Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir!

Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir!

Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilg... İnternet hizmeti artık temel bir ihtiyaç haline gelmiştir, ancak kişisel verilerin korunması önemlidir. Veri güvenliğini sağlamak için neler yapabilirsiniz? İşte bazı detaylar...

Uzmanlar, internetin hayatın her alanında yaygınlaşmasıyla birlikte kişisel verilerin korunmasının daha da önemli hale geldiğini vurguluyor.

Bugün, Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi nedeniyle Kişisel Verileri Koruma Günü olarak kutlanıyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu da vatandaşların kişisel verilerinin korunması için çalışmalarını sürdürüyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, kişisel verilerin korunmasının dijital çağda hayati önem taşıdığını belirtti. Bu, internet kullanımının artması ve çeşitli internet siteleri ile uygulamalarda kişisel veri talebinin artmasıyla daha da önem kazanıyor.

Vatandaşların verilerini korumak için dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "İnternet sitelerine kayıt olurken ya da uygulama indirirken veri paylaşımı sınırlanmalı ve gizlilik politikaları okunmalı. Güvenli internet kullanımı için güncel yazılımlar kullanılmalı ve şüpheli içeriklere karşı dikkatli olunmalı. Kişisel verilerin kontrolü ele alınmalı ve gerektiğinde Kişisel Verileri Koruma Kurumuna başvurulmalıdır. Ayrıca, cihazların güvenliği sağlanmalı, yedekleme yapılmalı, gereksiz hesaplar kapatılmalı ve güncel gelişmelerden haberdar olunmalı," şeklinde bir açıklamada bulundu. 

"UYGULAMALARIN ERİŞİM TALEPLERİ DİKKATLİCE İNCELENMELİ"

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, devletlerin son yıllarda bu alanda önemli yasal düzenlemeler yaptığını belirtirken, bireylerin de verilerini korumak için uygulamalara izin verme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Uygulamaların fotoğraflara, kişilere ve hassas verilere erişim izni talep etmesinin kullanıcıları çeşitli risklere sokabileceğini dile getirdi ve erişim taleplerinin titizlikle incelenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, son dönemde artan sosyal mühendislik saldırılarına da dikkat çekti. 

"Sosyal mühendislik saldırıları, saldırganların kullanıcıları aldatma veya manipülasyon yoluyla kişisel bilgilerini ifşa etmeye ikna ettiği bir yöntemdir. Bu risklerle başa çıkmak için kullanıcılar, farkındalıklarını artırmalı, güçlü şifreler kullanmalı, çok faktörlü kimlik doğrulama kullanmalı, yazılımlarını güncel tutmalı, güncel antivirüs ve güvenlik duvarı kullanmalı, şüpheli e-postalara tıklamamalı ve kişisel bilgilerini kamuya açık platformlarda paylaşmamalı."

"BİLİNÇLİ BİR TEKNOLOJİ KULLANICISI OLMAK GEREK"

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte kişisel verilerin korunmasının zorlaştığını ifade etti.

Çoğu zaman zorunlu olduğu zannedilen bir onay kutucuğunun, aslında kişilere pazarlama yapılmasına ilişkin alınan bir onay izni olabileceğini bildiren Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, "Kişisel verilerinizin kimse tarafından bilinmemesini istiyorsanız aslında yapılması gereken çok basit. Teknolojinin olmadığı dönemdeki bir insan gibi yaşayacaksınız, telefon, bilgisayar, tablet veya araba kullanmayacaksınız, internetten herhangi bir sipariş vermeyeceksiniz. Ne yazık ki uygulanması cevabı kadar basit değil, hatta günümüz dünyasında imkansıza yakın," ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, kişisel verilerin toplandığı platformlarda her adımın dikkatle atılması gerektiğini belirterek, çift korumalı girişlerin kullanılması, güçlü parolalar oluşturulması ve güvenli ödeme yöntemlerinin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Teknolojinin hâkim olduğu bir dönemde kişisel verilerin %100 güvenliğinin sağlanmasının neredeyse imkânsız olduğunu ifade etti:

"Teknolojinin gelişmesiyle azalan mahremiyet, kişisel verilerin korunmasını gerekli hale getirmiştir. Ne yazık ki bireylerin mahremiyetini koruyan hukuki düzenlemeler, teknolojik gelişmelere kıyasla daha geriden gelmektedir. Türkiye'de bu konu ilk olarak 7 Nisan 2016 yılında yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile gündeme geldi ve veri işleyen tüm şirketler, bir anda bu verileri istedikleri biçimde işleyemeyeceklerinin farkına vardı.

"Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir!" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 22 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:05 Antalya'da Dev Bir Holding İflas Etti!
  2. 00:04 "Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması, yasal düzenlemenin ruhuna ve özüne aykırıdır!"
  3. 00:01 Bitcoin'de dikkate değer bir yükseliş görüldü
  4. 00:00 Kriz Derinleşiyor: 30 Yıllık Firma Konkordato İlan Etti! İflaslar Artıyor!
  5. 23:59 Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üzerinde ödeme yapıyor
  6. 23:56 Yüzde 25 kira artışı sınırı ne zaman bitiyor?
  7. 23:54 Patates salatasının yavan olmasını önleyen yöntem!
  8. 23:53 Poğaçaya lezzet katan taktik!
  9. 23:51 Araç alacaklar dikkat: Dolandırıcıların yeni yöntemi bu!
  10. 23:49 Kurbanlıklarda düşüş: Fiyatlar belli oldu
  11. 23:47 İşte en sadık 3 burç!
  12. 23:46 22 Mayıs 2024 Günlük burç yorumları
  13. 23:43 Fed raporu sonucu: En yüksek endişe kaynağı enflasyon!
  14. 23:41 Naci Görür'den Marmara depremi uyarısı geldi
  15. 23:39 THY çalışan arıyor: İstenen şartlar açıklandı
  16. 23:38 Meğer patates kızartmasına alternatifmiş!
  17. 23:35 Ortaçağ'da çatal neden günah sayıldı?
  18. 23:05 Finale Yaklaşan İnci Taneleri Dizisinde Sürpriz Gelişmeler Sızdırıldı! Seyirciler Ters Köşe Olacak!
  19. 22:59 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir komiser daha gözaltına alındı
  20. 22:57 Erdoğan'dan Müjde: Bir Ülkeye Vize Muafiyeti Getirildi!
Teknoloji Haberleri