Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi!

Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi!

Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne g... Doç. Dr. Vural Fidan’ın kıvırcık saçlı kız çocuklarında doğuştan meydana gelen bademcikler ve diş etlerinde olan siğil tarzı şişliklere koyduğ

Doç. Dr. Vural Fidan’ın kıvırcık saçlı kız çocuklarında doğuştan meydana gelen bademcikler ve diş etlerinde olan siğil tarzı şişliklere koyduğu tanım, ‘Fidan sendromu’ olarak dünya tıp literatürüne girdi.

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği hekimi Doç. Dr. Vural Fidan’ın bir süredir üzerinde çalıştığı, kıvırcık saçlı kız çocuklarında görülen bir hastalık, uluslararası dergilerde yayımlanarak dünya tıp literatürüne girdi.

Bu hastalık bulgusu üzerinde bir süredir çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Doç. Dr. Vural Fidan, sendromun kıvırcık saçlı kız çocuklarında görüldüğünü söyledi.

Sendromu tanımlayan Doç. Dr. Fidan, şöyle konuştu:

“Bu literatüre giren çalışmamız uzun bir birikim sonucu ortaya çıktı. Bizim bu hasta grubumuz vücudun, anne karnındaki gelişim aşamalarından 3 ayrı katman vardır. Bu katmanlardan en dışta olanın bir gelişim problemi. Bunu ortaya çıkaran çok çeşitli faktörler var, çevresel ve genetik faktörler gibi. Bizim konumuz genetik faktörlerden etkilenen bir grup. Bu bulduğumuz sendromla ilgili olarak belli başlı bulguları var.

'BÖYLE BİR HASTALIK DURUMUNUN OLMADIĞINI GÖRDÜM'

Biz bunları kız çocuklarında gördük, bu kız çocuklarının görüntüsel özelliği kıvırcık saçlı olmaları ve bu hastalarımızın uykularını bozacak ve uyku apnesi yapacak şekilde bademciklerinin iri olduğu ve bu bademciklerin üzerinde siğil tarzında çok fazla sıkıntıların olduğunu gördük. Bu çocukların diş etlerinde ve diş aralarında aynı şekilde siğil tarzında şişlikler olduğunu gördük. Bu hastalar bize boğaz ve bademcik enfeksiyonu ve uyku apnesi şikayetleriyle başvurdu. Gerekli cerrahi müdahaleden sonra literatür taramasını yaptım. Böyle bir hastalık durumunun olmadığını gördüm. Bununla ilgili oluşturduğumuz yazılarda ifade ettik."

Tanım ve hastalık bulgularının uluslararası dergilerde yayımlanarak tıp literatürüne girdiğini anlatan Fidan, “Fidan sendromu kıvırcık saçlı kız çocuklarında orta ve ileri zeka geriliği olan bademcikleri ve diş etlerinde şişliklerin görüldüğü bir sendromdur. Bundan sonra bir vaka tanımı olursa, Fidan sendromu olarak bilinecek. Kıvırcık saçlı kızlarda doğuştan meydana gelen bir sendrom aslında ama benim incelediğim vakalar arasında 17 yaşında bir kız da vardı” ifadesini kullandı.

‘TÜRK MİLLET ADINA VE KENDİ ADIMA GURURLUYUM’

Türk hekimlerinden Hulusu Behçet’in 1937 yılında kendi adını taşıyan bir hastalığı tanımlayarak dünya tıp literatürüne girdiğini hatırlatan Fidan, “Ben hem kendi adıma, hem de Türk milleti adına çok gururluyum. Literatürde binlerce ismi verilen tıp insanı var. Bunların arasında biri de ben olabilirsem, ülkem ve benim için gurur verici olduğunu düşünüyorum. Hulusi Behçet kendi adıyla tanımladığı bir hastalığı vardı. Şimdi görülen ikinci hekim oldum. Çok mutluyum” görüşünü dile getirdi.

"Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi!" haberi, 25 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türk hekimin tanımı dünya tıp literatürüne girdi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
    2. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
    3. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
    4. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
    5. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
    6. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
    7. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
    8. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
    9. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
    10. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
    11. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
    12. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
    13. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
    14. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
    15. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
    16. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
    17. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
    18. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
    19. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
    20. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
    Teknoloji Haberleri