Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor

Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor

Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, kamuoyunda MİT Tırları Davası olarak bilinen davada “Devletin gizli belgelerine açıklamak'' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci...

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, kamuoyunda MİT Tırları Davası olarak bilinen davada “Devletin gizli belgelerine açıklamak'' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci Ceza Dairesi’nde kapalı olarak görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanan Berberoğlu, “25 yılla başladık, 5 yıla kadar düştük. Moralinizi bozmayın arkadaşlar'' dedi.

Mahkeme, 14 Haziran 2017 tarihinden beri tutuklu bulunan CHP İstanbul milletvekilinin tutukluluk haline devam kararı verdi.

Avukat Yiğit Acar: “Yargı iktidarın baskısı altında''

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, beraat beklediklerini ancak yargının iktidarın siyasi baskını hissettiğinden 25 yıl cezayı 5 yıla indirmekle yetindiğini söyledi.

Avukat Acar, “Bu kararın normalde beraat yönünde olması gerekiyordu. Fakat mahkemenin bu yaptığını parça parça beraat yoluna taş döşemek olarak yorumlayabiliriz. 25 yıllık müebbet hapis cezasını birden beraata çeviremiyor. Çünkü yargı maalesef iktidarın baskısı altında. Ve girilen yoldan bir anda 180 derece dönemiyor, yavaş yavaş dönüyor. Kararla casusluk olmadığı ortaya çıktı. Mahkeme, Berberoğlu’nun ''gizli belge’ verdiğini söylüyor. Ancak biz en başından beri durduğumuz noktadayız. Berberoğlu kimseye hiçbir gizli belge vermemiş, o gün kimseyle buluşmamıştır'' dedi.

BERBEROĞLU NEYLE SUÇLANIYOR?

19 Ocak 2014'te Suriye'ye giden MİT’e ait olduğu iddia edilen 3 TIR’ın Hatay'da savcılık emriyle yapılan bir jandarma-polis operasyonuyla durdurulmasıyla ilgili fotoğrafların 29 Mayıs 2014'te Cumhuriyet gazetesinde “İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar'' manşetiyle çıktı. O dönem CHP’de iletişim ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı olan Enis Berberoğlu, bu görüntüleri dönemin Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni olan Can Dündar’a vermekle suçlanıyor.

Bu suçlamaya muhatap olan Berberoğlu, 14 Haziran 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Türk Ceza Kanunu’nun 320. Maddesi uyarınca “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak'' suçlamasıyla 25 yıl hapse mahkum edildi.

DAHA ÖNCE NE KARAR VERİLMİŞTİ?
Berberoğlu’nun avukatları kararın ardından karara Bölge İstinaf Mahkemesi’ne götürdü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci Ceza Dairesi, 9 Ekim 2017’de kararı bozdu.

Yiğit Acar, “2. Ceza Dairesi heyetindeki hakimler değişti. Mahkeme o kararı verirken neredeyse aynı haberden yargılanan Aydınlık gazetesi kararının beklenmesi, casusluk delillerinin ortaya konması gerektiğini söylemişti. Bu yargılamanın anayasası o karardı. Bu karar iktidara da yargıya da fazla geldi ve heyet değiştiğini gördük. O heyet kalsaydı bugün muhtemelen beraat yönünde bir karar verirdi'' dedi.

Avukat Acar, bundan sonraki süreçte savunma makamının yol haritasını da açıkladı. Önce İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’inci Ceza Dairesi’ne tutukluğu kaldırmak için başvurulacak. Ardından da2. Ceza Dairesi’nin verdiği 5 yıl 10 aylık mahkumiyet kararının bozulması için Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gidilecek. Berberoğlu’nun avukatları Haziran 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurularının en geç Mayıs 2017 içinde görüşülmesini umuyor.

Berberoğlu: “Türk yargısı benim casus ve vatan haini olmadığımı tescil etti''

Karar sonrası Maltepe Cezaevi’nde Enis Berberoğlu’yla görüşen Avukat Acar, müvekkilinin kendisi aracılığıyla kamuoyuna ilettiği mesajı da Amerika’nın Sesi’yle paylaştı.

“Bana yöneltilmiş olan ''vatan haini ve casus’ suçlamasının gerçek olmadığını beni tanıyan herkes biliyordu. Bugün Türk yargısı da benim casus ve vatan haini olmadığımı tescil etti. Şimdi sıra masumiyetimi ve suçsuzluğumu kanıtlamaya geldi. Bunu da mutlaka başaracağız. Mücadeleye devam'' diyen Enis Berberoğlu 8 aydır tutuklu.

Kılıçdaroğlu: “Berberoğlu, hapishanede esir konumda''

Mahkemenin mahkumiyet kararını CHP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşma sırasında duyan Kemal Kılıçdaroğlu, tepkisini sıcağı sıcağına gösterdi.

CHP lideri, “Enis Berberoğlu hakkında 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmiş. Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Enis Berberoğlu hapishanede esir konumunda Enis kardeşim hiç üzülme, ben adımın Kemal olduğu kadar eminim bu yargılama sürecinden mutlaka ve mutlaka beraat edeceksin'' dedi.

"Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor" haberi, 14 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Enis Berberoğlu Yargıtay'a gidiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  2. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  3. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  4. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  5. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  6. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  7. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  8. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  9. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  10. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  11. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
  12. 10:34 Günlük Burç Yorumları: 26 Nisan 2024
  13. 10:30 Mehmet Şimşek talimat verdi: 500 makam aracı satışa çıkarıldı
  14. 10:27 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki şirketin halka arzına onay
  15. 10:27 Fenerbahçe'nin Yıldızı İrfan Can Kahveci, Sevilla'nın Hedefinde!
  16. 10:24 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi İçin Transfer Atağına Geçiyor: Porto'nun Golcüsü Galeno Hedefte!
  17. 10:21 Ergin Ataman'a "siyonizm" tehdidi: "İsrail'de siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin"
  18. 10:21 Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi: Sokak Lezzetleri Evde!
  19. 10:18 TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: Ali Koç'un talebi, Türk hakemliğine zarar verecekti
  20. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
Gündem Haberleri