Yeni Zelanda'da nefret katliamı!

Yeni Zelanda'da nefret katliamı! Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. 49 kişi hayatını kaybetti. Saldırılar nedeniyle 4 kişi gözaltına alındı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. 49 kişi hayatını kaybetti. Saldırılar nedeniyle 4 kişi gözaltına alındı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, 49 kişi öldü. Saldırının cuma namazı sırasında gerçekleştiği, camilerden birinde yaklaşık 200 kişinin

olduğu belirtilirken, yetkililerden yapılan açıklamaya göre ölenler arasında Türk yok.

Olay yerinden ilk görüntüler

Katliama müzik dinleyerek ve 5 otomotik silahla giden saldırgan, saldırı anını sosyal medyadan canlı yayınladı. 74 sayfalık manifestosunda Türkleri de tehdit eden saldırgan, İskoç asılllı

Avustralyalı. 74 sayfalık manifestosunda Türkleri de tehdit eden saldırgan, İskoç asılllı Avustralyalı...

YENİ ZELANDA BAŞBAKANINDAN AÇIKLAMA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırılarda 40 kişinin öldüğünü ve 20'si ağır olmak üzere 48 kişinin yaralandığını açıkladı. Ardern saldırganların daha önce polisin şüpheliler listesinde bulunmadığını söyledi. Ardern açıklamasında, "Güvenlik tehdit seviyesi yükseğe çıkarıldı, güvenlik önlemleri artırıldı. En uygun şekilde tepki veriyoruz. Sınırlarımız içerisinde Christchurch bölgesinde bütün uçuşlar durduruldu. Sağlık hizmetleri devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ardern saldırılar nedeniyle 3 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Avustralya Başbakanı Morrison, gözaltına alınan kişilerden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu duyurdu.

Cami saldırganı Türkleri de tehdit etmiş

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda Christchurch kentinde iki camiye düzenlenen ve 49 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırıları kınadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda Christchurch kentinde iki camiye düzenlenen saldırıyla ilgili kınama mesajı yayımladı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda "İnsanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi Yeni Zelanda’da. Camide namaz kılanlara teröristler ateş açtı! Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.

İslamofobinin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyoruz. Bu konuda batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya, İslam ülkelerini kendi aralarındaki çatışmaları sonlandırıp barış içinde yaşamaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'den kınama

Yeni Zelanda’da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Christchurch kentindeki iki camiye yapılan ırkçı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere rahmet; ailelerine, Müslümanlara ve Yeni Zelanda halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.

Bu saldırı dünyanın karşı karşıya kaldığı ırkçılığın ve nefret söyleminin yarattığı açık ve yakın tehlikeyi göstermektedir. Bu saldırı dünyayı yöneten iktidarların toplumlar arasında yarattığı ayrımcılığın bir sonucudur ve sadece toplumsal değil siyasal da bir sorundur.

Çözümü ise toplumlar, farklı inançlar, diller, kültürler ve kimlikler arasında ayrımcılık yapan, nefret söylemi yayan, kutuplaştıran her türlü zihniyete karşı demokrasi mücadelesini büyütmektedir.

Irkçılığın, ötekileştirmenin ve nefret söyleminin dünya genelinde giderek yaygınlaştığını görmenin üzüntüsüyle, kamuoyunu şiddet dolu, insanlık düşmanı bu tür suçlar karşısında duyarlı olmaya ve seslerini yükseltmeye davet ediyoruz.

Herkesin bir arada özgürce ve barış içinde yaşayabilmesinin ön koşulu, kültürel, inançsal ve dilsel tüm farklılıkların birer zenginlik ve değer olduğunun kabulüdür. Herkesi, bu farklılıklara saygı gösterme ve demokratik ilkeleri hakim kılma mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmeye çağırıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyla iligili mesajında, "Yeni Zelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da, "İslam karşıtlığının ve müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir" açıklamasında bulundu.

BREİVİK'TEN İLHAM ALMIŞ

Saldırgan Brenton Tarrant yayımladığı manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Olay yerinden ilk görüntüler

TÜRKLERİ DE TEHDİT ETMİŞ

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

"Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında."

Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.

Cami saldırganı Türkleri de tehdit etmiş

KİLİSEDEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ İÇİN BURALARI SEÇTİM"

Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden saldırdan, saldırıyı aslında Christchurch’ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüşürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını belirtiyor.

SALDIRIYI CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

"Yeni Zelanda'da nefret katliamı!" haberi, 15 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Yeni Zelanda'da nefret katliamı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Zelanda'da nefret katliamı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  2. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  3. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  4. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  5. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  6. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  7. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  8. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  9. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  10. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  11. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  12. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  13. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  14. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  15. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  16. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  17. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  18. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  19. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  20. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
Dünya Haberleri