Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir?

Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir?

Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine M... Magazin dünyası, kamuoyunda “Saadet Zinciri”, “Titan Zinciri” olarak bilinen Ponzi Piramit Zinciri dolandırıcılığını konuşuyor. İddiaya göre, “Mine Maria” diye bilinen, kendisini “Mine Mumcu” olarak tanıtan, gerçek...

Magazin dünyası, kamuoyunda “Saadet Zinciri”, “Titan Zinciri” olarak bilinen Ponzi Piramit Zinciri dolandırıcılığını konuşuyor. İddiaya göre, “Mine Maria” diye bilinen, kendisini “Mine Mumcu” olarak tanıtan, gerçek ismi Mine Özkan olan kişi, birçok ünlü ismi dolandırdı. Mine Özkan’ın sosyete dünyasından 35 milyon TL’lik vurgun yaptığı öne sürülüyor.

Dolandırıcılığı kamuoyuna duyuran, magazin dünyasında 'Sisi' olarak tanınan Seyhan Soylu, sosyetedeki Ponzi Piramit Zinciri ve Mine Özkan’a ilişkin dosya oluşturduğunu ve başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere devletin tüm kurumlarına bu dosyayı gönderdiğini söyledi. Soylu, aylardır bu dosya üzerine çalıştığını ifade ederken, bu konuyu gündeme getirdiği için ölümle tehdit edildiğini anlatarak, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’dan koruma talep etti.

Dolandırıcılık nedeniyle gözaltına alındığı ifade edilen Mine Özkan tutuklandı.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Saadet Zinciri, Titan gibi isimlerle ülkemizde bilinen ve diğer adıyla Ponzi düzeni (Ponzi şeması), ilk kez Charles Ponzi tarafından 1910 yılında uygulanan hileli bir yatırım şeklidir. Her zaman ortalamanın üzerinde kazanç sağlamayı vaad eden sistem ilk önce bu beklentileri karşılamayı sağlar. Bu durumda yeni gelen yatırımcıların paralarını eski yatırımcılara ödeyerek kullanır ve ponzi sisteminin gelişmesi sağlanır.

Ponzi sistemleri hiçbir zaman legal yatırım yapmaz. Bunun yerine yatırımcıların paralarını kullanarak birbirine aktarır. Yeni yatırımcı gelmediği takdirde ise sistem bir süre sonra çöker.

Ponzi Düzeni, sisteme dahil edilen insanların kendi yatırımlarıyla veya sonraki katılımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Günümüzde özellikle Türkiye’nin de dahil olduğu orta ve üst gelir seviyesindeki ülkelerde görülmektedirler. Böyle olmasının nedeni faiz gelirlerinin düşüklüğünden dolayı küçük miktarlarda yatırım yapan insanların faize göre daha göz doyurucu kârlar elde etmek istemeleridir. Az miktarda birikimi olan ve kendini “küçük yatırımcı” veya “girişimci” veya “fırsat avcısı” olarak tanımlayan insanların dolandırılma hikayesi b u noktada başlar.

Kişide ilk olarak çok büyük bir fırsat yakalamış izlenimi oluşturulur ve güven sağlanır. Ardından doğal olarak kişi bu “başarısını” çevresindeki insanlarla paylaşmaya başlar. Paylaşıma teşvik amacıyla sisteme çekilen kişi sayısına göre artan rütbeler ve davet ettiği kişilerin üzerinden ekstra kazanç vaadi sunulur. Kısacası ponzi düzeninde ya dolandırılırsınız ya da siz dolandırıcı olursunuz. Sistemin çöküşü artık piramidin çok büyüyüp dengesiz bir hal almasıyla başlar.

PONZİ SİSTEMİNİN KURUCUSU CHARLES PONZİ KİMDİR?

Charles Ponzi, İtalyan iş adamı ve dolandırıcı. Ponzi 1903 yılında ABD'ye taşınmış olup kurduğu ponzi oyunu ile ABD tarihinin en ünlü dolandırıcılarından biri olmuştur.

"Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir?" haberi, 18 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sosyete bu dolandırıcılığı konuşuyor; Mine Maria kimdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
    2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
    3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
    4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
    5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
    6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
    7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
    8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
    9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
    10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
    11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
    12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
    13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
    14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
    15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
    16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
    17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
    18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
    19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
    20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
    Haberleri