‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’

‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’

‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’ İstanbul'da Dünya Süt Zirvesi sürerken, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, sütte fiyatlandırma ve üreticinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.Uluslararası Sütçülük...

İstanbul'da Dünya Süt Zirvesi sürerken, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, sütte fiyatlandırma ve üreticinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından her yıl dünyanın farklı şehirlerinde düzenlenen Dünya Süt Zirvesi, bu yıl ilk defa İstanbul'da düzenleniyor.

Zirvede konuşan ve çiğ sütün sınıflandırılması çalışmalarının sonuna yaklaştıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Süt fiyatı belirlemede, tek fiyat uygulamasından yağ ve protein değerlerini önceleyen bir fiyatlama sistemine geçme üzerinde duruyoruz" diye konuşmuştu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yonetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak da, sütte kalite sınıflandırması ve fiyatlarla ilgili açıklama yaptı.

'KALİTE SINIFLANDIRMASI YENİ DEĞİL'

Toprak şunları söyledi:

"Sütte kaliteye göre fiyatlandırma 2013 yılından çeşitli seferlerde yürürlüğe konmak istenmiş, son olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Dünya Süt Zirvesi'ndeki sözleriyle tekrar gündeme gelmiştir. Net bir sonuç olmamakla birlikte aynı durum et sektörü için de geçerlidir. Tüketici ve halk sağlığı yönünden herhangi bir olumsuz durum olmamakla birlikte uzun ömürlü sütlerde yağ oranına göre bir sınıflandırma zaten bulunmaktadır.

Konuya daha çok üretici boyutundan bakmakta fayda var. Et ve Süt Kurumu’nun Ocak 2019 Süt Piyasa Bülteni’ne göre, çiğ sütün çiftlikten çıkış fiyatı en yüksek Japonya’da, en düşük ise Arjantin ve Türkiye’dedir."

'ÜRETİCİ-TÜKETİCİ FİYATLARI ARASINDAKİ FARK EN YÜKSEK SEVİYEDE'

"Sütte üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasında ciddi bir fark var ve bu fark, her geçen yıl giderek açılıyor. Yine Et ve Süt Kurumu’nun, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2010 yılından bu yana üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki fark, en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Çiğ süt üretici alım fiyatı dışında bir başka boyut da, girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Yem hammaddeleri bakımından büyük oranda dışa bağımlıyız ve çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu hayvanlarını ithal hammadde ile üretilen yemlerle besliyor. Bu durumda döviz arttıkça yem fiyatının, dolayısıyla girdi maliyetinin artması kaçınılmaz oluyor. Döviz artışı dışında enerji, işçilik, lojistik başta olmak üzere birçok girdi fiyatının her geçen gün artış eğilimi direkt olarak yem fiyatlarına da yansıyor."

'KOOPERATİFÇİLİK ÖZENDİRİLMELİ'

Sütte bu uygulamaya geçilmesi durumunda Türkiye ile AB gerçeklerinin farklı olması nedeniyle AB standartlarının aynen uygulanmaması gerektiğini belirten Toprak "mutlaka yem-süt paritesi belirlenmelidir" dedi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde süt kalitesinin değiştiğini belirten Toprak, bununla birlikte fiyat belirlemede göz önüne alınması gereken en önemli kriterin üreticinin mağdur edilmemesi olması gerektiğini savundu. Toprak "Verilecek desteklerle, sadece maddi değil, özellikle eğitim destekleriyle çiftçimizin daha kaliteli süt üretimi sağlanmalı, kooperatifçilik özendirilerek çiftçilerimizin örgütlenmesinin önü açılmalıdır" dedi.

"‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’" haberi, 25 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan ‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Sütte hammadde bakımından dışa bağımlıyız’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  2. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  3. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  4. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  5. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  6. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  7. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  8. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  9. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  10. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  11. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  12. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  13. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  14. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  15. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  16. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  17. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  18. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  19. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  20. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
Ekonomi Haberleri