Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa çıktı! ‘Yeter artık, yaşamak istiyoruz’

Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa... Kırıkkale'de Emine Bulut'un eski eşi Fedai Baran tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı...

Kırıkkale'de Emine Bulut'un eski eşi Fedai Baran tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı.

Emine Bulut'un eski eşi tarafından çocuğunun gözleri önünde vahşice katledilmesi ülkede infiale sebep oldu. Türkiyenin dört bir yanında 'kadına yönelik şiddet' protesto edildi.

Çok sayıda ünlü isim ve siyasi yaşananlara tepki gösterirken Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, katil Fedai Baran'ın yargılandığı davaya müdahil olacaklarını açıkladı. Kadın cinayetlerine tepki olarak çok sayıda şehirde de eylem düzenleniyor.

İSTANBUL

İstanbul Avcılar'da Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler “Kadın cinayetleri son bulsun” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kent Konseyi adına basın açıklamasını okuyan Nesrin Emir “İktidarın kadınlara çizdiği muhafazakar sınır nedeniyle öldürüldü Emine Bulut. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası adamın yaptığı münferit bir cinayet ise hiç değil. Devletin kadınları ısrarla sıkıştırdığı şiddet cenderesinin sonuçları bunlar. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta daha önemlisi şiddeti bizzat yaratan ve körükleyen sistem öldürdü Emine Bulut'u” dedi.

Açıklama ayrıca “İstanbul sözleşmesi feshedilsin diyenlere, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenlere, kadın istihdamını arttırıcı politikalar geliştirmek yerine kadınların nafaka hakkına göz dikenlere, şiddeti, tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışanlara karşı bizler kadın mücadelemizi yükselmez isek ölmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Emine Bulut cinayeti düzenlenen noktalarından biri de Beşiktaş'ta gerçekleşti.

Kadıköy

Kadına yönelik şiddete karşı Kadıköy'de toplan kadınlar Mehmet Ayvalıtaş Parkında basın açıklaması düzenledi.

kadınlar

İşte o açıklama:

''Son 3 günde: Ağrı'da EmineNuyan'ı ayrı yaşadığı kocası Özkan Nuyan "gel, boşanmayı kabul ediyorum" diye kandırarak buluşmaya çağırdı ve öldürdü. Konya'da uzaklaştırma kararı almış olan TubaErkol'u çocuklarının önünde 20 kere bıçaklayarak öldüren kocası "pişman mısın?" sorusuna "namus için pişman mı olunur?" dedi. Kırıkkale'de EmineBulut boşandığı kocası Fedai Baran tarafından kızının önünde öldürüldü, geriye Emine'nin "ölmek istemiyorum" sözleri kaldı. Türkiye'de her gün, her hafta kadın cinayeti işleniyor.

Hiçbir kadın ölmek, şiddete, tacize, tecavüze maruz bırakılmak istemiyor. İşte tam da bu yüzden erkek şiddetini önleyen yasalara, 6284 sayılı kanuna, İstanbul Sözleşmesi'ne, kadınları koruyan mekanizmalara ihtiyacımız var. Ama her gün hayatlarımızı dar eden bu şiddete rağmen bir de haklarımız ellerimizden alınmak isteniyor. Kadınlar boşan(a)masın diye "zorunlu arabuluculuk" getiriliyor, şiddet uygulayan erkek "evden uzaklaştırılmasın ki canı sıkılmasın" deniyor, "İstanbul Sözleşmesi feshedilsin" sesleri yükseliyor. Bu gibi sözler şiddetin, kadın cinayetlerinin ortağı! Üstüne üstlük metrobüsteki tacizci Fatih Özdemir gibileri, cinsel istismarcılar, katiller serbest bırakılırken kendini savunmak zorunda kalan kadınlar cezalandırılıyor... Biz failleri aklayan, şiddeti önleyici mekanizmaları uygulamayan, tam tersine şiddetten yine kadınları "suçlu bulan" düzene isyan ediyoruz! İsyanımız hayatımız için!''

ANKARA

Ankara'da da kadınlar hem Güvenpark'ta hem de Kuğulupark'ta eylemler düzenledi.

Kadınlar öğle saatlerinde Güvenpark önünde oturma eylemine başladı ancak polis eyleme müdahale etti. Oturma eylemini sürdüremeyen kadınlar "Ölmek istemiyoruz" diyerek sokaklarda yürüdü.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 19.00'da Kuğulupark’ta düzenlenen eyleme de çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar, “Asla susmayacağız”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganları attı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, "Ölmek değil yaşamak istiyoruz! Boşanmayı değil cinayeti engelleyin!" yazılı pankartla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Pınar Arpacı okudu.

Açıklamada, “Bugün burada bu saatte Eskişehir'de yan yana gelmişsek, dişlerimiz kenetli, yumruklarımız sıkılmışsa ve öfkeden ağlamamak için zor tutuyorsak kendimizi; bu artık sadece bir basın açıklaması değildir. Bu yan yana geliş bir öfke çığlığı olacak ve Emine Bulut’u öldüren düzen artık yerle bir olacaktır. Sözlerimizi yasımız ile birleştirip, öfkemizi mücadeleye dönüştüreceğiz” denildi.

TRABZON

Sendika.Org’da yer alan habere göre Trabzon’da kadınlar, Emine Bulut için “Dün bir kadın katledildi haberin var mı?” diyerek yürüyüş gerçekleştirdi. “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Kadın cinayetleri politiktiktir”, “İstanbul Sözleşmesi’ni değil, kadın cinayetlerini engelleyin”, “Kadınlar savunmasız değildir” yazılı dövizlerle yürüyen kadınlar, Bulut'un ölmeden önce söylediği “Ölmek istemiyorum” sözlerinin yazılı pankartı taşıdı. Uzun sokakta başlayan yürüyüş Kunduracılar caddesinde son buldu.

İZMİR

İzmir Kadın Platformu kadına yönelik şiddete karşı  saat 19.30'a Alsancak'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne buluştu.

EYLEM ÇAĞRILARI

Nar Kadın Dayanışması sosyal medya hesaplarından eylem çağrısında bulundu. 23 Ağustos Cuma günü İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleşecek eylem çağrısında, Emine Bulut'un son sözlerine atıfta bulunarak "Yaşamak istiyoruz!" ifadeleri kullanıldı.

"Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa çıktı! ‘Yeter artık, yaşamak istiyoruz’" haberi, 23 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa çıktı! ‘Yeter artık, yaşamak istiyoruz’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sokağa çıktı! ‘Yeter artık, yaşamak istiyoruz’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Yaşam Haberleri