Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Yargıya olan güveni ortadan kaldırıyor

Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Yargıya olan güveni ortadan kaldırıyor

Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Ya... Gezi parkı davasında beraat eden Osman Kavala!nın 15 Temmuz’la ilgili başka bir soruşturmadan tekrar tutuklanmasını “vahim bir hukuki sorun” olarak niteleyen Yargıçlar Sendikası, davada beraat kararı veren hakimler hakkında...

Gezi parkı davasında beraat eden Osman Kavala!nın 15 Temmuz’la ilgili başka bir soruşturmadan tekrar tutuklanmasını “vahim bir hukuki sorun” olarak niteleyen Yargıçlar Sendikası, davada beraat kararı veren hakimler hakkında soruşturma açılmasını da eleştirdi.

Yargıçlar Sendikası, Gezi parkı davasında beraat eden iş insanı Osman Kavala’nın 15 Temmuz’la ilgili başka bir soruşturmadan tekrar tutuklanmasını ve davada beraat kararı veren hakimler hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından soruşturma açılmasını yaptığı yazılı açıklama ile eleştirdi.

“YARGIYA OLAN GÜVENİ ORTADAN KALDIRIYOR”

Kavala’nın AİHM kararına rağmen tutuklu yargılanmasının ve ardından beraat etmesinin yargılanma hakkı açısından ciddi derecede sorunlu bir durum olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu tip durumların insanların yargıya olan güvenini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

“VAHİM BİR HUKUKİ SORUN”

Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’de davada verilen karar aleyhinde konuşma yapmasına ve ardından HSK’nın verdiği karara dikkat çekilerek, “Ancak, beraat ve tahliyesine karar verilen tek tutuklu sanığın, altı saati aşkın süre özgürlüğünden kısıtlanması, akabinde Cumhurbaşkanın TBMM’de karar aleyhine yaptığı konuşma sonrası başka bir soruşturma gerekçe gösterilerek tekrar tutuklanması ise daha vahim bir hukuki sorundur. En sorunlu olan ise kararın üzerinden henüz bir gün bile geçmeden, verdiği karar nedeniyle mahkemenin başkan ve üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından soruşturma açılmasıdır” denildi.

Mahkeme ve hakimlere hiçbir kurum ve kişinin emir veremeyeceğinin altının çizildiği açıklamada, yasama ve yürütme kurumları ile birlikte idarenin de mahkeme kararlarını uyma zorunluluğunun olduğu hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“HİÇ KİMSE MAHKEMELERE EMİR VEREMEZ”

“Unutulmamalıdır ki; Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Ülkemiz Anayasasının “Mahkemelerin Bağımsızlığı” başlıklı 138. maddesinde ” Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

“YASAMA VE YÜRÜTME MAHKEMENİN KARARLARINA UYMAK ZORUNDA”

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” yazmaktadır. Anayasa uyarınca hakimler, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev ifa ederler. Hakim ve savcıların haklarında disiplin kovuşturması açılması, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir. Hukuk sistemimizde, sırf yargıladığı sanık hakkında beraat kararı verdiği için yargıç hakkında soruşturma açılmasına olanak veren bir yasa hükmü bulunmamaktadır. Böyle bir hüküm konulsa bile, evrensel hukuk ilkelerinin açıkça ihlaline neden olacaktır.

Türkiye de öngörülebilir bir hukuk düzenini; bağımsız, hukuka değil baskıya direnen yargıç ve savcılardan kurulu adliyeleri hak ediyor. Duyarlı kamuoyunu, kahramanlık yapan değil, bağımsız kalmak isteyen yagıçlara desteğe davet ediyoruz.”

"Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Yargıya olan güveni ortadan kaldırıyor" haberi, 21 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Yargıya olan güveni ortadan kaldırıyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yargıçlar Sendikası’ndan ‘Kavala’ çıkışı: Yargıya olan güveni ortadan kaldırıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  2. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  3. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  4. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  5. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  6. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  7. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  8. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  9. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  10. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  11. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  12. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  13. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  14. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  15. 16:25 Vergi yükü düşük olan gaza bastı: Düşük olanlar yaşadı
  16. 16:18 Paris Hilton, Taylor Swift İçin VIP alandan çıkarıldı
  17. 16:17 Fenerbahçe'ye Yıldız İsimden Müjdeli Haber Var!
  18. 16:15 Elden kira ödemeyin! dikkat sizin de başınız yanabilir
  19. 16:12 Besiciler çoban bulamamaktan dertli: 40 bin lira maaş veriyoruz ama istemiyorlar!
  20. 16:05 Türk mühendisler bunu da yaptı! Avrupa'da hizmete başladı
Politika Haberleri