Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi?

Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi?

Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi? Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu deprem fay hattının aktif olduğunu gösteriyor. Büyük deprem meydana gelene kadar, bu tarz depremler meydana gelecek. Bu depremler bizi biraz kaygılandırıyor...

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu deprem fay hattının aktif olduğunu gösteriyor. Büyük deprem meydana gelene kadar, bu tarz depremler meydana gelecek. Bu depremler bizi biraz kaygılandırıyor fakat, bu depremin ardından büyük bir deprem beklemiyoruz. Ama bunu bilme şansımız yok. Normal şartlar altında bundan küçük depremler beklememiz gerekir. Ana fay hattı kırılmadığı için, yine de izleyip görmek gerekir.

Bu beklenen büyük depremin habercisi olabilir de olmayabilir de, ama bu büyük depremin ayak sesleri olma ihtimali yüksek.

KUMBURGAZ ENDİŞESİ

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sinan Özeren: Bu deprem beni biraz endişelendiriyor. Burası fayın oldukça tehlikeli bir kısmı. Kumburgaz havzasında meydana gelmesi soru işaretleri oluşturuyor. Riskli bölgenin ucunda oluşması endişe verici.

"BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUM"

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış: Bana göre bu deprem çok büyük bir depremin öncüsü değil. Bu depremlere bakarak çok büyük depremler olacak diyemeyiz. Büyük depremlerden önce, örneğin 99 Marmara depremi gibi, bunlardan önce öncü depremler olmadı. Benim ailem de İstanbul'da yaşıyor.

Ama şunu söyleyebiliriz deprem olacak. Marmara'dan hariç Türkiye'de 11 tehlikeli deprem alanı var.

Son depremle ilgili Profesör Doktor Şükrü Ersoy ise şunları söyledi:

" Bu tabii büyük marmara depreminin ayak sesleri olabilir. Bu yer kabuğunu kırabilecek bir büyüklüğe sahip değil. Öncü müdür bilmemiz mümkün değil. Vatandaşların bir süre sokakta nefes almalarında fayda görüyorum. Eninde sonunda da büyük deprem de gelecektir.

SON 30 GÜNE YAYDIĞIMIZDA YİNE AYNI TABLO ÇIKIYOR

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Tatar da yaptığı açıklamada "Az önce verdiğim bilgi, bugün sabah 06.00'da meydana gelen bir deprem bilgisini vermiştim. Bugün meydana gelen bölgenin etrafında 6 tane deprem var. Bu aslında çok olağan bir durum. son 30 güne yaydığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Büyüklüğü 2 ve üzerinde olan çok sayıda deprem meydana geliyor. Tabii bu şu anlama gelmiyor: İstanbul'da bir deprem beklentisi var. Bilimsel bulgular bunu işarete ediyor. Biran önce kentsel dönüşüm ve benzeri çalışmalar tamamlanmalı" ifadelerini kullandı.

7.0'DEN BÜYÜK DEPREM İSTANBUL'IN BATASINDA YAŞANACAK

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Altan ise şöyle konuştu:

"İstanbul'u 19 Ağustos depreminden beri konuşuyoruz. Marmara'nın altındaki fay hattının hem kuzey hem güney kolunun tüm aktivitelerini takip ediyoruz. İstanbul'un yaşayacağı er ya da geç yaşayacağı depremin hasarlarını azaltmaya yönelik bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Henüz arzulanan seviyeye gelmedik ne yazık ki. Marmara'daki çalışmalar gösterdi ki 4.6 ve daha küçük depremlerin olacağı kesin.Tam da Silivri'nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. bu 50-70 km uzunluğunda bir parça olarak tartışılıyor. Burası kırılırsa 7.0'den büyük bir deprem İstanbul'un batısında yaşanacak. Umuyorum ki bu fay hattı tamamen kırılmasın ve büyük bir sarsıntı yaşamayalım. Ama bunun yaşanma ihtimali de var" dedi.

BÜYÜKÇEKMECE-TEKİRDAĞ ARASINDAKİ HAT GERGİN

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hatta dikkat çekti. Yıldırım "Marmara'daki fayın bir kolu hareket etmiştir. Büyüklüğü fazla olmayan bir deprem. Daha çok dikkat edilmesi gereken, kırılacak kesimin Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat. O çok önemli. Depremin ne zaman olacağı, kaç büyüklüğünde olacağı değil bina temellerimizin sağlam olması gerekiyor. Şartnameye uygun yapılan binalarımızda deprem sırasında dışarı çıkmasına gerek yok. Sığ bir deprem yaşandı. Sahillerde daha çok hissedildi. Ana karada bu çok hissedilmedi. Büyük hasar verecek bir deprem değildi" dedi.

"Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi?" haberi, 24 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar İstanbul’daki deprem hakkında ne dedi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  2. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  3. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  4. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  5. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  6. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  7. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  8. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  9. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  10. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  11. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  12. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  13. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  14. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  15. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  16. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  17. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  18. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  19. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  20. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
Yaşam Haberleri