaki bütün devletler, hükümetler ve siyasetçiler için en temel öncelik olması gerektiğini ifade etti. Olayın ardından Ukrayna Başsavcılığı’nın olayda sorumluluğu olanlarla ilgili dava açtığını, Ukrayna yönetiminin olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi için gerekli adımları atmaya başladığını belirten Zelenski, “Burada bir kez daha ilan etmek istiyorum ki, biz Ukraynalılar’a sadece güvenlik duygusunu değil, aynı zamanda, bu gezegenin hangi köşesinde olurlarsa olsunlar onları koruyacağımız konusunda güven hissini yeniden kazandıracağız” diye konuştu.

"Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz verdi…" haberi, 11 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz verdi… haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ruhani, Ukranya’yı aradı, özür diledi ve söz verdi… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  2. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  3. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  4. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  5. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  6. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  7. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  8. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  9. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  10. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  11. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  12. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  13. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  14. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  15. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  16. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  17. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  18. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  19. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  20. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
Dünya Haberleri