Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - ‘Türken USA’ Vakfına  giden 45 milyon dolar İBB'den mi?

‘Türken USA’ Vakfına  giden 45 milyon dolar İBB'den mi?

ENSAR Vakfı ile TÜRGEV Vakfı’nın ortaklaşa ABD'de 2014 yılında  kurduğu TÜRKEN Vakfı’nın New York Manhattan’da milyonlarca dolara yaptırdığı gökdelenin parası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde mi? sorusu cevap arıyor.

IBB’den Vakıflara yapılan tartışmalı bağışlar, ABD’de Ensar ve Türgev bağlantılı Türken Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık bağışların kaynağının da IBB’mi sorusunu akla getiriyor.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı IRS Vergi Dairesi’nin resmi kayıtlarında TÜRKEN Vakfı’na yaklaşık 45 milyon dolar bağış yapıldığı bilgisi yer alıyor.

Vergiden muaf 501 (C) statüsünde kurulan TÜRKEN Vakfı'na yapılan milyonlarca doların IRS Vergi formunda kimler tarafından yapıldığı belirtilmiyor.

Şüphesiz bağışı yapan kişi ve kurumlar vergi formunda zorunlu olduğu için vergiden düşmek için miktarları bildirmişlerdir.

Yasa bu statüdeki kuruluşların yabancı ülkelerden bağış almasını yasaklıyor.

Yasaya göre, bağışlar ABD’de oturan kişi ve şirketler tarafından yapılabiliyor.

Manhattan’ın en pahalı bir yerinde  (2. cadde,41.sokak köşesi) inşaatı devam eden  21 katlı Türken Evi'ne yapılan milyonlarca dolar bağışın kimler tarafından yapıldığı ABD vergi dairesi ‘IRS’ resmi kayıtlarında yer almıyor.

Vakfa 2015 yılında ’24 milyon 460 bin 759 dolar’, 2016 ve 2017 yıllarında da '43 milyon 680 bin 873 dolara’ ulaştığı görülüyor. 2018 yılında yapılan bağış miktarı henüz formda yer almıyor.

TÜRKEN bu yıl 158 bin dolar emlak vergisi ödedi.

'TÜRKEN USA' Vakfı son olarak ünlü boksör Muhammed Ali'nin Michigan'da karısına kalan çifliğini (iki buçuk milyon) dolara satın aldı.

Türken Vakfı sadece emlak zengini değil, aldığı bağışlardan bağış da yapıyor.

Vergi formunda New York’taki ‘Albanian İslamic Cultural Center’a yaklaşık yarım milyon dolar bağışta bulunduğu bilgisi var.

Türken Vakfı Manhattan’daki 21 katlı gökdelen için ‘General Contractor CNY LLC’ inşaat şirketiyle anlaştı.

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu, Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kuruluna da üye. ‘TURKEN 990 FORM’ Vergi belgesinde muhasebesini yönetim kurulu üyesi Memiş Yetim’in yaptığı görülüyor.

Türken Vakfı ABD’de kamuya açık olan bağış yapan kişi ve kuruluşları Türk kamuoyuna da açıklamak zorunda..

Böylece Vakfa giden bağışların İBB yoluyla gidip gitmediği açıklık kazanacaktır.

(Yılmaz Polat- Kırmızı Oda- Telgrafhane yayınları)

Türken Vakfı Manhattan’daki 21 katlı gökdelen için ‘General Contractor CNY LLC’ inşaat şirketiyle ankaştı.

Toplam 1879 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.