TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güvenli bölgeden' rahatsızlık duyuyor!

TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güvenli bölgeden' rahatsızlık duyuyor!

TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güve... ABD ile Türkiye arasında yapılan 'güvenli bölge' mutabakatındaki, “meşru müdafaa” kısmının Milli Savunma Bakanlığı bürokratlarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri arasında anlaşmazlığa neden olduğu iddia edildi.ABD ile...

ABD ile Türkiye arasında yapılan 'güvenli bölge' mutabakatındaki, “meşru müdafaa” kısmının Milli Savunma Bakanlığı bürokratlarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri arasında anlaşmazlığa neden olduğu iddia edildi.

ABD ile Türkiye’nin imzaladığı mutabakat gereği, iki ülke askerleri Suriye sınırında hazırlanması planlanan “güvenli bölgede” ortak devriye icra edilirken, karşılarına çıkan YPG'lilere hiçbir şekilde müdahale edilemeyecek. Bu hak, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sadece ve sadece saldırı karşı taraftan gelirse, “meşru müdafaa” olarak kullanılabilecek.

'SAVUNMA BAKANLIĞI ISRAR EDİYOR, ASKER MEMNUNİYET DUYMUYOR'

ABD ile Türkiye arasında yapılan mutabakata, devletlerarası ilişkilerde kullanılan “meşru müdafaa” kavramının eklenmesi tartışma yarattı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından kabul edilen, ancak TSK tarafından şerh düşülen maddeye göre TSK, YPG’ye kendilerine saldırı yapılmadan müdahale edemeyecek. Anlaşmazlık konusu olan maddenin uygulanması konusunda Milli Savunma Bakanlığı bürokratlarının ısrar ettiği, askerin ise bundan memnuniyet duymadığı öğrenildi.

YER ALAN MADDEYE GÖRE SALDIRI GELMEDEN HAREKETE GEÇİLEMEYECEK

Mutabakatta yer alan söz konusu maddeye göre, ABD ile Türkiye’nin sınır ötesinde birlikte yapacağı ortak devriye sırasında terör örgütü tarafından bir saldırı yapılmadığı taktirde Türk askeri hiçbir şekilde karşı harekata giremeyecek.

Veryansintv.com’dan Erdem Atay'ın haberine göre, askerin bu duruma itiraz etmesinin temel nedeni şöyle:

“Meşru müdafaa tanımı Birleşmiş Milletler’e göre devletler arasındaki hukukla belirlenir. Bu madde ile ABD, “meşru müdafaa” tanımı altında YPG’yi meşrulaştırıyor. Bu terör örgütlerini koruma altına alıyor ve onlara bir ‘devlet’ statüsü tanıyor. Çünkü ‘meşru müdafaa’ hakkı sadece karşıda bir devlet varsa söz konusu olabiliyor.

Hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına, dün yapılan kabine toplantısından sonra çıkan karara hem de Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamalara bakıldığında, ABD’ye güvenilmediğinin altı ısrarla çiziliyor. Ancak birçok bürokrat ve asker, bu sözlere ve açıklamalara rağmen neden hâlâ ABD ile anlaşmakta ısrar edildiğini anlamakta zorlanıyor.”

MEŞRU MÜDAFAA NELERİ KAPSIYOR?

Birleşmiş Milletler’e göre, “meşru müdafaa” devletler arasındaki bir düzenlemeyi kapsıyor.

Buna göre, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı devletler, herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasi bağımsızlığına karşı, herhangi bir biçimde kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınma yükümlülüğü altında. Bunun tek istisnası ise meşru müdafaa.

TARAFLAR SADECE DEVLETLER

Birleşmiş Milletler Antlaşması 2/4’üncü maddede şu ifadeler yer alıyor:

“Tüm üyeler(BM’ye üye olan devletler), uluslararası ilişkilerinde gerek herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasi bağımsızlığına karşı, gerekse Birleşmiş Milletlerin amaçları ile bağdaşmayacak herhangi bir biçimde kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınırlar.”

Yine BM Antlaşması’nın 51. Maddesindeki düzenlemede de şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler Üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel veya ortak müdafaa hakkına halel getirmez. Üyelerin bu meşru müdafaa hakkını kullanırken aldıkları önlemler derhal Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu Antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez.”

"TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güvenli bölgeden' rahatsızlık duyuyor!" haberi, 12 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güvenli bölgeden' rahatsızlık duyuyor! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TSK ile MSB arasında gerilim! Askerler 'güvenli bölgeden' rahatsızlık duyuyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  2. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  3. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  4. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  5. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  6. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  7. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  8. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  9. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  10. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  11. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  12. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  13. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
  14. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
  15. 14:56 Bu 5 Şehir Tehlikede! Meteoroloji İki Gün Boyunca Uyardı: Tehlikeli Hava Durumu Kapıda!
  16. 14:54 Beyaz Eşya Seçimi Kabusa Dönmesin! Yeni Evlenecekler Dikkatli Olsun!
  17. 14:53 Kayıp Klimt Tablosu: Viyana'da Açık Artırmada 32 Milyon Dolara Satıldı
  18. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
  19. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
  20. 14:48 Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!
Politika Haberleri