Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum sebebi olabilir

Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum sebebi olabilir

Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum ... Bir kadın hamilelikle birlikte sadece fiziksel olarak değil, ruhsal ve anatomik olarak da bir değişim furyasına katılır. Şişen bir karnın arkasında görünmeyen koca bir dağ vardır. Bu durum kimi zaman ruhsal olarak belli eder, kimi zamansa hastalıklarla… Bunlardan birinin hamilelik döneminde görülen böbrek taşları olduğunu ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, böbrek taşlarının hamilelikte


Bir kadın hamilelikle birlikte sadece fiziksel olarak değil, ruhsal ve anatomik olarak da bir değişim furyasına katılır. Şişen bir karnın arkasında görünmeyen koca bir dağ vardır. Bu durum kimi zaman ruhsal olarak belli eder, kimi zamansa hastalıklarla… Bunlardan birinin hamilelik döneminde görülen böbrek taşları olduğunu ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, böbrek taşlarının hamilelikteki etkilerini anlatıyor.

GEBELİKTE BÖBREK TAŞI NEDEN OLUR?

Böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelere böbrek taşı denir. İdrarda bulunan fosfat, kalsiyum, gibi bazı  minerallerin kristalleşmesi ise ile meydana gelirler.Tam olarak hangi etkenler sebebiyle ortaya çıktığı bilinmese de doğuştan idrar yolu anomalileri, ailevi yatkınlık ve bazı sistemik hastalıklar böbrek taşı oluşuma sebep olabilir.

Hamilelerde taş oluşma sebebi genel olarak hamile olmayan kişilerle aynıdır. Gebeliğin herhangi bir döneminde böbrek taşı hastalığının ortaya çıkması oranı her 200-2000 gebelikte 1 olarak kabul edilmektedir. Bu durum hamile olmayan kişinin taşıdığı riskle aynıdır. Dolayısıyla hamilelik böbrek taşı oluşumunu tetiklemez.

HAMİLELİKTE BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ETKİLEYEN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

•    Yetersiz sıvı tüketimi,
•    İdrar yolu enfeksiyonları,
•    Genetik faktörler.
•    Yüksek süt ürünleri

BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Böbrek taşı, hamilelikte hem anneyi hem de bebeğin sağlığını, gelişimini ve doğumunu olumsuz olarak etkileyebilir. Her ne kadar hamilelik böbrek taşı oluşumu riskini arttırmasa da hamilelikte böbrek taşı tedavisi çok daha zordur. Bu nedenle böbrek taşı problemi olsun veya olmasın hamile kalmayı planlayan her kadının mutlaka bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Eğer böbrek taşları varsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. 

ŞİŞLİKLER TAŞ İLE KARIŞTIRILMAMALI

Gebelikle birlikte taş oluşumu olmasa bile böbreklerde şişkinliklere rastlamak mümkündür. Çünkü hamilelikle birlikte yaşanan hormonal değişiklikler idrar kanallarını genişleterek bir miktar şişliğe sebep olabilir. Bunun yanı sıra idrarı böbrekten idrar kesesine taşıyan idrar kanallarının gebelikle büyüyen ana rahim sebebiyle sıkışması da şişkinliklere yol açabilir. Bu şişlikler genel olarak hamileliğin 6 ila 10.haftaları arasında görülür. Bu tür şişlikler ağrıya neden olmazlar ve taşlarla arasındaki en büyük fark da budur.

BÖBREK TAŞININ BELİRTİLERİ:

•    Şiddetli karın ağrısı,
•    Mide bulantısı,
•    Kusma,
•    Ateş,
•    Belin üst kısmında sağda veya solda oluşan ağrı.

Birçok anne adayı yaşadığı ağrıların sebebini doğum sancısı ve erken doğum olarak yorumlayabilir. Bu durumun taş olma ihtimali göz ardı edildiğinde ise asıl tehlikeler başlar. Çünkü böbrek taşları tedavi edilmezse kasılmaları harekete geçirerek erken doğuma yol açabilir.

HAMİLELİKTE BÖBREKLERDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUYOR?

Gebelik vücudumuzun genelinde olduğu gibi böbreklerde de anatomik ve fonksiyonel değişiklikleri beraberinde getiriyor. İlk etkisi böbreklerde genişleme olarak kendini gösteriyor. Hamileliğin 6-11 haftaları arasında başlayan bu genişleme, doğumdan sonraki ilk 1.5 ay içinde eski haline dönüyor. Bunun yanı sıra hormonal değişimlerin de etkisiyle böbreğe kan akımında yaklaşık %25’lik bir artış gözlemleniyor. Bu artış, idrarda taş oluşumunu arttıracak maddelerin daha fazla bulunmasına yol açsa da herhangi bir risk oluşturmuyor.

HAMİLELİKTE BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavinin yöntemini genel olarak taşın büyüklüğü, konumu, gebeliğin süresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir. Çoğu durumda basit ilaç tedavileriyle hastadaki taşı düşürmek mümkündür. Genel durumu kötü olan ve çok şiddetli ağrılar çeken hastalarda ise ek tedavi yöntemleri uygulanır. Bunun için tıkanmış olan kanala bir kateter, bir lastik boru takılır ve gebelik sonrasına kadar önlem alınmış olunur. Yeni ortaya çıkan yöntemlerden biri olan üreteroskop ile idrar deliğinden girilerek taş lazer yardımıyla kırılabilir.

"Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum sebebi olabilir" haberi, 13 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum sebebi olabilir haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tedavi edilmeyen böbrek taşları erken doğum sebebi olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Sağlık Haberleri