Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler

Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler

Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatı... Endişe edilen, maç bitince gerçekten oldu.

Süper Ligi uzaktan da olsa kaygıyla izleyenlerin görmek istemedikleri korkulu rüya Pazar akşamı gerçekleşti. Trabzon’da oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçı biter bitmez başlayan çatışmacı ortam, yine de çok şükür, kan akmadan sona erdi.

Görüntüler, futbolseverlerin hafızalarında herhalde uzun yıllar yaşayacak.

En baştan şu kadarını söyleyeyim: Çatışmacı ortamın nereye evrilebileceği, bazıları günler öncesinden olduğunu söylese de, benim baktığım açıdan maçın yarısında bile belliydi.

Ara verildiğinde, kanallar arasında dolaşırken, aSpor kanalının yorumcusu Erman Toroğlu’dan, ‘‘Böyle giderse, görmesi gerekenler görüp tedbir almazlarsa, bu maç karakolda biter’’ tespitini dinledim.

Endişe edilen, maç bitince gerçekten oldu. 

Bu sezon, Süper Lig, iki takımın diğer takımların puan olarak çok önünde gittiği bir yarış halinde geçiyor. Galatasaray ile Fenerbahçe, biri 81, diğeri 79 puanla, daha şimdiden diğer takımlardan hayli öndeler. Bir sonraki takımla -Trabzonspor ile- aralarında 30 puan fark bulunuyor.

Üçüncü sıradakinin, ne yaparsa yapsın, sezon biterken diğerleriyle arayı kapatması mümkün değil. Fark büyük çünkü.

Maç Pazar günü Fenerbahçe’nin galibiyetiyle bittiğinde, konuk takım oyuncularını taciz etmek amacıyla sahaya atlayanlar, ligin puan tablosunu ve anlamını bilmiyor olamazlar.

O tablo herkese şunu şöylüyor: Maç Fenerbahçe’nin değil de Trabzonspor’un galibiyetiyle bitseydi ve o sonuç Trabzonspor’a üç puan getirseydi bile, o puan hiçbir önem taşımayacaktı.

Lig bu sezon iki takımdan birinin şampiyonluğuyla sona erecek. O bir takım da ya Galatasaray ya da Fenerbahçe olacak. Diğer takımlar açısından dikkat edilmesi gereken tek şey, küme düşme çizgisine yaklaşmamak olmak zorunda.

Trabzonspor’un o anlamda da endişe etmesi gerekmiyor; bundan sonraki bütün maçlarında rakip takımlara yenilse bile küme düşmesi mümkün olabilecek bir yerde değil çünkü.

İyi de, Pazar günkü çatışmacı ortamı ‘suç’ yönünden soruşturacak ilgililer, Fenerbahçe oyuncularını taciz için sahaya girilmesini bir saldırı ve bu sebeple de ağır bir suç olarak karara bağlarlarsa ve en ağır cezayı evsahibi Trabzonspor’a keserlerse ne olacak?

Bu sorunun cevabını, uzak durmaları gerektiği halde sahaya giren ve kötü niyetle asla yanlarına yaklaşmamaları beklendiği halde rakip takım oyuncularına darp amaçlı yaklaşanların hiç mi hiç düşünmedikleri anlaşılıyor.

Sporseverlerin benden farklı düşünmediklerine emin olduğum bir görüşüm var: Bu yıl Süper Lig en kötü döneminde. Kendi hesabıma, tuttuğum takımın maçlarını bile izlemek içimden gelmiyor. Dikkatimi başka liglere yoğunlaştırıyorum.

Oysa, yine hepimizin fark ettiği gibi, yarışan takımlar son yılların en iyi oyuncularına sahip. Teknik yönetmenler oyuncularını modern futbolun en son taktikleriyle oynatıyorlar. Zevk alınacak goller atılıyor; kurallara uygun geçen karşılaşmaların seyrine doyum olmuyor.

Ancak maçlar, birkaçı hariç, hiç de seyredilecek olgunlukta geçmiyor. Kartlar havada uçuşuyor, oyuncular sakatlıklardan başlarını alamıyor. Bazen saha mezbaha görüntüsüne bürünüyor. Zengin kadrolu takımlar bile ilk 11 oluşturmakta zorlanıyor. 

[Fenerbahçe’den Real Madrid’e transfer olan gencecik Arda Güler’e orada sahaya çıkma fırsatı verilmiyor, kızıyorum; ama bir yandan da iyi ki, bizim ligden uzakta diye düşünmeden de edemiyorum.

Bunlar saha içerisinde olanlar; bir de saha dışında oynanan -aslında asla oynanmaması gereken- oyunlar var.   

Sahadaki gerilimi artıran da, sanıyorum, saha dışı oyunların sahaya yansıması…

Takımların yöneticileri bazen en ağır ifadelerle birbirlerini suçluyorlar suçlamasına ama hiçbirinin ağzından sorunun esas nereden kaynaklandığını anlamamıza yarayacak ifadeler duymuyoruz. İmalı konuşuyorlar ve cümleleri arasındaki muğlaklığı ortadan kaldırmayı, gizemi çözmeyi bizlere bırakıyorlar.

Açık ifadeler kullanılmaması da, öyle sanıyorum ki, sahaya yansıyan gerilimde rol oynuyor.

Pazar günkü maçtan sonra da yine şifreli konuşmalar dinledik. Fenerbahçe başkanı Ali Koç, nereden icap ettiyse, ‘gerekirse alt lige düşmekten’ söz etti. Şampiyon da olabilecek bir takım durduk yere bir alt lige neden düşsün ki? Anlamak mümkün değil.

Trabzonspor kulübü başkanı Ertuğrul Doğan da, benim anlama kabiliyetimi sınayacak tarzda konuştu. 

Şu cümleyi birlikte okuyalım: 

‘‘Hiç kimse ya da herhangi bir kurum Trabzon şehrini, Trabzonspor Kulübünü ve Trabzonspor’un şerefli taraftarını dünkü olayların önüne meze etmeye kalkışmasın.’’    

Olaylar Trabzon şehrinde ve Trabzonspor maçı sonrasında çıktı; tamam, Trabzon şehrini, Trabzonspor kulübünü ve Trabzonspor’un şerefli taraftarlarını olan-bitenle ilişkilendirmeyelim, iyi de, bir Trabzonlu ve Trabzonspor kulübü başkanı, dolayısıyla Trabzonspor taraftarı Ertuğrul Doğan olarak, olaylardan kimin suçlanması gerektiğini de söyleyiverseniz daha iyi olmaz mıydı?

Genellikle böyle maçlarda kabahat hep hakeme kesilir; ancak yorumcular ve hatta kulüp yöneticileri, olaylı maçın hakemi Halil Umut Meler‘i birkaç küçük hata dışında suçlama yoluna gitmediler.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) var bereket suçlanabilecek taraf olarak…

Ancak TFF de bugüne kadar hiçbir kabahati üstlenmedi.

Yoksa suçlu aranmaması mı gerekiyor?

Ali Koç’un, maç sonrası yaptığı hiddetli ve şiddetli konuşmada, biletin kulübüne kesilmesinden endişe ettiği belli oluyordu.

Bir de bakmışız, bizde sokak kavgalarında da çoğunlukla yaşandığı gibi, dayak atılmak istenen bu olayda da suçlu ilan edilivermiş…

İşte o zaman, ilk kulağıma eriştiğinde anlayamadığım, ‘alt kümeye düşme’ endişesinin sebebini de kavramış olurum.

"Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler" haberi, 19 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Fehmi Koru

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  2. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  3. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  4. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  5. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  6. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  7. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  8. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  9. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  10. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  11. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  12. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  13. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  14. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  15. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  16. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  17. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  18. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  19. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  20. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
Medya Haberleri