Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020

Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020

Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

İvo Andriç

SİNAN’IN TEKKESİNDE ÖLÜM

Çeviren: Müge Günay

İletişim Yayınları

Sinan’ın Tekkesinde Ölüm, Balkanlar’ın Nobel ödüllü büyük yazarı İvo Andriç’in son dönem hikâyelerinden oluşan özgün bir seçki.

Müslüman Türkler, Ortodoks Slavlar, Katolik Hırvatlar, Yahudiler ve Fransisken papazların beraber var olduğu Saraybosna’daki çocukluk ve gençlik yıllarından biriktirdiği anıları keskin bir anlatım yetisiyle hikâyeleştiren Andriç, Sinan’ın Tekkesinde Ölüm’de Balkan coğrafyasının gündelik hayatından canlı portreler sunuyor. Farklı kimlikleri içeren bir ortak yaşam imkânını betimleyen hikâyelerde Balkanlar’ın tarihsel, sanatsal ve insanî zenginliği ortaya seriliyor. Sinan’ın Tekkesinde Ölüm’de Balkan coğrafyasından tüm dünyaya açılan bir ortak yaşam umudunu bulacaksınız.

“İvo Andriç, Yugoslavya’nın Tolstoy’uydu.”

-Rene Wellek

191 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Peter Bichsel

EDEBİYAT DERSLERİ

Çeviri: Ahmet Sarı, Şahbender Çoraklı

Ketebe Yayınları

…öznelerarası karmaşayı kavramak için, kendisini tehlikeden korumaya çalışan devekuşuna atfedilen ünlü teknikteki bir modeli bilinçli olarak araştıracağız; çünkü bu teknik, burada olduğu gibi üç ortak arasında paylaşılan bu teknik, nihayetinde politik olarak nitelendirilebilir: birincisi kafasını kuma gömdüğünden dolayı, kendisinin görünmez olduğuna inanan ve her zaman üçüncüsünün kendi arkasından soğukkanlılıkla tüy çalmasına izin veren ikincisi; bizim yalnızca, devekuşunun kendisinin daima yeni bir anlam üstlenmesi için la politique de l’autruiche [devekuşu politikası] üreterek, onun herkesçe bilinen isimlendirilişini bir mektup aracılığıyla geliştirmemiz gerekiyor. Jacques Lacan Yalnızca devekuşları vardır, kimse yolunmaktan kurtulamaz ve insan ne kadar çok efendi olursa, arkasını o kadar çok sunar. Bu durum, Dupin’le özdeşleşen herkes için doğru olacaktır. Jacques Derrida

104 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Demir Özlü

İTHAKA’YA YOLCULUK

Yapı Kredi Yayınları

İthaka’ya Yolculuk, Demir Özlü’ye 1997 Dünya Kitap Dergisi Yılın Kitabı Ödülü ile 1998 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandırmış uzun soluklu, çok boyutlu bir anlatı. Anayurdundan ayrı düşmek zorunda kalmış bir yazarın sürgündeki ilk yıllarının yalnızlığı, boşluğu ve kederiyle yazdığı, hem içinde yaşadığı ortamı hem de çocukluğundan başlayarak bütün geçmişini, o geçmişin yaşandığı yerleri bölük bölük, soru-yanıt biçiminde, bir sorgulama diliyle anlattığı bir kitap.

İthaka’ya dönebilmek için akıl almaz güçlüklerle dolu bir yolculuğa çıkan Ulysses gibi, yazar da sonu bilinmeyen bir yolculuğa çıkıyor. Anlattıkları doğal olarak, kendisini İthaka’ya, yani yurduna götüren uzun yolculuğun birer aşaması.

“İthaka’ya Yolculuk, Fransız Yeni Roman’ı çevresinde eleştirmenlerle gazetecilerin yarattıkları bir deyimle bir ‘anti-roman’dır. Bilmiyorum, kendi temamı bir zamanlar içime yerleşmiş olan ayrı düşme temasını anlatabilmem için başka biçimler de bulunabilir miydi?”

160 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Eric Berkowitz

ARZUNUN SINIRLARI

Kötü Yasalar, İyi Seks ve Değişen Kimliklerin Yüzyıllık Tariihi

Kolektif Kitap

Sekse dair teamüllerimiz nasıl değişti ve seks hukukunu nasıl etkiledi?

Neyin yasal, neyin yasak olduğunu belirleyen insan kendi hayatını bu yolla nasıl düzenledi?

Gazeteci, yazar, hukukçu Eric Berkowitz seks hukuku ve seksin politik çıkarlar doğrultusunda yönetilmesi bahsine bir önceki kitabı Seks ve Ceza’da bıraktığı yerden, yirminci yüzyıldan devam ediyor.

Arzunun Sınırları’nda seksin aile, iktidar, ırkçılık, sömürgeleştirme, cinsiyet ve kimlik mefhumlarıyla ikircikli ilişkisini yirminci yüzyıldan çarpıcı örnekler eşliğinde nüktedan bir dille aktaran Berkowitz, “cinsel devrim”, mağduru korumaktan uzak tecavüz yasaları, eşcinsel hakları mücadelesi, modern psikiyatrinin hukuk üzerindeki etkisi, insan ticareti ve sanal seks haberleri üzerinden bu ilişkinin izini günümüze kadar sürüyor.

"Bu kitabın her bölümü farklı bir dizi yasayı ele alıyor ancak her biri, toplum tarafından kabul edilebilir cinsel davranışlar bütününe dayanarak güçlünün güçsüzün bedeni üzerinde kurduğu iktidara sesleniyor. Cahil dindar gruplar tarafından 'kurtarıldıktan' sonra üzerine kilit vurulup istismar edilen fahişeleri, Nazi döneminde Alman sevgilisi olduğu için 'üstün ırkı kirlettiği' gerekçesiyle öldürülen Yahudileri, beyazlarla cinsel ilişkiye girdiği için linç edilen Afrikalı Amerikalıları, akıl hastanelerinde lobotomi 'tedavisi' gören eşcinselleri, 'uçkuru gevşek' olduğu için zorla kısırlaştırılan siyah genç kadınları, oyun arkadaşlarıyla deneysel keşifte bulunduğu için tehlikeli seks suçlusu yaftası yapıştırılan küçücük çocukları, cinsel içerikli kısa mesaj paylaşmaktan çocuk pornocusu diye hapse atılan ergenleri kapsıyor. Seks suçlusu olmak çoğu zaman yanlış yerde veya yanlış zamanda yakalanmak, yanlış sınıf ya da ırkın mensubu olmak, hayatlarımızdan geçmekte olan bir ahlak vesvesesine ters düşmek talihsizliğinden ibaret."

496 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kolektif

DEVRİM ERBİL İLE SEYRÜSEFER

Kara Karga Yayınları

Yirmi yazar, resmin şairi Devrim Erbil’in tablolarının karşısında durdu. Durmadan üreten ve yaşayan bir efsaneye dönüşen sanatçının meşhur eserlerini kaleme aldılar. Şiirlerle, öykülerle, denemelerle, duyguların sadece uyandırıldığını değil, özgün bir desen sayesinde baştan yaratılabildiğini gösterdiler. Kimi bir hikâyede yüzmeye başladı, kiminin hikâyesinin yolu geometrik bir kaostan geçti. Devrim Erbil’in sanatına, edebiyat dünyasından imzalar eklendi ve türler arası bu kolektif eser ortaya çıktı.

Metin Akpınar, Sunay Akın, Selim İleri, Ayşe Kulin, Buket Uzuner, Mario Levi, Murat Menteş, Nermin Bezmen, Deniz Bayramoğlu, Müfit Can Saçıntı, Yalın Alpay, Ertürk Akşun, Yekta Kopan, Nazlı Eray, Doğan Hızlan, Osman Balcıgil, Mahir Ünsal Eriş, Zeki Hozer, Uğur Batı, Gülşah Elikbank

172 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sabahattin Ali

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN

Kırmızı Kedi Yayınevi

“İsteyip istemediğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticesi aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum: Buna içimdeki şeytan diyordum; müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum.”

Sabahattin Ali’nin ölümsüz eserlerinden İçimizdeki Şeytan; toplumsal düzene teslim olmuş “aydın”ların, aydın geçinenlerinin aczinin ilanı…

328 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Herman Melville

KATİP BARTLEBY

Çeviren: Esra Şİmşek

Turkuaz Kitap

Bartleby, Wall Street’teki bir hukuk bürosunda çalışıyor ama verilen görevleri yapmamayı tercih ederek patronuna, kendisini kovmak dışında bir seçenek bırakmıyor. Tabii bu o kadar kolay olmayacak, çünkü Bartleby kovulmamayı da tercih edebilir. Kâtip Bartleby’de Herman Melville, edebiyata unutulmaz bir kahraman armağan ediyor.

54 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Mehmet Rifat

SAİT FAİK’İ YORUMLAYANLAR

ELEŞTİRİNİN ELEŞTİRİSİ

Yapı Kredi Yayınları

Sait Faik’i Yorumlayanlar: Eleştirinin Eleştirisi, Sait Faik’in kuşağından ya da Sait Faik’i izleyen kuşaktan dokuz edebiyatçının “Öykülerin Şairi”ne yönelik eleştirel metinlerini okuyor, çözümlüyor, yorumluyor, değerlendiriyor. Böyle bir süreci gerçekleştirirken de Sait Faik’i hem Yaratıcı Benliği (yapıtları) hem de Toplumsal Benliği (kişiliği) ile yeniden anlamlandırıyor.

“‘Her Yazar Hak Ettiği Eleştirmeni Bulur’. Bu söz, Sait Faik ile eleştirmenleri için de geçerli: Sait Faik yaşarken de öldükten sonra da hak ettiği, hakkını veren, yarattığı edebiyat metninin gerçek değerini gören usta eleştirmenleri, yorumcuları buldu.”

112 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Doğan Hızlan

HATIRLAMAK

Günlük Yaşamdan Dipnotlar

Yapı Kredi Yayınları

Doğan Hızlan Hatırlamak: Günlük Yaşamdan Dipnotlar kitabında kültür ve sanat ortamlarında karşılaştığı birbirinden ilginç insanı ve olayı anekdotlar biçiminde aktarıyor. Kitabın sonunda Murat Yalçın’ın Doğan Hızlan’la yaptığı “Akvaryumda Balık Gibi” başlıklı bir de söyleşi var. Bu söyleşide çocukluk ve gençlik yıllarından başlayarak 1950 Kuşağı, yayıncılık, edebiyat ortamı, günlük hayat, popüler kültür üstüne görüşlerini ortaya koyan Hızlan, alışkanlıklarını, meraklarını, beğenilerini de sergiliyor.

Murat Yalçın kitabın arka kapağında Doğan Hızlan hakkında şöyle diyor: “Ne patikaların ne sokakların, salt iç mekânların insanıdır Doğan Hızlan. Kırlarda, deniz kıyılarında gezinmek yerine manzara resimlerine bakmak ister; sokakların sesine değil, müziğin sesine kulak vermek ister; insana tarihten, siyasetten değil, edebiyattan yaklaşmak ister; yollarda değil, satırlarda, sayfalarda gezinmek ister; hasbelkader olana razı olmaz, tercih etmek ister; ‘aman canım olur öyle şeyler’ demez, ‘olur mu canım öyle şey’ demek ister; iş olsun diye ilgilenmez, işe yarasın diye ilgilenir; görevde zekâ, işte keyif arar.”

216 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hazırlayanlar: Bahanur Garan Gökşen, Murat Yalçın

BİR YALNIZ

  1. Doğum Yılında İlhan Berk

Yapı Kredi Yayınları

2018 yılındaki İlhan Berk’in 100. doğum yıldönümü etkinliklerinden biri Yapı Kredi Kültür Sanat binasındaki “İlhan Berk Gezegeni: Etkileşim, İleri-Geri Adımlar, Sonsuz Arayış”, öbürü de İstanbul Arel Üniversitesi’ndeki “Bir yalnız/ Gökyüzünün sözlüğünde” başlıklı sempozyumlardı. Her iki etkinlikteki oturumlarda sunulan metinlerden seçilen Bir Yalnız, on yedi yazarın katılımıyla ortaya çıktı: Abdullah Uçman, Ahmet Berk, Ahmet Cüneyt Issı, Asuman Susam, Aykut Köksal, Bahanur Garan Gökşen, Bâki Asiltürk, Burcu Yılmaz Çebin, Gonca Özmen, Gülce Başer, Mehmet Can Doğan, Muharrem Dayanç, Mustafa Kurt, Ömer Erdem, Sabri Gürses, Şaban Çobanoğlu, Yalçın Armağan. Bir Yalnız, İlhan Berk şiiri üstüne yapılacak çalışmalara yeni bir kaynak olması amacıyla yayımlanıyor.

192 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020" haberi, 17 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020 haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Çıkanlar | 14 Ocak 2020 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  2. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  3. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  4. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  5. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  6. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  7. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  8. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  9. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  10. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  11. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  12. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  13. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  14. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  15. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  16. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  17. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  18. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  19. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  20. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
ABC Kitap Haberleri