Türkiye’de şeker tüketimi

Türkiye’de şeker tüketimi

Türkiye’de şeker tüketimi Şekerler saf karbonhidratlardır ve yoğun enerji kaynaklarıdır. Günümüzde birçok ürünün içerisine katılan ve kullanımı gittikçe artan şeker, mısır şurubu, glikoz şurubu, fruktoz gibi katkı maddelerinden dolayı obezite,...

Şekerler saf karbonhidratlardır ve yoğun enerji kaynaklarıdır. Günümüzde birçok ürünün içerisine katılan ve kullanımı gittikçe artan şeker, mısır şurubu, glikoz şurubu, fruktoz gibi katkı maddelerinden dolayı obezite, diyabet, kanser, kalp hastalıkları görülme oranları da artıyor.

Günlük hayatta şekeri ev yapımı olarak hazırladığımız pasta, kek, kurabiye, tatlılardan reçellere, kompostolara kadar kadar birçok yerde kullanıyoruz ve tüketiyoruz. Bununla da kalmıyor yüksek miktarlarda şeker içeren meyve suyu, gazlı içecekler, kahvaltılıklar, fastfood gibi hazır gıdalarla da tüketiyoruz.

Dünya sağlık örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre, Türkiye’de şeker tüketimi son 10 yılda yüzde 80 arttı. Bununla beraber obezite ve diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı da gitgide artıyor. Hazır ve paketlenmiş ürünlerin ve bu ürünlerin tüketiminin artması şeker tüketiminin artmasının en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. Diğer sebep ise; iş yoğunluğu sebebiyle artan düzensiz beslenme sonucunda yaşanan ani kan şekeri düşüşleri bizleri şekerli gıdalar tüketmeye yöneltiyor.

Fazla şeker tüketimi, kanser riskini artırarak insan sağlığını bozuyor

Şekerin zararları

Dünya sağlık örgütü basit şeker tüketiminin günlük enerjinin %5’inden az olmasını öneriyor. Bu da günlük alınacak karbonhidrat miktarının %10’una tekabül ediyor. Bu oranlara kadar alınan şeker vücut tarafından tolere edilebilirken daha fazla tüketildiğinde vücuda zarar veriyor.

Vücuda alınan şekerin fazlası trigliserit’e dönüşür. Artan trigliserit ise kalp ve damar hastalıklarının bir sebebidir.

Şekerli besinler tüketim miktarına göre değişmekle beraber günlük ekstra 500 kalori alınmasına bu da ayda 2 kg ağırlık kazanımına sebep olmaktadır. Düzenli olarak tüketilmesi ise obeziteye neden olmaktadır.

Ayrıca şeker tüketimi doyma sinyalini beyine ileten leptin hormonunun da işlevini bozuyor. Doyma sinyalinin beyne ulaşmaması daha fazla besin tüketimine ve obeziteye sebep oluyor.

İnsülin pankreas tarafından salgılanan, kan şekerini düşürmekle görevli bir hormondur. Şeker tüketimi sonrası kan şekeri aniden yükselir ve hemen ardından insülin salınımı başlar. Fazla şeker tüketimi insülin reseptörlerini duyarsızlaştırır ve zamanla insülin direnci ve sonrasında da tip 2 diyabet oluşur.

Şeker tüketimi kan şekerini çok ani yükseltip ani düşüren bir besindir. Bu da hipoglisemi yaşanmasına sebep olabilir.

Ayrıca şeker tüketiminin bağışıklık sistemini zayıflattığı, konsantrasyon bozukluğuna sebep olduğu, başta meme kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine de zemin hazırladığı biliniyor.

Hiç şeker tüketmeyecek miyiz? Tüm şekerler zararlı mı?

Vücudun en önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Günlük almamız gereken enerjinin %55 kadarını karbonhidratlardan almamız gerekiyor. Günlük beslenmemizde olması gereken karbonhidrat içeren besinler ise tam tahıllı ürünler ve ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve ürünleridir. Bu ürünler içeriğinde doğal olarak bir miktar şeker bulundururlar ancak şekerin yanında ihtiyacımız olan posa(lif), A, B, C, E Vitaminleri, magnezyum, sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineralleri de bulundururlar. Bu açıdan vücuda saf şekerler gibi zararlı değil aksine faydalıdırlar.

Şeker tüketimini önlemenin püf noktaları

Uzun süre aç kalmaktan, düzensiz beslenmekten kaçının çünkü bu şeker isteğinizi daha da arttıracaktır.

Posalı besin tüketiminizi arttırın bu sayede kan şekeriniz dengeli şekilde yükselecek ve kendinizi uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır. Sebzeler, meyveler, tahıllı ürünler ve kurubaklagiller iyi posa kaynaklarındandır.

Hazır paketli ürünlerin etiketlerini okuyun ve yüksek oranda şeker içerenlerden uzak durun.

Tatlı isteğinizi taze veya kuru meyvelerden karşılayın. Özellikle ara öğünlerde meyvenin yanına koyacağınız süt-yoğurt veya ceviz, badem, fındık tarzı sağlıklı besinlerle iştah kontrolü sağlayabilirsiniz.

Tatlı yemek istediğinizde bir miktar tatlandırıcı kullanarak yapılmış ev yapımı kek ya da sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

"Türkiye’de şeker tüketimi" haberi, 12 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Türkiye’de şeker tüketimi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye’de şeker tüketimi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  2. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  3. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  4. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  5. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  6. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  7. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  8. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  9. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  10. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  11. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  12. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  13. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  14. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  15. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  16. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  17. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
  18. 22:53 İsveçlilerin mutluluk sırrı: İşte fikanın anlamı ve tarihi
  19. 22:50 Bunu yaparsanız marul daha uzun süre taze kalacak
  20. 22:41 Dünyanın en zengin yüzde 0,001'i parasını buna yatırıyor!
Sağlık Haberleri