FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemeler üzerindeki 'kırmızı kaşe terörü'nü kim bitirdi?

FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemeler üzerindeki 'kırmızı kaşe terörü'nü kim bitirdi?

FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemel... ABC GAZETESİCemaat'in kaçak savcısı Zekeriya Öz’ün Zirve Yayınevi davasını Ergenekon'a bağlamak için  dava dosyasındaki evraklarda birbirinden farklı çok sayıda imza attığı ortaya çıktı. Zekeriya Öz'ün dava dosyalarındaki...

ABC GAZETESİ

Cemaat'in kaçak savcısı Zekeriya Öz’ün Zirve Yayınevi davasını Ergenekon'a bağlamak için  dava dosyasındaki evraklarda birbirinden farklı çok sayıda imza attığı ortaya çıktı. Zekeriya Öz'ün dava dosyalarındaki imza oyununun ortaya çıkmasının ardından Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu bir skandalı daha gündeme getirdi.

'ZEKERİYA ÖZ TERÖRÜ'

Eminağaoğlu'nun o dönem mahkemeler üzerinde "Zekeriya Öz terörü" olarak nitelendirdiği olay şu şekilde gelişti.  

Eminağaoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, 2011 yılında, bugün FETÖ nedeniyle tutuklu HSYK üyeleri tarafından İstanbul'a sürülmüştü. Aynıu tarihte Zekeriya Öz de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Sulh Ceza mahkemeleri ile ilgili iddianameleri inceleme görevi verilmişti. 

TIRNAK KONTROLÜ GİBİ...

Öz, Eminağaoğlu'nun görevli olduğu ve diğer tüm sulh ceza mahkemelerine yönelik düzenlenen iddianamalerin üstüne kırmızı kaşe ile görüldü kaşesi basıp, kırımızı mürekkeple görüldü diye iddianameler kontrolden geçmiştir diye imza atmaktaydı. 

UYGULAMA NASIL SONA ERDİ?

Bu eylemle birlikte savcılar ve yargıçlar tek merkezden kontrol altına alınıyordu. Yargı bağımsızlığını zedeleyen bu davranış Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği bir yazınının ardından sona erdi.  

Ömer Faruk Eminağaoğlu, bu yöntemin Fethullahçı Terör Örgütü'nün yargı üzerinde sindirme yöntemi olduğunu belirterek, "Bu uygulana yargı üzerinde bir sindirme. Sindirme de, terörün bir yöntemi... Burada da yargı alanında uygulanan bir terör yöntemi böyle ortaya çıkmış oluyor" diyerek o dönem Yargı'nın nasıl bir vesayet altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

İŞTE ZEKERİYA ÖZ TERÖRÜ'NÜN BELGESİ

O tarihte çok tartışılan FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya Öz'ün kırmızı kaşeli belgesi;  

ozicerik.jpg

Ömer Faruk Eminaoğlu'nun 17.10.2011 tarihinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazı; 

T.C.

İSTANBUL

34. SULH CEZA MAHKEMESİ

SAYI     : 2011 / 20 Muh

KONU   : İddianamelere görüldü yapılması yolunda sürdürülen uygulama

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA

İşbölümü gereğince soruşturmaları yürüten Cumhuriyet savcılarınca düzenlenen iddianameler, bu Cumhuriyet savcılarının yer aldıkları bölümleriyle ilgili diğer tüm Cumhuriyet başsavcıvekilleri tarafından  yerinde olarak görüldü gibi işlemlere konu edilmeden,  dosyaları içinde  mahkememize gönderilmekte iken; bir kısım dosyalar ise, ilgili “bir Cumhuriyet başsavcıvekilinin'' görüldü işleminin yer aldığı iddianamelere ekli olarak, mahkemelere, bu bağlamda da mahkememize gönderilmektedir. Bu uygulama da sonlandırılmamakta, aksine sürdürülmektedir. Somut örnek vermek gerekirse, 06.10.2011 tarih ve 2011/34239 sayılı iddianame, bunlardan yalnızca bir tanesi olup, yüzlercesi de mahkememizde ve mahkemelerdeki dosyalarda yer almaktadır.

Ceza yargılamasının temelinin ceza soruşturmasına dayanması, ceza soruşturmasının da, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'ndeki (İHAS) ilkelere uygun biçimde adil, etkili, güvenli ve tarafsız bir biçimde yapılması, bu konuda da en ufak bir kuşku ya da aksi yoldaki bir algının dahi ortaya çıkmaması, çıkarılmaması gerekmektedir. Kuşkusuz iddianame de, ceza soruşturması içinde olan işlemlerdendir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nda, iddianamelerin Cumhuriyet savcıları tarafından düzenleneceği açıkça ifade edilmiş ve 170 nci maddede de bu doğrultuda düzenleme yapılmıştır. Bu Yasa'da, Cumhuriyet savcıları tarafından düzenlenen iddianamelerin, görüldü veya benzeri bir işleme tabi tutulacağı yolunda herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Yasa'da, Cumhuriyet başsavcıları, Cumhuriyet başsavcıvekilleri ve Cumhuriyet savcılarının görevleri ayrıca düzenlenmiştir. Bu Yasa'da da, mahkemelere gönderilen dosyalarda yer alan ve Cumhuriyet savcıları tarafından düzenlenen iddianamelerde, görüldü veya benzeri bir işlemin yer alacağı yolunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Yasası ile 5235 sayılı Yasa'da, Ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet başsavcılarının yetki alanı içindeki Cumhuriyet başsavcıları ile Cumhuriyet savcıları üzerinde, denetim ve gözetim yetkisine sahip oldukları da belirtilmiştir.

5235 sayılı Yasa'nın 18/2-4 ncü maddesinde, Cumhuriyet başsavcılarının görevleri; başsavcılığın verimli, uyumlu ve düzenli çalışmasını sağlamak, işbölümünü yapmak olarak ta gösterilmiştir. Bu bağlamda, Cumhuriyet başsavcıları hangi soruşturmaların hangi Cumhuriyet başsavcıvekilleri veya Cumhuriyet savcıları tarafından yürütüleceği konusunda işbölümünü yapmakla da görevlidir. 

5235 sayılı Yasa'nın 19/1-2 nci maddesinde, Cumhuriyet başsavcıvekillerinin görevleri; Cumhuriyet başsavcısı tarafından verilen görevleri yapmak, cumhuriyet savcılarının adli ve idari görevlerine ilişkin işlemlerini inceleyerek, Cumhuriyet başsavcısına bilgi vermek olarak  gösterilmiştir. Diğer düzenlemeler de benzeri niteliktedir.

Cumhuriyet başsavcıvekilleri, 5235 sayılı Yasa'nın 19/2 nci maddesinde yer alan görevlerinden hareketle; işbölümü uyarınca, sorumlu oldukları bölümlerdeki Cumhuriyet savcılarının adli ve idari işlemlerini inceleyebileceklerdir. Bu inceleme, Cumhuriyet başsavcıvekillerinin mahkemelere yönelik yerine getirmeleri zorunlu görevleriyle değil, ancak ve sadece Cumhuriyet başsavcılığının işleyişi ve idari yönden görevleriyle ilgilidir. Görevin yerine getirilip getirilmemesi de, başsavcılık bünyesinde söz konusu olan, sadece Cumhuriyet başsavcısına bilgi vermek esasına dayanan, yani taraflar ve mahkemeyi hukuksal yönden ilgilendirmeyen, dolayısıyla soruşturma dosyasına yansıtılmaması gereken niteliktedir.

Cumhuriyet savcıları tarafından düzenlenen iddianamelere, görüldü olarak adlandırılan veya benzeri işlemler yapılarak, dosyaların bu şekilde mahkemelere gönderilmesi, o işlemlerin her zaman için hukuksal çerçevede ortaya çıkan işlem değil, o kaşeyi basanlarca, o uygulamayı yapanlarca uygun görülen işlem olduğu düşüncesini hiçbir zaman ortadan kaldırmayacaktır. Oysa taraflarda, mahkemede ve hatta kamuoyunda, soruşturmaların; adil, etkili, güvenli, bağımsız ve tarafsız yapılıp yapılmadığı yolunda herhangi bir tartışma ya da bu yolda en küçük bir kuşku hali dahi yaratılmamalıdır.

Kaldı ki bağımsızlık esasına göre çalışan mahkemelere gelen, iddianame bile olsa, o iddianame, soruşturma için görevli olan kişinin iradesini yansıtmalı, soruşturma için birden fazla kişi görevlendirilmiş ise, o zaman da birden fazla kişi tarafından imzalanmalı, soruşturmada sorumluluğu ve görevi olmayanların müdahaleci işlem ve uygulamalarına ortam yaratılmamalıdır.

Bu açıklamalar ışığında konuya baktığımızda, bütün dosyalarda karşılaşılmamakla birlikte, yalnızca “bir Cumhuriyet başsavcıvekili'' tarafından, işbölümü nedeniyle ilgili olduğu bölümlerdeki soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca imzalanan iddianamelerin sağ üst köşelerine, ayrıca “Zekeriya ÖZ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili'' kaşesinin basıldığı, bunun üst kısmına kırmızı renkle “GÖRÜLDÜ'' damgasının vurulduğu, bu ismin üzerine de yine “kırmızı kalemle de imza atıldığı'', bu uygulamanın da ısrarla sürdürüldüğü görülmektedir.

Soruşturma dosyası içinde, soruşturma için yasada yer almayan işlemlere yer  verilmemesi gerektiği tartışmasızdır. Kaldı ki, iddianameler üzerinde gerçekleştirilen ve sürdürülen bu uygulama, hukuksal dayanaktan yoksun olduğu gibi, bütünüyle hukuka da aykırıdır. Ayrıca iddianameleri değerlendirme ve denetim yetkisi de, CMY'nın 174 ncü maddesi uyarınca Cumhuriyet başsavcıvekillerine değil, mahkemelere aittir. İşlemin kırmızı renk ve kalemle kontrol biçiminde gerçekleştirilmesi ise, yargısal etik kurallarının ötesinde, her yönüyle etik kurallara aykırı ve inciticidir. Mahkeme önüne gelen iddianamelerin, adil, etkili, güvenli, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmaya dayalı olup olmadığı, Cumhuriyet savcılarının bağımsız ve güvenceli hareket edip etmedikleri konusunda hakedilmeyen bir tartışmanın veya bu yolda en küçük bir algının dahi yaratılmaması gerekmektedir.

Gelinen noktada, durumun Cumhuriyet Başsavcılığınıza iletilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Yukarıda belirtilen neden ve gerekçelerle;

Mahkememize gönderilmekte olan dosyalarda yer alan iddianameler üzerindeki, hukuksal dayanağı olmayan, hukukla ve de meslek etiğiyle bağdaşmayan bu uygulamanın ivedilikle sona erdirilmesi yolunda,

Bilgi ve gereği rica olunur. 17.10.2011

Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU

İstanbul 34. Sulh Ceza Yargıcı

32347

"FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemeler üzerindeki 'kırmızı kaşe terörü'nü kim bitirdi?" haberi, 07 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemeler üzerindeki 'kırmızı kaşe terörü'nü kim bitirdi? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FETÖ'nün kaçak savcısı Zekeriya'nın mahkemeler üzerindeki 'kırmızı kaşe terörü'nü kim bitirdi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  2. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  3. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  4. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  5. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  6. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  7. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  8. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  9. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  10. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  11. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
  12. 10:34 Günlük Burç Yorumları: 26 Nisan 2024
  13. 10:30 Mehmet Şimşek talimat verdi: 500 makam aracı satışa çıkarıldı
  14. 10:27 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki şirketin halka arzına onay
  15. 10:27 Fenerbahçe'nin Yıldızı İrfan Can Kahveci, Sevilla'nın Hedefinde!
  16. 10:24 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi İçin Transfer Atağına Geçiyor: Porto'nun Golcüsü Galeno Hedefte!
  17. 10:21 Ergin Ataman'a "siyonizm" tehdidi: "İsrail'de siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin"
  18. 10:21 Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi: Sokak Lezzetleri Evde!
  19. 10:18 TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: Ali Koç'un talebi, Türk hakemliğine zarar verecekti
  20. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
Gündem Haberleri