Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parçaladı!

Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parçaladı!

Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parç... Burnunu musluk suyuyla temizleyen ABD’li kadın, su yoluyla vücuduna giren amiplerin beynini yemesi üzerine hayatını kaybetti.

Burnunu musluk suyuyla temizleyen ABD’li kadın, su yoluyla vücuduna giren amiplerin beynini yemesi üzerine hayatını kaybetti.

Fox News'un aktardığına göre, bu vaka International Journal of Infectious Diseases'de (Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Dergisi) yayınlandı.

Washington eyaletinin Seattle kenti sakinlerinden 69 yaşındaki bir kadın, ilk önce burnunda çıkan bir yara nedeniyle hastaneye gitti. Bunun basit bir kızarıklık olduğunu düşünen doktorlar antibiyotik ile merhem yazdı. Ancak şikayeti geçmeyen kadın bir yıl boyunca dermatologa gitmeye devam etti. Bir süre sonra vücudunun sol tarafı titremeye başlayan kadın, en sonunda bir nöbet geçirerek hastaneye kaldırıldı.

TÜMÖR OLABİLECEĞİNDEN ŞÜPELENİLDİ

BT taraması yapan doktorlar, kadının beyninde bir tümör olabileceği şüphesiyle test için bir doku örneği aldı. Sonraki birkaç gün yapılan ek taramalar, kadının beynindeki olumsuzluğun daha da kötüleştiğini ortaya çıkardı. Kitlenin büyümesi ve yeni lezyonların çıkması üzerine ameliyat kararı alındı. Kadının beynini incelemek için kafatasını açan cerrah Charles Cobbs, hastanın amip ile enfekte olduğunu tespit etti.

'BEYNİNİN HER YERİ AMİP DOLUYDU'

Cobbs, hastayı ameliyat ettiğimde beynin golf topu büyüklüğündeki bir kısmının kanlı lapaya dönüştüğünü gördüğünü belirterek, "Beynin her yeri amip doluydu, onlar sürünerek beyin hücrelerini yiyordu. Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu" diye anlattı.

Yapılan analiz kadının, Balamuthia Mandrillaris adlı amiplerin yol açtığı çok nadir görülen ve ölümcül bir hastalık olan Granülomatöz Amibik Ensefalit'e yakalandığını ortaya çıkardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nce anti-amip ilaç tedavisi uygulamasına rağmen komaya giren kadının hayatını kaybettiği açıklandı.

Doktorlar, kadının hastalığı yüzünden sinüslerini temiz suyla yıkaması gerekirken musluk suyu kullandığı, amiplerin de musluk suyundan önce burnuna ardından kan yoluyla beynine sızdığı sonucuna vardı.

'BURNUNDAKİ YARANIN BEYİNLE BAĞLANTISI OLDUĞU KİMSENİN AKLINA BİLE GELMEZDİ'

International Journal of Infectious Diseases yazarlarından Keenan Piper, "Bu o kadar nadir bir hastalık ki, burnundaki yaranın bir şekilde beyinle bağlantısı olduğu kimsenin aklına bile gelmezdi" dedi.

Sinüsleri temizlemek için sadece steril, damıtılmış veya kaynatılmış su kullanma çağrısında bulunan doktorlar, musluk suyunda bulunabilecek organizmaların sindirim sisteminde öldüğü ancak burun deliklerinde yaşayabildiği uyarısında bulundu.

TOPLAMDA 70 VAKA TESPİT EDİLDİ

Amip, 1986'da keşfedildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 1993'ten beri ABD'de en az 70 vaka olduğunu açıkladı. Doktorlar, bu enfeksiyonların neredeyse vakaların yüzde 89'unda ölümle sonuçlandığını bildirdi. Çoğu Balamuthia Mandrillaris vakası ölümden sonra teşhis edilemediği için doktorların amipleri tedavi etme konusunda çok fazla tecrübesi yok.

"Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parçaladı!" haberi, 10 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 10 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parçaladı! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Musluk suyundan bulaşan amipler beynini parçaladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  2. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  3. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  4. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  5. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  6. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  7. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  8. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  9. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  10. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  11. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  12. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  13. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  14. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  15. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  16. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  17. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  18. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  19. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  20. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
Sağlık Haberleri