Telefon fiyatları zamlandı!

Telefon fiyatları zamlandı!

Telefon fiyatları zamlandı! Kısa süre önce gündeme gelen akıllı telefon fiyatları ile ilgili güncelleme yayınlanan kararname ile hayata geçirildi. Telefonlardaki ÖTV oranı yüzde

Kısa süre önce gündeme gelen akıllı telefon fiyatları ile ilgili güncelleme yayınlanan kararname ile hayata geçirildi. Telefonlardaki ÖTV oranı yüzde 50’ye yükseldi.

Hatırlanacağı üzere kısa bir süre önce akıllı telefonlardaki ÖTV oranının yüzde 50’ye yükseltilmesini ön gören bir tasarı gündeme gelmişti. Nitekim yayınlanan kararname ile akıllı telefon fiyatları zamlanmış oldu.

Hali hazırda ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları zaten çok düşük seviyelerde değildi. Geçtiğimiz sene Ağustos ayında yükselen döviz kurları sonrasında özellikle üst segment modellerin fiyatı hayli yükselmişti.

Son dönemde tekrardan yükselişe geçen döviz kuru ister istemez akıllara da aynı soruyu getirmişti. Telefon fiyatları acaba yeniden yükselecek mi? Genel kanı döviz kurlarının da etkisiyle fiyatların bir nebze yükseleceği yönündeydi. Fakat beklenen zam haberi beklenmedik bir nedenden ötürü karşımıza çıktı.

Telefon fiyatları

Telefonlara ÖTV zammı!

Hatırlanacağı üzere kısa süre önce fiyatı 1500TL’ye kadar olan akıllı telefonlardaki ÖTV oranının yüzde 40’a, 1500TL üzeri modellerdeki ÖTV oranının ise yüzde 50’ye çıkarılmasına karar verilmişti.

Fakat bu kararın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz netlik kazanmamıştı. Açıkçası büyük bir çoğunluk da bu kararı tamamı ile unutmuştu. Nitekim acı haber tez duyulur misali, ÖTV zammının yürürlüğe girdiği de hızlı bir şekilde duyuldu.

Yapılan açıklamada 1500TL’ye kadar olan modellerde ÖTV oranının yüzde 40’a çıkarıldığı belirtildi. Üst segment cihazlarda ise fatura biraz daha ağırlaştı. Çünkü 1500TL üzerindeki modellerde de ÖTV oranı yüzde 50’ye yükseltildi.

Eskisinin 2 katı vergi!

Peki eskiden akıllı telefon alırken ne kadar vergi ödüyorduk? Hemen belirtelim. Normalde akıllı telefon satın alırken yüzde 18 KDV, yüzde 6 TRT payı, yüzde 25’de ÖTV ödüyorduk. Yeni düzenleme ile birlikte ödediğimiz ÖTV oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltilmiş oldu.

Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, normal fiyatı 1000TL olan bir telefon için eskiden 250TL ÖTV ödüyorduk. Şimdi ise bu telefon için ödememiz gereken ÖTV miktarı 500TL’ye çıkmış oldu.

Peki bu zam fiyatları nasıl etkileyecek? Asıl önemli olan kısım zaten burası. Normal şartlarda yurt dışında telefonlardan alınan vergiler hayli düşük. O yüzden fiyatlar son derece makul.

Yani bu ÖTV zamları gelmeden önce de ülkemizdeki akıllı telefonlardan alınan vergi oranı hayli yüksekti. Şimdi gelen zamla birlikte zaten yüksek olan fiyatlar, iyice yükselmiş olacak.

Zamlar hemen uygulamaya başlandı

Akıllı telefon fiyatları için yapılan ÖTV zammı sonrası, e-ticaret sitelerindeki satıcılar ışık hızıyla fiyatlarını güncellediler. Eskisine oranla fiyatlar en az 200TL daha yukarıya sıçradı. Elbette bu oran üst segment modellerde biraz daha fark yaratıyor.

Örneğin şu aralar Apple fiyat güncellemesi için site üzerinden satın alımı durdurmuş durumda. Cupretino merkezli şirketin uzun süredir ülkemizdeki fiyatları düşüreceği söyleniyordu.

Gelen bu ÖTV kararı sonrasında Apple’ın nasıl bir hamle yapacağı merak konusu. Fakat fiyatların düşmeyeceği muhtemel. Büyük bir ihtimalle iPhone fiyatları bir tık daha arttırılacaktır.

1500 TL altı alınabilecek en iyi akıllı telefonlar – Nisan 2019

"Telefon fiyatları zamlandı!" haberi, 03 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Telefon fiyatları zamlandı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Telefon fiyatları zamlandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  2. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  3. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  4. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  5. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  6. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  7. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  8. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  9. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  10. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  11. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  12. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  13. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  14. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  15. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  16. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  17. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  18. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  19. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  20. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
Teknoloji Haberleri