Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Camilere büyüteç

Camilere büyüteç

İtalya, Sarı-Yeşil hükümetin yeni camilerin inşası konusunda izleyeceği çizgiyi beklerken Avusturya, Türkiyeden finanse edildiği iddiasıyla 4ü Viyanada 7 camiyi kapatma ve bazı imamları sınır dışı etme kararı aldı.

Avusturya başbakanı Sebastian Kurz ve İçişleri bakanı Herbert Kickl, Atibin (Avusturyayla Sosyal ve Kültürel İşbirliği İçin Türk-İslam Birliği) dini liderlerinin yurt dışından maddi kaynak sağladıkları, ülkede İslam dini konusundaki yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle suçlandıklarını dile getiriyor.

Ayrıca Atibde görevli 40 imamın oturma izninin de iptal edileceği vurgulanıyor. Avusturyalı yetkililer, tartışmanın odağındaki camilerin Türkiyede Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olduğunu ve Atib tarafından yönetildiğini belirtiyor.

Başbakan Sebastian Kurzun bu yönde bir karar almasında merkez sol eğilimli haftalık Falter dergisinin yayımladığı bir haber etkili oldu.

Haberde Türkiyeden finanse edildiği iddia edilen bir camide Osmanlı askerlerinin üniformasını giyen çocukların fotoğraflarına yer verildi. Gelibolu savaşını konu alan piyeste bedenleri Türk bayrağına sarılı çocuklar şehitleri canlandırıyordu.

Matteo Salvini, Köktendinciliğe karşıyım

Avusturyada görev başındaki sağ hükümet din-devlet işlerini karıştıranlara hiçbir hoşgörüde bulunmayacaklarını dile getiriyor. Çizmede Sarı-Yeşil hükümetin İçişleri bakanı Matteo Salvini, ülkede cami tartışması gündemdeyken devreye girerek Twitter hesabında, Din özgürlüğüne inanıyorum ama köktendinciliğin karşısındayım. dedi.

Ligin lideri Avusturya hükümetinin aldığı kararla ilgili ise, Bir ülkenin güvenliğini dini kullanarak tehlikeye atanlar derhal uzaklaştırılmalı. Gelecek hafta Avusturya İçişleri bakanı ile bir araya gelerek bu ve benzeri konularda izleyeceğimiz siyaset konusunda fikir alışverişinde bulunacağım diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın sözcüsü İbrahim Kalın, 7 caminin kapatılması ve imamların sınır dışı edilmesini Avrupada yükselen İslam karşıtı ırkçı, popülist politikaların bir sonucu olduğunu yorumlarken, Erdoğanın Twitter hesabında, Viyana, Müslümanları hedef alarak siyasi çıkar sağlamayı hedefliyor dediği aktarıldı.

Avusturyada 2015 yılında yürürlüğe giren yasa, ülkede faaliyet gösteren dini kurumların yurt dışından gelen fonlarla finanse edilmesini yasaklıyor.

Avusturya medyası ise Türk bayrağına sarılı çocukların sahne aldığı ve Gelibolu savaşının canlandırıldığı oyunun Viyanada Türk vatandaşlarının gittiği bir camide kameraya kaydedildiğini yazdı. Daha sonra Falter dergisinin yayımladığı haber ve fotoğraflar, Avusturya kamuoyunda tartışma yarattı.

Kim finanse ediyor?

İtalya İçişleri bakanı Matteo Salvini, 4 mart seçimleri öncesinde yürüttüğü kampanyada iktidara gelmesi durumunda yasa dışı camileri kapatma sözü verdi. Salvini özellikle İtalyadaki camileri kimin finanse ettiği, fonların hangi ülkeler ve kurumlardan aktarıldığını araştıracaklarını söyledi.

Milanonun yanı başındaki 85 bin nüfuslu Comoda Milli Görüş, Süleymancı ve Nurcu cemaatlerle bağlantılı üç Türk camisinin varlığı biliniyor.

Como ve çevresindeki Türk nüfus ve camiler, yakın geçmişte Milano Üniversitesinde tez hazırlayan sosyolog Laura Pirottanın araştırmasına da konu olmuştu. Pirotta, Etnik Yatırım ve Dini Cemaatler Işığında Türk Göçmenler, Comodaki Gerçek başlıklı tezinde, kentte Fas, Arnavutluk ve Romanyanın ardından gelen Türk nüfusu, ticari ve dinsel faaliyetleri açısından inceledi.

Comoda Milli Görüşü temsil eden ilk cami 1991de açıld.ı. Hareketi İtalyada yaşayan Türk çocuklara ve gençlere Batı kültüründen kendilerini sakınmayı öğretirken İslam kültürü ve Kuranı tanımalarını hedefliyor.

Araştırmada, bir cemaat üyesi, camiler olmasa gençlerin diskoteğe gideceğini ve Batılı gençler gibi uyuşturucu kullanabileceğinden kaygı duyduğunu anlatıyor. Pirottanin araştırmasında Milli Görüşün diaspora Türkleri arasında en organize hareket olduğu da dikkat çekiyor..

Milano, Roma, Torino gibi büyük şehirlerde cami talep eden, bir çoğu yurt dışından aktarılan fonlarla beslenen camiler ve İslam kültür merkezlerine Sarı-Yeşil hükümetin ne yanıt vereceğini yakında göreceğiz.

foto2-004.jpgfoto3-005.jpg

Falter Dergisi arşivinden alınan fotoğraflar Atibin organizasyonunda sahnelenen Gelibolu oyununda çekilmiş

Toplam 1499 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.