Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar harekete geçti, birbirlerini mentionlayarak seferberlik çağrısı…

Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar harekete geçti, birbirlerini mentionlayarak seferberlik çağrısı…

Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar h... Avustralya'da eylül 2019'dan bu yana ölümcül yangınlar artarak devam ediyor. Orman yangınları her yıl gerçekleşse de, 2017'den beri yükselen sıcaklıklar...

Avustralya'da eylül 2019'dan bu yana ölümcül yangınlar artarak devam ediyor. Orman yangınları her yıl gerçekleşse de, 2017'den beri yükselen sıcaklıklar, düşük yağış ve kuraklık koşulları, eski Avustralya başbakanı Kevin Rudd'un “ulusal kıyamet” olarak adlandırdığı felaketi yarattı. Öte yandan bir çok ünlü isim de Avustralya için toplanan bağış kampanyasına katıldı.

Şimdiye kadar, sadece Yeni Güney Galler'de (NSW) yaklaşık 500 milyon hayvanın öldüğü tahmin ediliyor. Ülke genelinde toplam 24 kişi öldü ve sadece Yeni Güney Galler eyaletinde (NSW) 2 binden fazla ev yıkıldı veya hasar gördü.

Eyalet ve federal makamlar, ABD de dahil olmak üzere diğer ülkelerden gelen yangın söndürme yardımlarıyla bile büyük alevleri kontrol altına almaya çalışıyorlar. Bütün bunlar kalıcı ısı ve kuraklık ile daha da kötüleşti ve maalesef tüm bunlar iklim değişikliğine işaret ediyor.

İklim bilimci Joëlle Gergis Guardian'a yazdığı yazıda, "Bir iklim bilimcisi olarak, beni gerçekten korkutan şey, bugünün standartlarına göre aşırı kabul edilen hava koşullarının gelecekte sakin görüneceğidir. Şu anda ortaya çıkan şey gerçekten sadece "yeni"nin bir tadımı." dedi.

Her yıl Avustralya'da yaz aylarında sıcak ve kuru hava sebebiyle yayılmasını kolaylaştıran bir yangın mevsimi var. 2009'daki Kara Cumartesi yangınları Victoria'da 173 kişinin ölümüne sebep olarak ülkedeki en ölümcül orman yangını felaketi olarak kayıtlara geçti.

Bu yıl aralık ayında ise sıcak hava dalgası ülke çapında en yüksek ortalama sıcaklığın rekorunu kırarak 40 derecenin üstüne çıktı. Ancak bu yıl koşullar alışılmadık derecede şiddetliydi

Alevler yayılıyor ve yangın söndürme koşulları da özellikle zorlaşıyor.

AVUSTRALYA'DA YANGINLARA NE SEBEP OLUYOR?

Yangın sebepleri olarak kuraklıktan etkilenen ormanlara yıldırım düşmesi gibi nedenler öne sürülüyor. Devlet dairesi Victoria Emergency'a göre, yıldım, aralık ayının sonunda Victoria'nın Doğu Gippsland bölgesinde bir dizi yangının başlamasına neden oldu ve daha sonra sadece beş saat içinde 20 kilometreden daha fazla yol aldı.

Doğal sebeplerin yanı sıra insanlar da suçlanabiliyor. Kasım ayında NSW Bölge İtfaiyesi, 19 yaşındaki bir gönüllü üyeyi kundaklama şüphesiyle tutukladı. Gönüllü altı haftalık süre boyunca yedi kez kasıtlı olarak ateş yakmakla suçlandı.

AVUSTRALYA'DA YANGINLARIN BİLANÇOSU AĞIR

24 kişinin ve 500 milyon hayvanın hayatını kaybettiği yangınlarda, bütün kasabalar alevler içinde kaldı ve birkaç eyalette yaşayanlar evlerini kaybetti. Yetkililer, Yeni Güney Galler bölgesinde koalaların üçte birinin tamamen yok, binlerce kangurunun öldüğünü açıkladı.

Binlerce insan tahliye edildi ve yangınlar devam ettikçe birçok kişi mahsur kaldı. En ağır bilanço ise bin 588 evin yıkıldığı ve 650'den fazla evin hasar gördüğü yer olan ülkenin en kalabalık eyaleti Yeni Güney Galler'de yaşandı. Toplamda, Avustralya'nın altı eyaletinde 7.3 milyon hektardan fazla (17.9 milyon dönüm) orman yandı. Bu, Belçika ve Danimarka'nın toplamından daha büyük bir alan.

KUŞLAR, SÜRÜNGENLER VE MEMELİLER

Sydney Üniversitesi'nden ekolojistler Eylül ayından bu yana ülkede etkili olan yangınlarda 480 milyon memeli, kuş ve sürüngen öldüğünü tahmin ettiklerini açıkladı. HuffPost'ta yer alan habere göre Çevre Bakanı Sussan Ley yaptığı açıklamada şu ana kadar sekiz bin koalanın öldüğünün tahmin edildiğini, Yeni Güney Galler'deki türlerin yüzde 30'unun ortadan kalkmış olabileceğini söyledi.

Ülkenin koala nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan eyaletin orta-kuzey sahilinde 15 bin ile 28 bin arasında koala bulunuyor. Ley, yangınlar söndüğünde gerçek rakamlara ulaşacaklarını belirtti.

YANGINLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Avustralya yaz sezonu yaşıyor ve sezon mart ayında sona eriyor. Normalde, sıcaklıklar ocak ve şubat aylarında zirveye ulaşıyor. Bu da ülkenin hemen rahata eremeyeceği anlamına geliyor. Yangınların her yıl gerçekleşen bir olay olduğu için tamamen sona ermesi olası değil ve son yıllarda bir rehber olması durumunda daha da kötüleşebilir.

BİR ÇOK İSİM BAĞIŞ YAPTI

Ödüllü oyuncu Margot Robbie, sosyal medya hesabındaki 18 milyona yakın takipçisiyle bir video paylaştı. Hayranlarından yardım isteyen Margot Robbie'nin Altın Küre töreni öncesinde paylaştığı videoya yorum yağdı. "Ülkemizin (Avustralya) ne kadar güzel olduğunu görmenizi istedim. Çünkü gerçekten çok ama çok güzel. Ve bu olanlar çok acı veriyor" diyen Robbie, ülkenin yaşadığı yangın felaketine dikkat çekti.

MARİA SHARAPOVA VE NOVAK DJOKOVİC

Tüm dünyanın gözü Avustralya'da yaşanan yangınlardayken iki ünlü tenisçiden örnek bir hareket geldi. Sharapova, sosyal medya hesabı üzerinden Djokovic'e yardım çağırısı yaparken, Djokovic ise bu davete olumlu karşılık verdi.

NİCOLE KİDMAN

Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman eşi Keithe Urban ile 500 bin dolar bağışta bulundu

"Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar harekete geçti, birbirlerini mentionlayarak seferberlik." haberi, 07 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar harekete geçti, birbirlerini mentionlayarak seferberlik.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yangında 500 milyon hayvan öldü! Yıldızlar harekete geçti, birbirlerini mentionlayarak seferberlik.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
    2. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
    3. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
    4. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
    5. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
    6. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
    7. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
    8. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
    9. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
    10. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
    11. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
    12. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
    13. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
    14. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
    15. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
    16. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
    17. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
    18. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
    19. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
    20. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
    Dünya Haberleri