Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Liderlerden açıklama

Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Lid... Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in saat 13.27'de başlayan Suriye konusundaki görüşmesi yaklaşık 6 saat sürdü.Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin ABD ile anlaşması üzerine bütün dünyanın merakla beklediği AKP Genel Başkanı...

Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in saat 13.27'de başlayan Suriye konusundaki görüşmesi yaklaşık 6 saat sürdü.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin ABD ile anlaşması üzerine bütün dünyanın merakla beklediği AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesi Soçi’de gerçekleşti.

Görüşme sonrası liderler ortak basın açıklası düzenledi.

Soçi'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmede Barış Pınarı Harekatı'nı ele aldı.

Erdoğan ve Putin, Soçi'deki Rusya Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda baş başa görüşmenin basına açık kısmında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Görüşme fayda sağlayacak. Barış Pınarı Harekatı'na ciddi fırsat sağlayacak" dedi.

Putin ise Rusya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere de değinerek, "Son yıllarda ilişkilerimizin geldiği seviyenin bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum. Gerek Türkiye gerekse Rusya, bölgede bulunan tüm ülkelerin çıkarlarına uygun olarak bu bölgedeki tüm sorunların cevaplarını bulmamıza yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

İKİ LİDERDEN BASIN TOPLANTISI

Rusya Devlet Başkanı Putin açıklamalarından satır başları;

Erdoğan harekatın amaçlarını açıkladı. Türk tarafının endişelerini paylaşıyoruz. Suriye'de kalıcı istikrar toprak bütünlüğüne bağlı. Suriye ile Kürtler arasında diyalog başlatılmalı.

Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik adımlar atmak isteğini anlayışla karşıladığımızı bir çok kez söyledik.

İnsani yarım konusunu da görüştük. Suriyeli göçmenler vatanlarına dönebilmeli. Bölgede kapsayıcı bir diyalog olmalı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Ana gündemimiz Suriye'deki gelişmelerdi. Bunun yanı sıra ikili ilişkilerimizi de ele alma fırsatımız oldu. Milli paralarla ticaretin artırılmasına buna yönelik anlaşmayı da bildiğiniz üzere kısa süre önce imzalamıştık. S-400'lerle ilgili belirlediğimiz takvim çerçevesinde teslimatlar yapılıyor. Ortak çıkarlarımız doğrultusunda bu gayretli çalışmalar kararlılıkla devam edecektir.

Savunma sanayi alanında da çok ciddi adımlar atıyoruz. Sayın Putin ile Suriye'de barış, huzur için gerek ikili düzeyde gerek Astana formatı kapsamında çok ciddi çaba harcadık. Ortak çabalarımız neticesinde pek çok önemli karara imza attık. 16 Eylül'de yapılan Ankara zirvesiyle anayasa komitesi kuruluşunu ilan ettik.

Rusya’da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Uluslararası toplum göçmenlerin dönüşünü desteklemeli.Askeri ve teknik işbirliğimiz gelişiyor.

Görüşmede ana gündemimiz Suriye'deki görüşmelerdi. İkili ilişkilerimizi de ele alma imkanımız oldu.

Ekonomi alanında Putin’in de ifade ettiği gibi mili paralarla ticaretin artmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştık. Bu anlaşmanın 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefinde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Savunma sanayi konusunda da çok ciddi adımlar atıyoruz atmaya da devam edeceğiz. Ortak çabalarımız neticesinde pek çok önemli karara imza attık. İdlib gerginliği azaltma bölgesi de yaptığımız görüşmelerden birisiydi. Suriye'de barış, istikrar kapsamında çok ciddi çaba harcadık. İdlib'de saldırıların azaldığını görmek memnuniyet vericidir.

Putin'e harekatla ilgili kapsamlı bilgi verdim. İstikrarı kalıcı hale getirmeliyiz. Barış Pınarı Harekatı Suriye'nin toprak bütünlüğünü de garanti altına almaktadır, bizim hiçbir zaman ülkenin egemenliğinde gözümüz yoktur. 4 bin kilometrelik alanı terörden temizledik.

Harekatla güvenli hale getireceğimiz alana Suriyelilerin yerleşeceğine inanıyoruz, planlarımızı paylaştık. Güvenli bölgeye yaklaşık 2 milyon Suriyeli yerleştirilecek. Türkiye ve Rusya, Suriye topraklarında ayrılıkçılara izin vermeyecektir. Tarihi bir mutabakata imza attık. 150 saatin sonunda 10 km derinliğinde Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır.

Putin: Anlaşmazlıklar suni bir şekilde körükleniyordu

6.5 saat süren görüşmenin ardından iki lider kameralar karşısına geçti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölgedeki anlaşmazlıkların suni bir şekilde körüklendiğini söyledi.

"Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Suriye arasında kapsayıcı bir diyalog başlatılması gerekiyor" diyen Putin, Anayasa Komitesi'nin 29 Ekim'de ilk toplantısını yapacağını kaydetti. Putin ayrıca, uluslararası toplumun göçmenlerin dönüşünü desteklemesi gerektiğini söyledi.

Putin şunları kaydetti:

"Çok uluslu Suriye halkının parçası olan Kürtlerin hakları ancak böyle savunulabilir. Sayın cumhurbaşkanı ile Suriye'de siyasi sürecin ilerlemesi için atacağımız adımları konuştuk. Astana garantör ülkeleri anayasa komitesinin kurulması için uzun süre çalıştılar, sahadaki durumun komitenin kurulmasını engellememesi takdiriğndeyiz. Suryeli göçmenlerin olabildiğince hızlı bir şekilde ülkelerine dönmeleri gerekiyor. Suriyelileri kabul eden ülkelerin taşıdıkları yük böylece bir hayli hafifleyecektir. Herhangi bir ayrımcılık ve siyasallaştırma ileriye sürmeden diğer ülkeler destek sağlamalı. İkili işbirliğimizi de ele almış bulunuyoruz. Ticaret hacmimizin arttığını gözlemliyoruz. Ulusal paralarla ödemeleri öngören bir anlaşma imzalandı ekimin başında. Sadece Rus Rublesi ve Türk Lirası'nın ticarette kullanılması değil Rus Mil Kartı'nın da Türkiye'yle ticarette kullanılması sağlanacak. Turistik ve çeşitli sektörlerde iş birliğimizden de bahsettik. Askeri teknik alanda işbirliği de gelişiyor. Şu konuda memnuniyetimi dile getirmek istiyorum, uzun bir çalışmadan sonra belli bir karar alındı, dışişleri bakanlarımız bu kararları anlatacaklar. Bu karar bir dönüm niteliğine sahip."

"Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Liderlerden açıklama" haberi, 22 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Liderlerden açıklama haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Liderlerden açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Politika Haberleri