'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya'

'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya'

'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı ... Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde “Çevre ve Turizm” ile “Sosyal ve Çevresel Perspektiflerden Sürdürülebilirlik” lisans dersleri veren Dr. Akgün İlhan, Türkiye’nin su stresi yaşadığını belirterek,...

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde “Çevre ve Turizm” ile “Sosyal ve Çevresel Perspektiflerden Sürdürülebilirlik” lisans dersleri veren Dr. Akgün İlhan, Türkiye’nin su stresi yaşadığını belirterek, nüfus artışı ve iklim değişikliğiyle ülkenin su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

Dr. İlhan, Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre 2025 yılında 1.8 milyar civarında insanın mutlak su kıtlığı yaşayan bölgelerde yaşıyor olacağına dikkat çekti ve şu değerlendirmeyi yaptı:

“BM’nin gelecek senaryolarına göre mevcut iklim değişikliğiyle 2030 yılına geldiğimizde kurak ve yarı-kurak yerlerde yaşayan 24 ila 700 milyon arasında insan göç etmek zorunda kalacak.

Türkiye’de ise suya erişim konusunda önemli sorunlar kapıda…

Türkiye’nin kullanılabilir tatlı su miktarı yılda 112 milyar metreküp. Bu miktarı 82 milyonu aşmış olan nüfusumuza böldüğümüzde kişi başına düşen tatlı su miktarı yılda 1365 metreküpe denk geliyor. Falkenmark Su Kıtlığı İndeksi’ne göre eğer bu miktar 1,000 ila 1,700 metreküp arasındaysa o ülke ‘su stresi’ çekiyordur. Yani Türkiye, şimdilik su stresi yaşanan bir ülke olsa da nüfusun artmasıyla, iklim değişikliği ve bununla uyumlu olmayan su politikalarıyla bu miktar 1,000 metreküpün altına düşecek. İşte o zaman Türkiye, tam su fakiri bir ülke olacak.”

Dr. İlhan, temiz suya erişimin her geçen yıl zorlaştığı ve daha maliyetli hale geldiği bir dönemde su güvenliğini sağlamanın yolunun öncelikle şebeke suyundaki kayıpları önlemekle mümkün olacağını belirtti. Pet şişedeki bir litre suyun su ayak izinin üç litre olduğuna dikakt çeken İlhan, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bir litre ambalajlı su üretimi için üç litre su harcanmaktadır. Oysa şebeke suyu için bunun yarısı kadar su harcanır. Şebeke suyunun sadece su maliyetinin az olması nedeniyle bile tercih edilmesi gerektiği böylece ortaya çıkar. Bilinçli vatandaşlar olarak artık suyun tüketicisi değil koruyucusu olmanın vakti geldi de geçiyor. Suyu korumanın yolu ise su kullanımını en aza indirmekten yani suyu verimli kullanmaktan geçiyor.

“Bunun için de su maliyeti şebeke suyunun iki katı olan ve doğada plastik birikimi yaratan ambalajlı sulardan uzak durmamız gerekiyor. Ayrıca duş alırken, elimizi, yüzümüzü, bulaşığımızı ve çamaşırımızı yıkarken ortaya çıkan az kirlenmiş atık suyu yani gri suyu basit bir arıtma sisteminden geçirerek yeniden tuvalet rezervuarlarında, bahçe sulamada ve ev temizliğinde kullanmak da tasarrufçu bir yöntem. Bu şekilde bir evin su ihtiyacı yarı yarıya azalabiliyor.”

Suya ekonomik olarak erişilebilirlik konusuna da değinen İlhan, Türkiye’de şebeke suyu ve ambalajlı su birlikte tüketildiğinde asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin aylık masraflarının yüzde 8.0’inin su tüketimine gittiğini belirterek Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) yaptığı çalışmaya göre su masrafının hane giderlerinin yüzde 2.0’sini geçmemesi gerektiğini, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na (UNDP) ve Birleşik Krallık Çevre, Ulaşım ve Bölgeler Departmanı’na (DETR) göre ise bu oranın yüzde 3.0’ü aşmaması gerektiği yönünde standartlar olduğunu söyledi. (Fotoğraflı)

"'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya'" haberi, 13 Haziran 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türkiye su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Boş

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:09 Göçmen Kaçakçılığı Endişelerini Artıran Karayip'teki Tragik Bot Olayı
  2. 12:04 Fahiş Fiyat Cezaları Artıyor: Ticaret Bakanlığı Yeni Düzenlemeler Üzerinde Çalışıyor
  3. 12:01 Selektörle Radar Uyarısına Kesilen Cezalar İptal Edildi: Bakan Yerlikaya'dan Açıklama
  4. 11:55 Mars'tan Kaya Getirme Projesi Yüksek Maliyet Nedeniyle Ertelendi: NASA Başkanı Açıkladı
  5. 11:53 X'te Yeni Hesap Açacaklara Kötü Haber: Artık Parayı Veren Tweet Atabilecek!
  6. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  7. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  8. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
  9. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  10. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  11. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  12. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  13. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  14. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  15. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  16. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  17. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  18. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  19. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  20. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
Haberleri