'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversite doktora mezunu veremedi!

'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversite doktora mezunu veremedi!

'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversi... Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) 172 üniversitenin 37’sinde hiç doktora mezunu öğrenci bulunmadığını açıkladı. Konuyla ilgili Prof. Dr. Rıfat Okçabol, “Bazı...

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) 172 üniversitenin 37’sinde hiç doktora mezunu öğrenci bulunmadığını açıkladı. Konuyla ilgili Prof. Dr. Rıfat Okçabol, “Bazı üniversitelere üniversite demek mümkün değil. Bu tablo da onu gösteriyor” değerlendirmesi yaptı.

YÖK tarafından ‘2018 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporları’ üniversitelerle ilgili ilginç veriler ortaya koyuyor. Rapora göre, 172 üniversitenin 70’inde doktora mezunu öğrenci sayısı 5 ve altında oldu. Bunların 37’sinde hiç doktora mezunu öğrenci bulunmazken, 10’unda 1 kişi, 6’sında 2 kişi, 9’unda 3 kişi, 3’ünde 4 kişi ve 5’inde de 5 kişi mezun olabildi. Bu üniversitelerin önemli bir kısmı da vakıf üniversitelerinden oluştu.

"ÜNİVERSİTELERİN ÇOĞU ÜNİVERSİTE DEĞİL"

Yaptığı değerlendirmede, bazı üniversitelerin ‘üniversite’ özelliğini yitirdiğini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rıfat Okçabol, "Bazı üniversitelere, üniversite demek mümkün değil. Üniversitelerin yeteri kadar doktora öğrencisi olmamasını; bizim üniversitelerin öğrenci ve öğretim üyesi oranına bakarak, üniversitelerin Türkiye ölçeğinde yapabildiği katkılara ve evrensel düzeyde yaptığı katkılara bakarak değerlendirmemiz gerekir" dedi. "Bizim üniversitelerin öğretim üyesi yetiştirmek gibi çabaları yok" diyen Okçabol, "Tabii vakıf üniversitelerine ayrıca eğilmek lazım. Bunların amacı sade para kazanmak. Neden doktoraya yatırım yapsın? Bunları doktoradan ziyade vakıf üniversiteleri niye var diye eleştirme yapmamız gerekiyor. 200 puan alan bir öğrenci devlette sıradan bir bölüme girebilirken, vakıf üniversitesine parası varsa girebiliyor ve saygın meslekler edinebiliyor” diye konuştu. Rektör atamalarını da eleştiren Okçabol, “Rektörünü Erdoğan’ın atadığı üniversiteye üniversite diyemezsiniz. Üniversite olmayan devlet kurumlarının doktora öğrencisi vermemesi çok daha iyi olur belki de” ifalerini kullandı.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre Hiç doktora mezunu olmayan üniversiteler şöyle:

Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya Hep Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Akev Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Demiroğlu Bilim Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi.

1 doktora mezunu olan üniversiteler şöyle:

Acıbadem Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Kilis 17 Aralık Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi.

2 doktora mezunu olan üniversiteler şöyle:

Abdullah Gül Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Piri Resi Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi, İbni Haldun Üniversitesi.

3 doktora mezunu olan üniversiteler şöyle:

Batman Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Osmaniye Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Kırşehir Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi.

4 doktora mezunu olan üniversiteler şöyle:

Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi.

5 doktora mezunu olan üniversiteler şöyle:

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sinop Üniversitesi.

"'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversite doktora mezunu veremedi!" haberi, 29 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Eğitim kategorisi altında bulunan 'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversite doktora mezunu veremedi! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Üniversite demek mümkün değil': 37 üniversite doktora mezunu veremedi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  2. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  3. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  4. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  5. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  6. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  7. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  8. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  9. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  10. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  11. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  12. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  13. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  14. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  15. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  16. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  17. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  18. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  19. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  20. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
Eğitim Haberleri