Scala’da Suudi gölgesi

Scala’da Suudi gölgesi

Scala’da Suudi gölgesi Suudi Arabistan’ın beş yıl süreyle 15 milyon avro tutarındaki katkısıyla Milano Scala operasının Yönetim Konseyi’ne girecek olması, opera yöneticilerini karşı karşıya getirdi.Aslı Kayabal / İtalyaTarihi operanın yönetim...

Suudi Arabistan’ın beş yıl süreyle 15 milyon avro tutarındaki katkısıyla Milano Scala operasının Yönetim Konseyi’ne girecek olması, opera yöneticilerini karşı karşıya getirdi.

Aslı Kayabal / İtalya

Tarihi operanın yönetim düzeyinde Suudi Arabistan’dan aktarılacak fona karşı çıkan bazı idareciler, bu sorunun Lombardiya bölgesi yerel yönetiminde görevli Alexandre Pereira’nın kişisel tercihi olduğunu öne sürerken Pereira, Suudi Arabistan’dan gelecek fonları bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Pereira, gerek Milano Belediye başkanı Giuseppe Sala gerekse Kültür Bakanı Alberto Bonisoli’yle görüştüğünü, Suudi fonlarına karşı çıkanların iddia ettiği gibi tek başına davranmadığını söyledi. Suudi kökenli fonların Scala’ya aktarılmasından rahatsızlık duyanlar ise bu ülkenin insan haklarına saygı duymamak bir yana Yemen’i Batılı ülkelerden satılan silahlarla bombaladığını, şaibeli bir ülke olduğunu dile getiriyor.

Scala’da yönetim düzeyinde krize neden olan bu seçim önümüzdeki 18 mart günü masaya yatırılacak. Milano Belediye başkanı Sala, Scala için düşünülen fonların Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı kanalıyla mı aktarılacağını yoksa bu kaynağın ardında bir petrol şirketi, Suudi bankası ya da özel bir şahsın olup olmadığının araştırılmasını istiyor.

Berlusconi’nin lideri olduğu merkez sağdaki Forza İtalia partisi senatörü Maurizio Gasparri ise temel insan haklarına saygı duymayan Suudi Arabistan’dan aktarılacak kaynağa yeşil ışık yakan Kültür Bakanı Bonisoli hakkında parlamentoda soruşturma açılmasını istedi.

Suudiler, konservatuar açılmasını istedi

Scala’ya odaklanan Suudi fonları tartışmasında gündeme düşen bir başka gerçek ise, Suudi Arabistanlı Kraliyet ailesinin Riyad’da Scala Akademisinin girişimiyle bir konservatuar açılmasını istediği yönünde.

Pereira, bu talebin Scala operası için öngörülen 15 milyon avronun dışında operaya ayrı bir katkı sağlayacağını söylerken hiçbir müzik eğitimi mevcut olmayan Suudi Arabistan’da piyano ve keman derslerine ağırlık veren bir konservatuarın açılması isteğinin olumlu bir adım olduğunu aktarıyor. Bu pastadan Fransızların pay alması beklenirken Suudi prenslerinin İtalya’da karar kılmasının önemli olduğunu ifade ediyor.

Scala’ya Suudi desteğinin yıllar önce Muammer Kaddafi yönetimindeki Libya’nın FİAT’a ortak olmasına benzeten Pereira, ama 1976’da FİAT derin bir mali krizin içindeydi oysa Scala’nın bugün sağlam bir bütçesi var demekle yetiniyor.

Paradokslar dünyasında İtalyanların Scala operasının geleceği için Suudi Arabistan gibi karanlık bir ülkeye işbirliği yapıp yapmayacağını göreceğiz.

"Scala’da Suudi gölgesi" haberi, 04 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Scala’da Suudi gölgesi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Scala’da Suudi gölgesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
    2. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
    3. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
    4. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
    5. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
    6. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
    7. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
    8. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
    9. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
    10. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
    11. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
    12. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
    13. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
    14. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
    15. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
    16. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
    17. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
    18. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
    19. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
    20. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
    Dünya Haberleri