Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı

Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı

Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi (TOKAMER), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerindeki son sonuçlara

Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi (TOKAMER), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerindeki son sonuçlara göre kaç kadının belediye başkanı olduğunu araştırdı.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin geçici sonuçlarına göre bin 389 belediye başkanının sadece 37’sinin kadın olduğu, bu sayının da yüzde 2.66’lık bir orana tekabül ettiği bildirildi. Büyükşehir belediye başkanlığını kazanan 30 kişi arasından ise sadece 3'ü kadın. Bu da yüzde 10’luk orana isabet ediyor.

Seçim sonuçlarıyla ortaya çıkan tabloyu kadın adaylar açısından değerlendiren ve rakamları paylaşan TOKAMER Başkanı Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, kadın adaylar konusunda seçim sonuçlarının çok olumsuz olduğunun açıkça gözlendiğini söyledi.

“Maalesef kadın adayların seçilmesi konusunda siyasi partiler yine sınıfta kaldı” diyen Zeynep Banu Dalaman, “Kadın adaylara seçilebilecekleri yerlerden pek şans verilmediğini hep söylüyorduk. Şimdi seçim sonuçlarına baktığımızda kadınların yerel yönetimlerde temsili açısından çok kötü bir tabloyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

İLLERDE ORAN YÜZDE 1

Seçimde alınan genel sonuçlar ve kadın adayların ulaştığı rakamları karşılaştıran Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, açıklanan geçici sonuçlara göre bin 389 belediye başkanının sadece 37’sinin kadın olduğunu, bu sayının da yüzde 2.66’lık bir orana tekabül ettiği bilgisini verdi.

"Büyükşehir belediye başkanlığını kazanan 30 kişi arasından 3’ü kadın. Bu yüzde 10’luk bir oran ve kadınlar adına elde ettiğimiz en iyi oran” diyen Dalaman, seçim sonuçlarında kadın adaylara dair şu rakamları paylaştı:

"50 İl belediye başkanının sadece 1 i kadın. Bu yüzde 1,196 gibi bir orana tekabül ediyor. 920 İlçe belediye başkanından sadece 29’u kadın bu da yüzde 3,15 e tekabül ediyor. 386 belediye başkanının sadece 4’ü kadın bu da yüzde 1,04’lük bir orana tekabül ediyor. Muhtarlık sonuçları henüz ulaşmadı ama orada da çok parlak olacağını düşünmüyorum"

'KARAR MEKANİZMALARINDA DAHA ÇOK KADIN OLMALI'

Siyasi partilerin kadın kotaları olsa bile kadın adaylara çok şans vermediğini söyleyen TOKAMER Başkanı Dalaman, "Bunun temel sebebi erkeklerin daha çok siyasette olma talepleri ile ilgili. Kadınları teşvik etmiyorlar, onları desteklemiyorlar. Kadının olduğu her yerde bir erkeğin gözünün olması bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi” dedi.

İleriki dönemlerde siyasi partilerin buna dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Zeynep Banu Dalaman, “Türkiye’de kadınların karar alma mekanizmalarında daha çok olmaları önemli. Eşbaşkanlık sistemi yasal olmadığı için daha çok ileri götürülebilecek bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla kadın aday sayısı, geçen yerel seçimlere göre biraz azalmış oldu. Siyasi partiler, kadınların siyasette daha çok yer almalarını sağlayacak politikalar geliştirmeli" diye açıklamalarda bulundu.

"Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı" haberi, 03 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Siyasi partiler kadın başkanda sınıfta kaldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  2. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  3. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  4. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  5. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  6. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  7. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  8. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  9. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  10. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  11. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  12. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  13. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  14. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  15. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  16. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  17. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  18. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  19. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  20. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
Politika Haberleri