Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezkere peşinde koşanlardır

Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezkere peşinde koşanlardır

Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezk... Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, mücadele çağrısında bulunarak, "Ne Mersin ne İstanbul ne Van ne de Diyarbakır pişman....

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, mücadele çağrısında bulunarak, "Ne Mersin ne İstanbul ne Van ne de Diyarbakır pişman. Pişman olması gerekenler HDP’liler değil, pişman olması gerekenler demokrasi ittifakına gelmek yerine tezkere peşinde koşanlardır" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin katılımıyla 3. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Burada konuşan Temelli, "Onurlu bir barış, demokratik bir cumhuriyet için mücadelemizden vazgeçmedik. Kararlı yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Yaptığımız siyaseti büyütmeliyiz. Halklar, HDP’nin ortaya koyduğu siyaseti çok iyi biliyor. İşte o yüzden de bu siyaseti büyütme, iktidara taşıma zamanıdır." dedi.

Kongreye milletvekilleri Fatma Kurtulan, Nuran İmir, Pero Dündar ve Rıdvan Turan ile SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, HDK, SYKP, Devrimci, Parti, SES, Mersin Cemevi, ESP, TİP, DAD, Dersimliler Derneği, Halkevi, İHD ve binlerce kişi katıldı. Kongre saygı duruşuyla başlarken, divan seçimiyle kongre devam etti. Kongrenin açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş Başkanı Mustafa Işık, parti çalışmalarından yer alanlara teşekkür ederek, yeni yönetime başarılar diledi.

"HDP asla geri adım atmadı"

Işık’ın ardından konuşan Eş Genel Başkan Sezai Temelli, salona "HDP her şeyden önce bir mücadele bir partisidir. HDP onurlu bir barış ve demokratik bir cumhuriyet için bu mücadeleden asla vazgeçmemiştir. HDP asla geri adım atmadı. Asla geri adım atmayacak. Daha da güçlenerek daha da büyüyerek mücadeledeki kararlı yürüyüşünü sürdürecektir. Bizim kongrelerimiz bir göreve teslim veya nöbet teslimi gibi değildir. Bugün bu salonda görüldüğü gibi bizim kongrelerimiz büyüme güçlenme iradesini çok daha kararlı bir şekilde öne koyma kongreleridir" diye seslendi.

"Sadece kayyum değil bu iktidar da gidecek"

Salondan yükselen Kayyum gidecek, halk gelecek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarına Temelli, "Sadece kayyum değil bu iktidar da gidecek. Çünkü bu iktidar adaletsizlik iktidarıdır. Zulüm, şiddet ve savaş iktidarıdır. Halklarımız, kadınlar, emekçiler, gençler, savaş istemiyor. Şiddet istemiyor. Zulüm istemiyor. Bu ülkede onurlu bir barış ve eşit yurttaşlar olarak yaşamak istiyorlar. Nasıl ki 31 Mart’ta kayyumları süpürüp attık, çok yakında bu iktidarı kayyumlarıyla beraber faşizm çöplüğüne süpürüp atacağız. Öyle karamsar olmak, öyle hüzünlenmek yok. Her zaman bu mücadelede en önde olmaya devam edeceğiz. Sözümüz var arkadaşlarımıza, yitirdiğimiz yoldaşlarımıza cezaevindeki ve sürgündeki arkadaşlarımıza ama her şeyde öncesi halkımıza sözümüz var. O sözün gereğini mutlaka yapacağız. Yılmayacağız, teslim olmayacağız, geri adım atmayacağız" diye karşılık verdi.

"Bir hukuksuz düzenle karşı karşıyayız"

"Bir hukuksuz düzenle karşı karşıyayız" diyen Temelli, her yerde hukuksuzluk ve adaletsizliğin olduğunu ifade etti. Bunun temel nedeninde bu ülkede 21 yıldır uygulanan tecrit hukuku olduğunu vurgulayan Temelli, "Bu ülkede 5 yılı aşkın süredir uygulanan mutlak tecrit uygulamasıdır. Buna son vermeden bu ülkeye bir hukuk düzeni kurmak mümkün değildir. Bunu ısrarla her defasında her konuşmamızda dile getirdik. Tecritte ısrar edenler, tecridi savunanlar, tecrit konusunda adım atmayanlar ülkeyi bugün bu hale sürüklemiştir. Bu ülkede hukuk adına hiçbir şey kalmamıştır. Hukuk devletin bahsetmek mümkün değildir. Artık mahkeme salonlarında da bile adalet kalmamıştır. Tarafsız ve bağımsız olmayan bir yargı talimatla hareket eden bir yargı sürekli olarak şiddeti üretmektedir. Toplumsal barışı yıkmakta ve yerine şiddeti yerleşmektedir. Eğer bir ülkede yargı şiddeti üretiyorsa; o ülkede bir hukuk devletin bahsetmek mümkün değildir. Bir anayasa bir devletin bahsedemezsiniz, daha da ötesi bir devletten söz edemezsiniz. Bugün karşı karşıya olduğumuz şey bir zorbalıktır. Bu zorbalığa karşı hukuk devletinin anayasa devletinin demokratik cumhuriyeti savunmak gereğini yapmak artık boynumuzun borcudur. Bunun için bu ülkedeki herkesi mücadeleye davet ediyoruz" diye konuştu.

"Kentlerimizden ve iradelerimizden asla vazgeçmeyeceğiz"

Hukuksuzluk ve adaletsizliklere işaret eden Temelli, "Bu rejim kayyum rejimidir. Bizim belediyelerimize kayyum atamalarından dolayı değil. Bu belediye binalarına kayyum atabilirler. O belediye binası içinde o belediye binasına etrafına güvenlik şeritleriyle ördükleri yerde etrafı çevrilmiş beton yığınları içinde onlar çürümeye devam edeceklerdir. Onlara bizim iradelerimize, bizim kentlerimize kayyum atayamazlar. Bunları kabul etmedik, etmeyeceğiz. Kentlerimizden ve iradelerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. O belediye binaları içerisinde çürüyen kayyumcu aslında bu rejimin teşhiridir. Bu bir kayyum rejimidir. Çünkü dışından yönetememektedir" dedi.

Temelli, şöyle devam etti:

"Türkiye’yi değiştirmek için Türkiye’yi demokratikleştirmek için herkesin karar mekanizmasına katılabileceği radikal demokrasi anlayışla yerellerde iktidara geldik. Müzakereci ve katılımcı bütçe anlayışımızla önemlisi de üreten biz yöneten biz anlayışla iktidara geldik. İşte bugün yönetemeyenler bu yönetim anlayışına kayyum atamaya çalışıyorlar. HDP’nin ortaya koyduğu siyaseti çok iyi biliyorlar. Bu siyaseti yürütme ve iktidara taşıma zamanıdır."

"Eş başkanlık sistemi eşit temsiliyettir"

AKP’nin tüketen siyasetinden kaynaklı eş başkanlık sistemine saldırdığını sözlerin ekleyen Temelli, şöyle devam etti:

"Oysa eş başkanlık sistemi hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnektir. Toplumsal özgürlüğün önünü açabilecek hatta gerçek anlamda demokrasinin önünü açabilecek bir adımdır. Çünkü eş başkanlık sistemi eşit temsiliyettir. Eşbaşkanlık sistemi kadın özgürlüğüdür. Eşbaşkanlık sistemi yaşamın, toplumun özgürlüğüdür. Kadını yok sayan kadını siyasetten toplumdan yaşamından dışlamaya çalışan bu faşist zihniyet eşbaşkanlık sistemini suçluyor. Eğer bu erkek egemen sistemin bu faşist zihniyeti sistemini yıkmak istiyorsak, bunun mücadelesini yükseltme zorundayız. Bu mücadeleyi yaşamın her alanında var etmek zorundayız. Bu cinsiyetçi anlayışa karşı toplumsal cinsiyete duyarlı siyaseti var etmek zorundayız. İşte o zaman bu faşist sistemi yıkayacağız. Öyle bir yıkacağız ki bir daha ayağa kalkamayacaklar."

"Suriye’deki savaşa karşı çıkmazsanız bu ülkede barışı inşa edemezsiniz"

AKP iktidarı döneminde ülkenin sürekli olarak geriye gittiğini ifade eden Temelli, AKP’nin savaş politikalarından beslenerek iktidarda çalıştığını dile getirdi. Temelli, içerde ve dışarıda savaşa karşı çıkılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nerde bir savaş politikası sesi çıkıyorsa, karşısında barış sesi çıkarmalıyız. Suriye’deki savaşa da bu nedenden dolayı karşı çıkmalıyız. Suriye’deki savaşa karşı çıkmazsanız bu ülkede barışı inşa edemezsiniz. O yüzden Türkiye’de siyasi çözüm demokratik çözümün gereğini yapmak zorundayız. Bugün Suriye’ye baktığımızda IŞİD’e karşı savaşanları görmek zorundayız. Bugün Suriye’de siyasal çözüm için çabalayanları görmek zorundayız. Bugün Suriye’de halkların barışı için çabalayan meclisi görmek zorundayız. Suriye Demokratik Meclisini görmek zorundayız. Çözüm Suriye halklarının bir aradan olmasından geçiyor. Bugün ABD’ye giderek, Kobanê zamanını hatırlatarak, Suriye’deki gerçek dili çarpıtarak aslında kendi iktidarlarını tutundurmaya çalışan iktidara bir yanıtımız var: Kobanê düştü düşecek diye o sınırı çevrilip IŞİD’e yol verenler şunu bir daha haykırıyoruz, Kobanê düşmedi, düşmeyecek. Kobanê düşmesin diye 12 bin insan yaşamını yitirdi. Hem Ortadoğu hem de dünya büyük bir felaketten kurtarıldı. Bu mücadeleyi verenler için bu şiddet ve nefret diline karşı büyük bir dayanışmayı ortaya koymalıyız. Bilmeliyiz ki Kobanê olmasaydı; Ortadoğu’da da Türkiye’de de IŞİD teröründen kurtulmayacaktı. Şimdi diyorlar ki biz IŞİD’le mücadele ettik. Bağdadi gelmiş, 5 kilometre ötende oturuyor, oraya müdahale edip, IŞİD’le mücadele edeceğine diyorsun ki haberim yoktu. Bağdadi öldükten sonra çıkıp diyor ki, ben ablasını yakaladım. Öyle samimiyetsiz bir iktidarla karşı karşıyayız. IŞİD’le mücadele etmediler. Ankara katliamında arkadaşlarımız yoldaşlarımız öldüğünde Suruç’ta genç yoldaşlarımız katledildiğinde çıktılar, oylarımız artıyor dediler. Bu muydu, IŞİD’le mücadele. Kimin IŞİD’le mücadele ettiğini gayet iyi biliyoruz. O yüzden diyoruz ki Suriye’de IŞİD’le mücadele edenlerde var olacaktır."

"İşsizliğin de yoksulun da çaresini bulacağız"

Ülkedeki ekonomik krize değinen Temelli, "Biz işsizliğin de yoksulun da çaresini bulacağız. Çare halktır. Halkın bütçesindedir. O yüzden diyoruz ki bütçeyi savaşa değil, eğitime, sağlığa, barışa, toplumsal barışa ayırın. Bu halk kendi bütçesine de kendi geleceğine de sahip çıkacak" diye konuştu.

Temelli, şunları söyledi: Tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Bu faşist zihniyet karşısında toplumsal muhalefetin, muhalefetin toplumsal sivil kuruluşlarının, sendikaların bütün kurum ve kuruluşlarının yan yana gelip demokratik çözümde demokratik ittifakta buluşma zamanıdır. Kongrelerimizde bu çağrıyı büyütüyoruz. Sadece yerelde değil bütün ülkeyi demokrasi ve barış mücadelesini örgütleyeceğiz. Bunun için Mersin’de ve Türkiye’nin her yerinde mahalle mahalle, işyeri işyeri gezeceğiz. Gençlik meclislerine hayata geçireceğiz. Herkesi bu meclislere davet edeceğiz. Bir araya geleceğiz bu meclislerde müzakere edeceğiz. Sorunlarımıza ortak çözümler arayacağız. İl ve ilçe teşkilatlarının önceliği bu meclisleri hayata geçirmektir. Bu şekilde örgütlenerek, Türkiye’yi de Ortadoğu’ya da dünyayı da değiştireceğiz" dedi.

Temelli’nin konuşması ardından faaliyet ve mali raporun okunması ardından gidilen seçimde HDP Mersin İl Eş Başkanlığı’na Bahar Arslan ve Mehmet Alış seçildi. (MA)

"Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezkere peşinde koşanlardır" haberi, 17 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezkere peşinde koşanlardır haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sezai Temelli: Pişman olması gerekenler tezkere peşinde koşanlardır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  2. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  3. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  4. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  5. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  6. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  7. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  8. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  9. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  10. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  11. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  12. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  13. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  14. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  15. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  16. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  17. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  18. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  19. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  20. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
Politika Haberleri