Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Brunson Trump''a seçim kazandırır mı?

Brunson Trump''a seçim kazandırır mı?

Aylarca Türkiye ve ABD'de kendinden söz ettiren Rahip Brunson şu sıralarda özgürlüğün tadını çıkarıyor.
New York'ta dolaşıyor, televizyon ve gazetelere 'Fetö'cülere aynı koğuşta geçen hapishane günlerini anlatıyor. Henüz Güney Carolina Eyaleti'nde baba ocağında papazlığını yaptığı Evangelist kilisesine dönmedi.
Muhtemelen yakında anılarını yazacaktır.
Şüphesiz Hollywood film yapımcıları 'muhteşem' senaryoyu kaçırmayıp uzun aradan sonra yeni bir 'Midnight Express- Gece yarısı Ekspresi' yaratacaktır.

ABD'de şimdilerde Brunson yerini Kaşıkçı cinayetine bıraktıysa da Trump için  6 Kasım'da yapılacak (ara) Kongre seçimlerinde Rahip önemini koruyor.
Brunson dini siyasette kullanmayı iyi beceren Cumhuriyetçiler için iyi bir seçim malzemesi. Evangelist Kilises'nin oyları Cumhuriyetçi adaylar için önemli.

ABD seçim havasına girdi. Başkan Trump vaktinin çoğunu Beyaz Saray dışında geçiriyor. Kritik seçim bölgelerini dolaşıyor.

Ara seçimler 2020 yılında yapılacak Başkanlık seçiminde Trump'ın ikinci dönemi için bir 'Referandum' niteliğinde.
 
Cumhuriyetçi Parti şu anda Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunlukta. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin 240 milletvekili var. Demokratların sandalye sayısı  ise 195 milletvekili var. Kasım'da tamamı yenilenecek.
Senato’da  Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 49  sandalyeye sahip. 35 aday yarışacak. Seçime girecek adayların 9’u Cumhuriyetçi, 26’sı Demokrat.
Demokratlar Senato seçimlerinde çoğunluğu sağlamada fazla avantajlı görünmüyor.
Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağlama avantajları daha fazla.

Seçim için oy verme işlemi başladı. Yasalara göre, seçmen 40 eyalette mazeret bildirip erken oy kullanabiliyor. Birçok seçmen erken oy kullanmayı tercih ediyor, Sandık başına gitmek istemeyenler ise resmi forumları doldurarak postayla da oy kullanabiliyor.

Demokratlar genellikle Siyah, Hispanik, Asya ve öteki azınlıklarla  genç seçmenin oyunu alıyor. Beyaz Amerikalı seçmenin oyu çoğunlukla Cumhuriyetçilere gidiyor.
Cumhuriyetçiler 6 Kasım'da Kongre’de çoğunluğu kaybederse Trump’ın ‘azil’ durumu gündeme gelecektir.

Toplam 921 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.