Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşlerinin yok edilişinin 4. yılı

Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşlerinin yok edilişinin 4. yılı

Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşl... 20 Temmuz; Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 33 düş yolcusu gencin hayatını kaybettiği katliamın 4'üncü yıl dönümü bugün...

20 Temmuz; Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 33 düş yolcusu gencin hayatını kaybettiği katliamın 4'üncü yıl dönümü bugün. Suruç ilçesinden yıkılan Kobane'ye yardım götürmek için yola çıkan devrimci gençlerin polisin göz göre göre hiçbir önlem almaması ve ardından IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiği gün.

20 Temmuz 2015 günü Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç ’a gelenler gerekli izinler alınıncaya kadar Amara Kültür Merkezi’nde bekledi. Polis, hiçbir önlem almadı.

Kültür merkezi önünde yapılan basın açıklaması sırasında, karakolun önünden geçip gelen IŞİD’li terörist Şeyh Abdurrahman Alagöz, üzerindeki bombayı patlatması sonucu 33 insan yaşamını yitirdi, çok sayıda insan yaralandı.

DOSYAYA GİZLİLİK KARARI

Suruç katliamıyla ilgili açılan soruşturmaya üç gün sonra “Dosyada bulunan belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirildi.

Katliamdan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede, biri başka suçtan tutuklu IŞİD üyesi olduğu belirtilen üç kişi hakkında toplam 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

TEK SANIK YARGILANDI

İddianamede Suruç ilçesinde bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin incelenen deliller, kamera kayıtları ve teşhis yapılması sonucu IŞİD’li Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi. İddianamede katliamın failleri olarak canlı bomba Abdurrahman Alagöz, 10 Ekim Ankara katliamını da organize ettikleri belirlendi.

Planlayıcı olarak Gaziantep’teki bir hücre evi baskınında kendilerini patlattıkları öne sürülen Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun ile Garı Katliamı davası sanıklarından Yakup Şahin ve firari olduğu belirtilen Deniz Büyükçelebi ile İlhami Balı gösterildi. Bu yüzden davada yargılanan tek sanık Yakup Şahin oldu.

SURUÇ KATLİAMINDA POLİSLERİN YARGILAMASI SÜRÜYOR

IŞİD saldırısında 33 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin polis memurları A.K. ve A.O.D.’nin “görevi kötüye kullanma ve ihmal” suçlamasıyla yargılandığı davanın 4’üncü duruşması 12 Temmuz 2019 günü Suruç Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

[caption id="attachment_69165" align="aligncenter" width="690"] Suruç katliamında 33 gencin düşlerini de öldürdüler[/caption]

Duruşmaya, sanık polis memurları katılmazken, katliamda yakınlarını kaybedenlerin avukatları hazır bulundu.

Savunma yapan Avukat Gülhan Kaya, önceki celsede A.O.D.’nin beyanında geçen ve o gün birlikte görev yaptıklarını ve önlem aldıklarını iddia ettiği polis memurları B.O., H.M. ve A.Ö.’ün dinlenmesini talep etti.

Kaya, olay öncesi ve sonrası 2015 yılının 19 ve 20 Temmuz tarihlerinde yapılan telsiz konuşmalarının dosyaya girmesi talebinde bulundu.

Kaya, “Sanık A.O.D.’nin kendi beyanında belirttiği ve toplanmasını da kendinin söylediği, bizi de önlem alınmadığına dair toplanmasını istediğimiz delil olan olay anı ve öncesine ait kamera kayıtlarının dosyaya celbini talep ederiz” diye konuştu.

MAHKEME TELSİZ KAYITLARINI İSTEDİ

Avukat savunmasının ardından kararını veren mahkeme heyeti, olay yerinde A.O.D. ile birlikte görev yapan polis memurları B.O., H.M. ve A.Ö.’ün tanık olarak dinlenmesine.

7 ve 20 Temmuz 2015 tarihleri arasında saat 08.00’den 12.01’e kadar Amara Kültür Merkezi önü ve çevresini gören kamera görüntülerinin kolluk birimine müzakere yazısı yazılarak istenmesine.

8 ve 20 Temmuz 2015 tarihleri arasında saat 08.00’den 12.00’ye kadar telsiz kayıtlarının incelenmesi için ilgili kolluk birimine yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 4 Şubat 2020’ye erteledi.

HDP: ÖNLEM ALINMADI

Suruç Katliamı’ndan önce güvenlik önlemlerinin alınması amacıyla dönemin kaymakam ve emniyet müdürü ile yapılan toplantıya katılan HDP ve DBP ilçe eş başkanları, toplantıda mutabakat sağlanmasına rağmen alınacak denilen güvenliğin hiçbirinin alınmadığını söyledi.

Amara Kültür Merkezi’nde olduğunu söyleyen dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Suruç İlçe Eş Başkanı Suphi Koçyiğit, olay gününden bir gün önce dönemin Suruç Kaymakamı’nın kendisini bizzat arayarak görüşme talebinde bulunduğunu dile getirdi.

Koçyiğit, kaymakamlık konutunda görüşmenin gerçekleştirildiğini, görüşmeye dönemin ilçe emniyet müdürünün de katıldığını söyledi. Görüşme çerçevesinin yapılacak etkinliğin güvenliği ile ilgili olduğuna dikkat çekti.

Koçyiğit, "Kaymakam olası bir provokasyonun engellenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtti. Biz de, Bizim kolluk gücümüz yok. Dolayısı ile alanda ve kültür merkezi çevresinde alınacak önlemleri siz alın” dediğini ifade etti.

"Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşlerinin yok edilişinin 4. yılı" haberi, 20 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşlerinin yok edilişinin 4. yılı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suruç katliamı… 33 gencin göz göre göre düşlerinin yok edilişinin 4. yılı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  2. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  3. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  4. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  5. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  6. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
  7. 11:23 SGK’nın Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Eklendi!
  8. 11:20 Halkın Kurtuluş Partisi Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusunda bulundu
  9. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  10. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  11. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  12. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  13. 11:01 Tarihe ışık tutacak keşif! Sahra Çölü'nün altında gizlenen dünya!
  14. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  15. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  16. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  17. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  18. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  19. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  20. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
Haberleri